Oesters zijn gezond en puur natuur

Oesters zijn gezond en puur natuur

Oesters zijn rijk aan vitaminen en mineralen. Oesters zijn een 100% natuurlijk product en bevatten een hoog zinkgehalte, magnesium, vitaminen B12, B3 en D. Zink en magnesium spelen een grote rol in onze stofwisseling. Bovendien ondersteunt zink een gezond immuunsysteem, stimuleert wondgenezing, sterke botten, mooi haar en een goed geheugen.

Oesters

Men zegt wel eens: als je een oester eet, is het net alsof je de zee proeft. Hier valt wat voor te zeggen. Het eten van een oester is namelijk een zeer zoute aangelegenheid. Het zal op het begin even wennen zijn, maar wie gewend is aan gerechten met oesters, die wil niet meer anders. Het bekende tafereel is natuurlijk het slurpen van de rauwe oester uit de schelp. Er zijn echter meerdere manieren om oesters te eten.

Controle op oesters

Het consumeren van rauwe schelpdieren kan bij mensen met een verlaagde weerstand leiden tot gezondheidsklachten. Zoals bij veel andere rauwe producten vereist dit voorzichtige omgang met het product. Oesters moeten altijd gekoeld bewaard worden en in rauwe vorm, na het openen direct geconsumeerd worden. Bij twijfel wordt er geadviseerd de oester voor het consumeren te gratineren of op een andere manier te verhitten.

Het kan zijn dat sommige mensen overgevoelig zijn voor het eiwit in oesters. Het eten van oesters kan bij deze mensen leiden tot onder andere huidirritatie en misselijkheid.

Om de gezondheid van de consument te beschermen

Heeft de Nederlandse overheid reeds in 1906 maatregelen genomen en een controleprogramma voor de voedselveiligheid ingevoerd. De Europese Commissie heeft strenge richtlijnen ingesteld met betrekking tot de kwaliteit van het schelpdierwater en het in de handel brengen van levende schelpdieren. In Nederland worden er wekelijks monsters genomen in de productiegebieden voor oesters in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer en gecontroleerd.

Kweek op het oesterbestand?

Wat zijn de effecten van de visserij en de kweek op het oesterbestand?
Bij de kweek van oesters wordt soms gebruik gemaakt van zaaioesters uit andere productiegebieden in Europa. De oesterziekte Bonamiasis is in Nederland ontstaan door het importeren van besmette Franse zaaioesters. Daarnaast kan het uitzetten van buitenlandse schelpdieren de introductie van schadelijke algen tot gevolg hebben. Om dit soort negatieve effecten te voorkomen, zijn er op Europees en nationaal niveau richtlijnen en maatregelen ingevoerd. Hierop wordt een strenge controle gevoerd.

Bewaard?

Na aankoop moeten oesters koel (3-5 °C) in het mandje, nooit in water, bewaard worden. Oesters kunnen betrekkelijk lang buiten het water in leven blijven. Oesters zijn houdbaar tot de t.h.t. datum op de verpakking. Gemiddeld is dat 9 dagen. Er moet altijd een druk op de verpakking blijven, zodat de oesters dicht blijven. Daarom is het verstandig op een geopende verpakking altijd iets zwaars te leggen, zodat de druk op de schelp blijft bestaan.

Hoe maak ik een oester open?
Stap 1:

Houd de oesters met één hand tussen een dubbelgevouwen theedoek zo vast dat de platte schelp boven zit. Je handen beschermen is natuurlijk heel belangrijk bij het openmaken van oesters. Voor je het weet schiet je uit… Een handdoek/theedoek of een oesterhandschoen is dus een musthave.

Stap 2:

Steek met een oestermes of een stevig puntig mes in het scharnier tussen de twee schelphelften. Wrik het mes voorzichtig naar binnen en maak met een korte draaibeweging de schelp open.

Stap 3:

Snijd de boven- en onder schelp langs de kier losjes van elkaar. Houd de oester goed recht om te voorkomen dat het vocht eruit loopt, maar zet niet te veel kracht op de oester.

Stap 4:

Verwijder de platte schelp en snijd de oesters in de bolle oesterschelpen los. Haal eventueel gruis weg.

Moeite met open steken?

Is het open steken van oesters nog wat lastig, stoom dan de oesters even open. Leg de oesters in een stoommandje en laat ze ongeveer 4 minuten stomen. U kunt ook een vergiet boven een laagje water in een afgesloten pan hangen. De oesters staan dan een stukje open en zijn makkelijk open te steken. De ‘opengestoomde’ oesters zijn heel geschikt om te gratineren.

Oesters zijn vers als de schelp gesloten is

Indien de schelp iets open staat, kan een tik op de oester helpen. Sluit de schelp zich, dan is de oester nog geschikt voor consumptie. Leg oesters in of op ijs om zeker te zijn dat ze vers blijven.

Het sap van de oester hoort er echt bij

Gooi het dus nooit weg. Ook niet als je ervoor kiest om de oester te koken. Je kan het vocht namelijk ook heel goed verwerken in bijvoorbeeld een soep.

Bevat het sap toch aardig wat zand of gruis?

Giet hem dan toch leeg. Tik vervolgens tegen de schelp en de oester maakt als vanzelf weer vocht.

Een goede oester heeft geen extra saus nodig

Deze smaakt lekker van zichzelf en het zou zonde zijn als die smaak verloren gaat. Wat wél lekker kan zijn is een dressing. Als je een oester geserveerd krijgt bijvoorbeeld in een restaurant met een dikke laag saus dan is de kans groot dat je géén goede oester krijgt en dat de saus de smaak en geur verbloemt.

Kook oesters niet te lang

Wanneer je oesters te lang kookt krijgen ze een onaangename, rubberachtige textuur. Not good! Oesters hoeven echt maar een paar minuutjes – zachtjes – te garen. Wil je oesters serveren in een stoofpotje? Voeg ze dan pas op het laatste moment toe.

Wat is het verschil tussen een Zeeuwse of holle 0ester, een bélon en een fine de claire?

De Zeeuwse

(of holle oester) en de fine de claire zijn beide afkomstig uit dezelfde familie (Crassostrea gigas). De bélon is uit de familie van de platte (inheemse) oesters (Ostrea edulis). Platte oesters hebben een ronde, regelmatige vorm, terwijl leden van de Crassostrea familie grillig gevormde, langwerpige schelpen hebben. Ze zijn ook moeilijker te openen.

De fine de claire

Wordt gekweekt in bassins langs de Frans-Atlantische kust. In de bassins van die streek komt een alg voor, die de oesters een bijna blauwige kleur en een zachte, volle smaak geeft. De nasmaak is bijna zoet te noemen.

De bélon

Is een platte oester die oorspronkelijk uit het Franse Riec-sur-Bélon komt, maar nu is uitgestorven. Platte oesters zijn een inheemse soort die overal in Europa worden gekweekt. Ook Nederland heeft zijn eigen Zeeuwse platte of bélon.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Guido Sparreboom

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen