Helft van de Nederlanders lijdt aan overgewicht

Helft van de Nederlanders lijdt aan overgewicht

(vijftig procent van de mannen en veertig procent van de vrouwen) en zoals gezegd lijden ook steeds meer kinderen aan dit probleem. Dat is gevaarlijk en met recht een probleem te noemen, want overgewicht is een katalysator voor verschillende ziektes of aandoeningen als hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, suikerziekte, gewrichtsklachten en zelfs psychische problemen.

Elk jaar sterven er meer en meer mensen door een verkeerd en ongezond eetpatroon.
Per jaar sterven ongeveer 20.000 mensen in Nederland door een verkeerd en ongezond eetpatroon, daarnaast lijdt de helft van de Nederlanders aan overgewicht en ook veel kinderen hebben hier last van. Ook diabetes en allergieën door verkeerd voedsel komen steeds vaker voor.Oorzaken van veel welvaart ziektes.

Kunstmatig voedsel

Het probleem is dat veel eten kunstmatig bewerkt is: het bevat kunstmatige kleur- en smaakstoffen en sommige bestanddelen zijn er uitgehaald waardoor de voedingswaarde is gedaald. “Deze bewerkte voedingsmiddelen zijn zelf niet alleen ‘verwoest’, maar kunnen ook ons lichaam verwoesten

Dierlijk vet

Dierlijk vet is hard, verzadigd vet met veel cholesterol en is een van de grote boosdoeners in de ontwikkeling van arteriosclerose, hartziekten, beroertes, diabetes, diverse vormen van kanker en zwaarlijvigheid.”

We bewegen te weinig

Naast ons verkeerd en ongezond eetpatroon bewegen we te weinig. Dat geldt niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Ze eten te weinig groente en fruit en te veel zoetigheid. gemiddeld eten kinderen en ook jong volwassenen 30 tot 50% minder groenten en fruit dan in Nederland wordt aanbevolen. Verder worden er buiten te weinig activiteiten ondernomen om fit te blijven. Na schooltijd voetballen of een andere activiteit doen , wordt bijvoorbeeld vaak ingeruild voor de tv of spelcomputer.

Conclusie

Bewezen is dat veel mensen niet bewust zijn van wat eten en wat voor gevolgen het kan hebben voor je gezondheid. Vooral ook op de lagere termijn kan er ernstig vaak ook onherstelbaar schade aangericht worden aan het lichaam zelf. Eet gezond en gevarieerd, fruit en veel groente en beweeg actief elke dag minstens een half uur. Verder is biologisch eten de kroon op je gezondheid en zeker geen overbodige luxe.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Pexels

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen