spot_imgspot_img

Kritiek van experts op investeringen in Nederlandse kerncentrales

Het Expertteam Energiesysteem 2050, ingesteld door minister Rob Jetten (Energie en Klimaat), heeft een adviesrapport uitgebracht waarin zij kritisch zijn op de keuzes van het kabinet om te investeren in nieuwe Nederlandse kerncentrales en waterstofprojecten.

Flexibele elektriciteitsvraag

Volgens het rapport van het Expertteam Energiesysteem 2050 kan zo’n 85 procent van de Nederlandse elektriciteitsproductie over zeven jaar afkomstig zijn uit zon- en windenergie. Het is daarom de vraag of het verstandig is om nu fors te investeren in kernenergie en waterstof. Het rapport concludeert dat kernenergie hoogstwaarschijnlijk slechts een klein onderdeel zal vormen van het toekomstige elektriciteitssysteem.

Het is dus twijfelachtig of het investeren in nieuwe kerncentrales wel een goede besteding van overheidsgeld is. Bovendien duurt de bouw van nieuwe kerncentrales lang en is het bouwen ervan in andere landen met meer kennis over kernenergie duurder dan verwacht.

Het Expertteam ziet daarentegen wel een belangrijke rol weggelegd voor het stimuleren van de ‘flexibele elektriciteitsvraag’. Dit houdt in dat door middel van onder andere energieprijzen wordt voorkomen dat iedereen op hetzelfde moment energie uit het net vraagt of juist levert. Dit kan zorgen voor een betere balans tussen vraag en aanbod van energie en kan ervoor zorgen dat het energienetwerk beter wordt benut.

Kritiek op investeringen

Het kabinet wil twee nieuwe kerncentrales bouwen en heeft daarvoor vijf miljard euro gereserveerd. Daarnaast heeft de regering 783,5 miljoen euro uitgetrokken voor financiële steun aan waterstofprojecten. Het Expertteam Energiesysteem 2050 is uiterst kritisch op deze keuzes van het kabinet. De experts stellen dat het investeren in kernenergie en waterstofprojecten niet de meest efficiënte manier is om de energietransitie te realiseren. Zij vinden dat er beter geïnvesteerd kan worden in andere duurzame energiebronnen, zoals zonne- en windenergie.

Volgens het Expertteam is het van belang dat er een duidelijk en samenhangend beleid komt om de energietransitie te realiseren. Er moeten heldere doelstellingen worden geformuleerd en er moet worden samengewerkt met andere landen om de kennis en technologie op het gebied van duurzame energie te vergroten.

Toekomst van duurzame energie

Het Expertteam Energiesysteem 2050 benadrukt dat de toekomst van duurzame energie niet alleen afhankelijk is van technologie, maar ook van gedrag en beleid. Het is daarom van belang dat er een breed maatschappelijk draagvlak komt voor de energietransitie.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
bewolkt
7.3 ° C
7.9 °
6.7 °
80 %
9.7kmh
99 %
vr
8 °
za
7 °
zo
7 °
ma
6 °
di
10 °
spot_imgspot_img