De Europese Commissie heeft de Nederlandse overheid op de korrel genomen vanwege onvoldoende bescherming van weidevogels. Een inbreukprocedure is gestart, een juridische maatregel die wordt ingezet als een EU-lidstaat niet voldoet aan Europese regelgeving.
Weidevogels in nood
Vijftig jaar geleden waren er nog 120.000 paar grutto’s in Nederland. Tegenwoordig zijn er volgens de Vogelbescherming nog maar zo’n 25.000 broedparen. Soorten zoals de kemphaan en watersnip staan zelfs op het punt van uitsterven. Het verlies van leefgebied en verstoring door intensieve landbouw worden als belangrijkste oorzaken gezien.
Oorsprong van de klacht
In 2016 diende de Vogelbescherming een klacht in bij de Europese Commissie over de nalatigheid van de Nederlandse overheid bij de bescherming van weidevogels. Deze klacht ligt ten grondslag aan de huidige inbreukprocedure. De Vogelbescherming hoopt dat deze stap eindelijk leidt tot effectieve maatregelen, aangezien de situatie van de weidevogels kritiek is.
Brusselse maatregelen
Brussel kan Nederland dwingen tot actie, bijvoorbeeld door broedgebieden beter te beheren of boeren financieel te ondersteunen bij het verbeteren van hun akkers voor vogelbehoud. BBB pleit voor een gerichte aanpak van roofdieren, maar Europarlementariër Sander Smit wijst erop dat Europese wetgeving dit momenteel bemoeilijkt.
Nederlandse reactie en vervolgstappen
Nederland heeft nu twee maanden om te reageren en met voorstellen te komen die de Europese Commissie moeten overtuigen van de effectiviteit van de voorgestelde maatregelen. Als Nederland niet voldoet, kan Brussel zelf maatregelen opleggen die bindend zijn.
Het ministerie van Landbouw benadrukt dat er al veel initiatieven zijn genomen voor de bescherming van weidevogels. Het ministerie zal de Brusselse brief onderzoeken en relevante maatregelen bespreken met provincies en belanghebbenden.
Inbreukprocedures
Deze inbreukprocedure is niet uniek; Nederland staat niet alleen in het onder vuur liggen van de Commissie. Er lopen tientallen inbreukprocedures tegen verschillende EU-lidstaten. De Commissie gebruikt deze procedures om naleving van Europese wetgeving af te dwingen. Als Nederland geen verbetering laat zien, kan de zaak escaleren naar het Europese Hof van Justitie, wat kan leiden tot een boete. Dit gebeurt echter zelden.
Deze procedure benadrukt de noodzaak voor Nederland om zijn landbouwbeleid te herzien en Europese regels streng na te leven, vooral nu het kabinet de implementatie van Europese wetgeving in de landbouwsector aan het uitwerken is.