spot_imgspot_img

Nieuwbouwwoningen ruim gehalveerd in tweede kwartaal

De verkoop van nieuwbouwwoningen in Nederland heeft een scherpe daling ervaren in het tweede kwartaal van dit jaar, zo blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In de maanden april, mei en juni verwisselden slechts 3300 nieuwbouwwoningen van eigenaar, wat neerkomt op een opvallende daling van 56,2 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Deze daling wordt beschouwd als de grootste in acht jaar tijd.

Bouwlocaties

Een van de voornaamste redenen voor de verminderde verkoop van nieuwbouwwoningen is de toenemende moeilijkheid bij het vinden van geschikte bouwlocaties. Daarnaast hebben stikstofproblemen het verkrijgen van milieuvergunningen bemoeilijkt. Ontwikkelaars zijn nu verplicht een vergunning te verkrijgen voor het uitstoten van stikstof tijdens het bouwproces, wat het proces vertraagt en kosten met zich meebrengt. Bovendien worden gemeenten geconfronteerd met tekorten aan personeel voor het verlenen van bouwvergunningen, wat het aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen met 19,4 procent heeft doen dalen.

Hypotheekrente

De sterk stijgende hypotheekrente draagt ook bij aan de afname van de verkoop van nieuwbouwwoningen. Tot vorig jaar was de rente historisch laag, maar de recente stijging maakt lenen duurder. Dit heeft potentiële kopers doen besluiten de aankoop van een nieuwbouwwoning uit te stellen of zich te richten op bestaande woningen. In vergelijking met nieuwbouw is het namelijk eenvoudiger om een korting te bedingen op de verkoopprijs van een bestaande woning.

Projectontwikkelaars

Projectontwikkelaars die hebben geïnvesteerd in nieuwbouwprojecten worden geconfronteerd met verhoogde kosten voor onder andere bouw en grond. Hierdoor hebben ze beperkte ruimte om de prijs van nieuwbouwwoningen te verlagen, aangezien dit tot verlies of marginaal winstverlies kan leiden. Hierdoor wordt het voor potentiële kopers minder aantrekkelijk om voor nieuwbouw te kiezen.

Woningverkoop

Het effect van deze ontwikkelingen is zichtbaar in de totale woningverkoopcijfers voor april, mei en juni, waarin bijna 48.000 woningen werden verkocht. Dit vertegenwoordigt een daling van 13 procent in vergelijking met dezelfde maanden vorig jaar. Het betreft hier zowel nieuwbouw- als bestaande woningen.

Meer over

Net binnen

spot_img
Nederland
lichte regen
2.3 ° C
3.4 °
0.3 °
92 %
7.5kmh
100 %
wo
4 °
do
3 °
vr
0 °
za
1 °
zo
-0 °
spot_imgspot_img