spot_imgspot_img

NXP benadrukt impact van stakingsacties op investeringsklimaat in Nederland

Medewerkers van chipmaker NXP in Nijmegen leggen vandaag het werk neer, eisend voor een hoger loon. De aanhoudende onderhandelingen tussen vakbond FNV en NXP dreigen de geplande investeringen in Nederland te beïnvloeden.

Loonconflict

De gesprekken tussen vakbond FNV en NXP verlopen al maanden. FNV eist een loonsverhoging van 9 procent voor de 3000 werknemers, terwijl NXP niet verder wil gaan dan 2,5 procent. Het verschil in standpunten dreigt de werkonderbreking te verlengen.

FNV-bestuurder Bernard van Iren benadrukt de pijnlijke constatering dat de directie niet bereid is de koek te delen. Hij ziet staken als een ultiem middel om de top van het concern van gedachten te doen veranderen en betuigt teleurstelling over het gebrek aan waardering.

Dreigende vervolgstaking

Ondanks de waarschuwing van NXP voor mogelijke gevolgen voor investeringsplannen, sluit FNV een vervolgstaking niet uit. De onderhandelingen lijken vast te zitten en de impact op het bedrijf wordt steeds voelbaarder.

Vestigingsklimaat in Nederland

NXP uit zorgen over het verslechterende vestigingsklimaat in Nederland en waarschuwt voor mogelijke negatieve gevolgen. Het bedrijf benadrukt de internationale activiteiten in twintig landen en bekritiseert het imago van Nederland, dat volgens hen al niet sterk staat. De discussie over het vestigingsklimaat in Nederland krijgt hiermee meer urgentie.

Zorgen in Nederlandse bedrijfsomgeving

De discussie over het vestigingsklimaat in Nederland is niet uniek voor NXP. Andere bedrijven, zoals chipmachinemaker ASML en Boskalis, overwegen ook investeringen buiten Nederland. Het recent opgerichte taskforce van het kabinet voor ASML illustreert de toenemende bezorgdheid over het behoud van belangrijke bedrijven voor Nederland.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
lichte regen
6.1 ° C
7.3 °
5 °
89 %
9.1kmh
100 %
di
11 °
wo
10 °
do
10 °
vr
11 °
za
11 °
spot_imgspot_img