spot_img

Nieuw bos in Breda van vier hectare ten zuidoosten van Ulvenhout

Ten zuidoosten van Ulvenhout ligt bijna vier hectare landbouwgrond, die de komende maanden omgetoverd gaan worden tot een bosgebied. Het gebied ligt langs de A27, en in de buurt van het al bestaande Ulvenhoutse bos. De grond behoorde vroeger tot het landgoed Anneville, en bestaan nu voornamelijk uit agrarische landbouwgrond. De grond zal voor volgend voorjaar vol staan met bomen.

Bomen planten kan zowel het klimaat als de biodiversiteit verbeteren. De gemeente Breda zal nieuw bos aanplanten in Breda, van vier hectare ten zuidoosten van Ulvenhout.

Natuurnetwerk Brabant

Het project is een onderdeel van Natuurnetwerk Brabant. Een plan om de natuurgebieden in Brabant te verbinden. De doelstelling is dat in 2027 alle natuurgebieden verbonden zijn. Hier zijn meerdere redenen voor. Ten eerste zijn nu veel kleine stukjes bijzondere natuur geïsoleerd. Door de bossen met elkaar te verbinden, worden flora en fauna meer over het gehele gebied verspreid. Daarnaast is het moeilijk om de waterhuishouding op peil te houden in kleine bosgebieden, over een grote oppervlakte gaat dit veel natuurlijker. De aanlegging van het nieuwe bos heeft hier een groot aandeel in.

Ontwerp van het bos

Het Ulvenhoutse bos zelf is erg droog. De afgelopen jaren is de grondwaterstand met meer dan 1 meter gezakt. Het nieuwe bos kan een rol spelen bij de vernatting van het Ulvenhoutse bos. In het nieuwe bosgebied zullen hoge en lage delen gecreëerd worden, wat ervoor zorgt dat de vegetatie zowel in droge als in natte omstandigheden kan bestaan. Het gaat een gevarieerd bos worden. De verschillende boomsoorten die een plekje krijgen zijn eiken, dennen en beuken. In het vochtige hooiland zal een amfibieënpoel komen. Een plek waar vooral salamanders uit de buurt weer naar toe zullen trekken, denk hierbij aan de vinpoot-, kam- en alpenwatersalamander.

Planning

Voordat het project van start kan gaan, vindt er eerst archeologisch onderzoek plaats in het gebied. Dit gaat deze week van start en zal waarschijnlijk de hele maand december in beslag nemen. Begin volgend jaar zullen de graafwerkzaamheden beginnen. Hiermee wordt de inrichting van het gebied bepaald en gemaakt. Naar planning worden er in maart bomen gepland. Dit valt samen met de boomfeestweek in Breda, een mooi moment waarop kinderen en scholieren bomen zouden kunnen aanplanten in het gebied. Naar verwachting zal de inrichting van het gebied klaar zijn tegen het einde van maart.

Goed voor het milieu

De aanleg van het bos is niet alleen goed voor de waterregulatie en biodiversiteit. Bosgebieden zijn ook erg goed voor het milieu. Naast het feit dat bosgebieden veel flora en fauna huishouden, wat de biodiversiteit vergroot, hebben bossen ook impact op de klimaatcrisis. Zo nemen bomen kooldioxide op en geven ze in ruil zuurstof terug aan de wereld.

Verkoeling

Verder zorgen de bomen ook direct voor verkoeling. Bosgebieden kunnen een nieuw bos in Breda van vier hectare ten zuidoosten van Ulvenhout, reguleren doordat het grote schaduwgebieden zijn. Het bladerdak vangt zonlicht op, en zorgt er zo voor dat in de steden de warmte kan worden verlaagd. Doordat de algehele temperatuur van een gebied geleidelijk verdeelt word over het hele gebied. Een kouder onderdeel van zo’n regio zorgt voor een gehele verlaging in temperatuur.

Geluidsmuur

Verder zijn bosgebieden ideale geluidsdempers. Bossen vangen geluid op, geluiden van vogels, en ritselende bladeren dimmen het geluiden van buitenaf. Op deze manier is het een ideale geluidsmuur, tegen bijvoorbeeld overlast van wegverkeer.

Al met al zijn er genoeg redenen om bossen aan te leggen. Het grondgebied bij Ulvenhout, wat binnenkort een nieuwe bestemming krijgt. Zal een aangename toevoeging zijn van de regio Breda.

Meer over

Net binnen

spot_img
Breda
half bewolkt
5.5 ° C
6.1 °
4.4 °
64 %
4.6kmh
76 %
ma
4 °
di
9 °
wo
14 °
do
14 °
vr
11 °
spot_img

Gerelateerde artikelen