spot_imgspot_img

Omstreden hondenfokker uit Eersel gesloten door NVWA

Eersel – De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft op maandag de omstreden hondenfokker uit Eersel gesloten vanwege ernstige misstanden. Dit houdt in dat de fokker geen dieren meer mag houden, inclusief varkens, pony’s, ezels, konijnen, cavia’s en pluimvee die zich op het bedrijf bevonden. De dieren werden niet op de juiste wijze verzorgd, waardoor ingrijpen noodzakelijk was.

Verbod op het houden van dieren

De zeer omstreden hondenfokker uit Eersel mag voortaan geen enkel dier meer houden, ook niet voor persoonlijk gezelschap. In voorgaande jaren waren al ongeveer 700 honden in beslag genomen tijdens inspecties. Nu blijkt dat de fokker is overgestapt op andere diersoorten, waarvoor hij eveneens onvoldoende zorg bood. Om deze reden is zijn bedrijf gesloten en is het hem verboden om nog langer dieren te houden.

Verwaarlozing van dieren

Inspecties wezen uit dat de dieren werden gehouden in te kleine en vervuilde ruimtes. Ze zijn overgebracht naar een geheime locatie, waar ze tijdelijk worden verzorgd door bevoegde instanties.

NVWA neemt drastische maatregelen

Dit jaar heeft de NVWA de bevoegdheid gekregen om bedrijven te sluiten ter bescherming van het welzijn van dieren. Dit is de eerste keer dat deze instantie van deze bevoegdheid gebruikmaakt. Naast het bestuursrechtelijke traject is er ook een strafrechtelijk onderzoek gaande. De NVWA en andere handhavingspartners blijven de situatie bij deze fokker nauwlettend in de gaten houden.

In bewaring genomen

Het in bewaring nemen van de dieren betekent dat de overheid de verantwoordelijkheid voor hun zorg op zich neemt, op een andere, anonieme locatie. Deze kosten komen voor rekening van de eigenaar van de dieren. In bepaalde gevallen kan de eigenaar de dieren terugkrijgen, maar hiervoor moet eerst de rekening worden voldaan en moet worden aangetoond dat hij de dieren goed kan verzorgen.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
lichte regen
6.1 ° C
7.3 °
5 °
89 %
9.1kmh
100 %
di
11 °
wo
10 °
do
10 °
vr
11 °
za
11 °
spot_imgspot_img