Nieuws VandaagNieuws Vandaag

CO2-uitstoot grote industrie sterkst afgenomen

CO2-uitstoot van de grote industriebedrijven in Nederland is vorig jaar fors gedaald, blijkt uit een rapport van de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa). Met name chemische fabrieken zoals Dow Chemical, Chemelot en kunstmestfabrikant Yara hebben bijgedragen aan deze afname. Deze afname is mogelijk veroorzaakt doordat deze bedrijven hun productie op een lager pitje hebben gezet vanwege de hoge gasprijzen.

Klimaatdoelen

De NEa benadrukt dat de exacte implicaties van deze cijfers voor het behalen van de klimaatdoelen in 2030 nog onzeker zijn. Het klimaatakkoord heeft als doelstelling de uitstoot van broeikasgassen in de energiesector terug te brengen tot 12,4 miljoen ton in 2030 en voor de industrie tot 35,7 miljoen ton. Dit geldt echter voor de gehele energie- en industriesector, niet alleen voor bedrijven die onder het Europese emissiehandelssysteem (ETS) vallen.

Het ETS, het emissiehandelssysteem dat de Europese Unie gebruikt om de uitstoot van schadelijke stoffen te beperken, geldt momenteel alleen nog voor de zware industrie, energiebedrijven en deels de luchtvaart. Bedrijven in deze sectoren moeten certificaten kopen om CO2-uitstoot te mogen uitstoten. Door een prijs te hangen aan deze certificaten, worden bedrijven gestimuleerd om minder CO2 uit te stoten. De bedrijven die onder ETS vallen zijn samen verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de totale CO2-uitstoot in Nederland.

Kolencentrales

NEa rapporteert ook dat de uitstoot van de vier kolencentrales in Nederland vorig jaar vrijwel op hetzelfde niveau is gebleven als het jaar daarvoor, met een totaal van 11,7 miljoen ton. Vorig jaar zou er eigenlijk een plafond komen voor de CO2-uitstoot van kolencentrales. Helaas heeft het kabinet besloten om dit te schrappen vanwege de hoge gasprijzen.

Uitstoot

De afname van de uitstoot van broeikasgassen van de Nederlandse industrie is een welkome ontwikkeling en is het resultaat van verschillende factoren, waaronder het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en het implementeren van energiebesparende maatregelen. Een andere belangrijke reden voor de afname is de vermindering van de productie door de chemische fabrieken vanwege de hoge gasprijzen. Hierdoor zijn de emissies van deze fabrieken fors gedaald.

Grootste vervuiler

Tata Steel blijft de grootste vervuiler in de Nederlandse industrie, verantwoordelijk voor 5,8 miljoen ton uitstoot. Hoewel dit iets minder was dan de bijna 6 miljoen ton van het jaar daarvoor.

Deel artikel

Laatste nieuws

Nieuws Vandaag
Nederland
bewolkt
7.1 ° C
7.3 °
6.1 °
81 %
4.5kmh
100 %
di
7 °
wo
7 °
do
7 °
vr
9 °
za
9 °
Nieuws VandaagNieuws Vandaag