spot_imgspot_img

Recordprijzen voor olijfolie door droogte in Spanje

Spanje is de grootste producent van olijfolie ter wereld, wordt geteisterd door aanhoudende droogte, wat naar verwachting de productie van olijfolie dit jaar zal halveren in vergelijking met vorig jaar. Dit heeft geleid tot wereldwijde stijgingen van de prijzen van olijfolie, aangezien Spanje normaal gesproken ongeveer 40 procent van de wereldproductie levert. De droogte heeft ook invloed gehad op de voorraden in Italië en Portugal, respectievelijk de tweede en vierde grootste producenten van olijfolie.

Aanhoudende droogte in Spanje

Spanje heeft al maanden te maken met aanhoudende droogte, en dit lijkt ook in april 2023 niet te verbeteren. In feite staat april 2023 op het punt de droogste aprilmaand ooit te worden in het Zuid-Europese land. De barre weersomstandigheden hebben geleid tot een aanzienlijke afname van de olijfolieproductie in Spanje, wat heeft geleid tot bezorgdheid over de gevolgen voor de oogst van volgend jaar en de kwaliteit van de olijven.

Stijgende prijzen van olijfolie

De aanhoudende droogte in Spanje heeft geleid tot een recordhoogte in de prijzen van olijfolie. Sinds juni vorig jaar is de prijs van olijfolie met 60 procent gestegen naar ongeveer 5,40 euro per kilogram. Deze prijsstijging heeft invloed op zowel consumenten als producenten van olijfolie wereldwijd. Consumenten zien de prijzen van olijfolie stijgen in supermarkten en restaurants, terwijl producenten geconfronteerd worden met hogere kosten voor grondstoffen, wat de winstmarges kan beïnvloeden.

Gevolgen voor de olijfolie-industrie

De droogte in Spanje heeft ook gevolgen voor de olijfolie-industrie als geheel. Naast de prijsstijgingen worden producenten geconfronteerd met de uitdagingen van verminderde oogsten en verminderde kwaliteit van olijven. Als de droogte aanhoudt, kan dit ook de oogst van volgend jaar beïnvloeden, wat kan leiden tot aanhoudende prijsstijgingen en mogelijke tekorten op de markt. Bovendien kunnen de gevolgen van droogte ook andere aspecten van de olijfolie-industrie beïnvloeden, zoals de werkgelegenheid in landbouwgemeenschappen en de economieën van olijfolieproducerende regio’s.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
bewolkt
7.3 ° C
7.9 °
6.7 °
80 %
9.7kmh
99 %
vr
8 °
za
7 °
zo
7 °
ma
6 °
di
10 °
spot_imgspot_img