Oerdieet dagelijkse biologische voedsel

Oerdieet dagelijkse biologische voedsel sluit het beste aan bij ons dagelijkse benodigde voedsel Ons eet patroon met vlees, zuivel is niet gezond en vergt op den duur te veel van onze planeet. Wetenschapper hebben onderzoek gepleegd bij Indianen de Inuit en Afrikaanse stammen om te kijken welk voedsel voor ons het gezondst zou zijn.

Vlees is bij onze oer mensen de jager verzamelaars altijd een belangrijk aanvulling geweest voor hun dagelijks voedsel, maar driekwart zal altijd wel vegetarisch voedsel geweest zijn. Dit was afhankelijk van waar de mens op onze aarde woonde, zo leeft de Inuit die in Groenland leven, bijna op niks anders dan vlees en vis en wijken daar sterk in af.

Terug in de tijd

Nog voor de landbouwrevolutie 2.6 miljoen jaar geleden waren er op onze planeet voornamelijk jager-verzamelaars die deels van vlees leefde, die ze verkregen door de jacht.

Ook voor hen was het niet gemakkelijk om aan voedsel en vlees te komen en hadden nog geen pijl en boog uitgevonden. Namaten ze meer eiwitten binnen kregen begonnen mogelijk ook de hersenen zich beter te vormen en werd de mens slimmer en behendiger in de jacht. Naast vlees en vis haalde ze hun calorieën uit plantaardige voeding als wilde granen, noten, fruit en groenten.

De laatste nomadische jagers- verzamelaars op onze planeet

Tegenwoordig zijn de meeste nomadische jagers- verzamelaars verdreven, omdat ze plaats moesten maken voor de uitbreiding van landbouwgrond. Nu nog vinden we nog maar enkele geïsoleerde stammen op onze planeet, die nog een eet en levenspatroon hebben die vergelijkbaar zijn met de vroegere jagers-verzamelaars. Zo zijn er nog nomadische stammen die geïsoleerd leven en te zijn in de Amazone, de savanne van Afrika, enkele eilanden in Zuidoost-Azië en op de Arctische toendra.

Wetenschappers doen veel onderzoek naar nomaden voordat ook deze beïnvloed zijn door de moderne mens of voorgoed zijn verdwenen. Wetenschappers willen nog voordat deze stammen voorgoed verdwijnen of beïnvloed zijn door de moderne mens, weten hoe deze mensen leven of welke kruiden en plantensoorten ze gebruiken voor hun voedsel of hun geneeswijze. Deze kennis kan gebruikt worden om te kijken waarom we zoveel ziektes hebben, die bij deze stammen niet voorkomen. Studies onder de Tsimane, inuit en Hadza leren ons dat deze volken traditioneel geen last hadden van hoge bloeddruk, aderverkalking of hart- en vaatziekten.

Steentijd dieet sluit beter aan

De wetenschap denkt dat onze genen nog stil zijn blijven staan bij het holbewoner dieet en we nog niet klaar zijn voor het moderne voedsel als graan, zuivel en vet of te veel vlees. Het is bewezen dat het steentijd dieet beter aansluit bij de voeding die we dagelijks nodig hebben. Mager vlees en vis was ook een belangrijk onderdeel van hun voedsel, maar geen zuivel, bonen of graanproducten die we zijn gaan eten na de uitvinding van koken en landbouw. Wetenschappelijk is al aangetoond dat als de moderne mens dit ook weer zou gaan eten er heel veel beschavingskwalen als hartziekten, hoge bloeddruk, suikerziekten en zelfs huidproblemen als acne kunnen worden voorkomen. Ook is gebleken dat nomaden ook met deze ziekten in aanraking kwamen, nadat ze ons moderne voedsel begonnen te eten.

De overgang van de jacht naar de landbouw

Bij de overgang van de jacht naar de landbouw een paar miljoen jaar terug, veranderde het vleesrijk dieet van de jager- verzamelaar opnieuw. De mens wist granen te verbouwen en te veredelen en er konden mensen meer in een gebied blijven, omdat rondtrekken om aan vlees te komen niet meer nodig was. Voedsel kon gemakkelijker worden opgeslagen en meer mensen konden samen bij elkaar leven, daar er voldoende voedsel was. Op de velden werden gerst, rijst, tarwe, sorghum verbouwd en er werden ook huisdieren gehouden voor vlees en melk.

Doordat hun voedsel dieet veranderen kwamen er ook ziektes zoals infectie ziektes of die een gevolg waren door bijvoorbeeld ijzer gebrek. Dit laatste had als gevolg dat de boeren een ontwikkelingsachterstand opliepen en kleiner werden. Dat ons DNA zich deels heeft aangepast voor bijvoorbeeld melk is wel bewezen door de volken die melk drinken. Bij deze volken heeft zich lactoseztolerantie ontwikkeld en het gen zich aangepast. Bevolkingsgroepen die niet van vee afhankelijk waren zoals de Chinezen en de Thai of de Bantoes van West-Afrika, hebben geen lactoseztolerantie ontwikkeld. Zo zijn er ook verschillen bij bevolkingsgroepen die hun genen meer aangepast hebben op hun dieet of voedsel aanbod, dan de bevolkingsgroepen die daar minder of niet mee in aanraking komen.

Overgang van rouw eten naar gekookt eten

Ook de overgang om eten te gaan koken zal in de evolutie geleid hebben dat mensen meer energie binnen kregen. Doordat ze minder plantenvezels hoefde te verteren, krompen hun darmen en was er meer voedsel voor het brein. Onze genen paste zich ook hierop aan en dat is de reden dat we niet meer kunnen overleven op alleen rauw en onbewerkt voedsel. De evolutie heeft ons afhankelijk gemaakt van gekookt voedsel. De keerzijde van het verhaal is dat we tegenwoordig meer calorieën binnen kregen dan we op een dag verbranden doordat we te weinig bewegen.

Bewerkt voedsel en calorierijk voedsel boosdoeners voor onze gezondheid

Bewerkt voedsel en calorie rijk voedsel maakt dat overal ter wereld epidemie als obesitas en aanverwante aandoeningen toenemen. Als de mens meer plaatselijk fruit en groente zouden eten met een beetje mager vlees of vis (of vleesvervangers) zoals het veel geprezen mediterrane dieet en daarnaast voldoende zou bewegen, zouden we onze gezondheid en aarde sparen. De uitkomst van het verhaal is dat onze genen maken dat ons dieet zich het beste aansluit bij het voedsel dat door de oer mens werd gegeten tenminste twee miljoen jaar terug en hoe zijn genen van zijn voorvaderen zich daarna hebben aangepast. Helaas hoort het moderne westerse dieet daar niet bij.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Groen Nieuws

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen