Olieprijs onder druk door Trump en importheffingen

De olieprijs daalt door onrust over importheffingen. Wat betekent dit voor de benzineprijs en de economie? Lees alles over de recente prijsdalingen en gevolgen voor de markt.

Olieprijs daalt door handelsconflicten

De wereldwijde onrust rondom importheffingen heeft een aanzienlijke invloed gehad op de olieprijs, die vandaag het laagste niveau in vier jaar heeft bereikt. Afgelopen week stond de prijs van een vat ruwe Brent-olie nog op 75 dollar, maar deze is inmiddels gedaald naar rond de 64 dollar. Deze daling volgt op een periode van beurskoersen in het donkerrood, waarbij beleggers zich zorgen maken over de gevolgen van geopolitieke spanningen en handelsoorlogen.

Economie beïnvloedt olieprijs

De olieprijs is sterk verbonden met de mondiale economie. Wanneer de economie groeit, stijgt de vraag naar olie, wat de prijs omhoog duwt. Het omgekeerde geldt natuurlijk ook: wanneer de economie stagneert of zelfs krimpt, daalt de vraag en daarmee de olieprijs. Economen hebben hun voorspellingen voor de olieprijs naar beneden bijgesteld, omdat zij vrezen voor de gevolgen van de handelsoorlog, met name de importheffingen die door Trump zijn ingevoerd.

De afgelopen dagen waren de beurzen wereldwijd in vrije val, deels door de aangekondigde heffingen. Dit heeft de zorgen over een wereldwijde recessie vergroot, wat direct effect heeft op de olieprijzen.

Benzineprijs volgt olieprijsdaling

De daling van de olieprijs heeft onmiddellijk gevolgen voor de benzineprijs. Energiespecialist Jilles van den Beukel van het Haagse Centrum voor Strategische Studies vertelt dat een daling van de olieprijs met 10 dollar vaak resulteert in een verlaging van de benzineprijs met zo’n 10 cent per liter. “Je ziet het vandaag al aan de pomp,” zegt Van den Beukel.

De OPEC, het kartel van olieproducerende landen, had vorige week nog aangekondigd de olieproductie per 1 mei te verhogen. Dit besluit was al langer gepland, maar werd steeds uitgesteld. Nu de prijzen echter al flink zijn gedaald, zou dit de olieprijs verder kunnen drukken, wat op korte termijn niet goed uitkomt voor olieproducerende landen.

Politieke invloed op olieprijzen

De daling van de olieprijs komt niet alleen de consument ten goede. Olieproducerende landen, zoals Rusland, zijn niet blij met de situatie, aangezien hun economieën zwaar afhankelijk zijn van de olie-export. Ook de Amerikaanse olie-industrie wordt getroffen door de dalende prijzen. De enige groep die voorlopig profiteert van de lagere benzineprijs zijn de autobezitters.

De toekomst van de olieprijs blijft onzeker. Politieke beslissingen, zoals de koers van de Amerikaanse president Trump, kunnen de situatie snel veranderen. Het is dan ook niet te voorspellen hoe de olieprijs zich de komende tijd zal ontwikkelen.

Deel artikel
Meer over

Net binnen

Lees meer