spot_imgspot_img

Onderzoekers voorspellen piek in tekenbeten komende weken

Wie de komende weken de natuur in trekt, moet extra waakzaam zijn voor teken. We bevinden ons midden in het hoogseizoen voor tekenbeten, wat samenvalt met het begin van de zomervakantie.

Dit voorspellen onderzoekers van de Wageningen Universiteit en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Tekenseizoen

Jaarlijks worden er in Nederland ongeveer 1,5 miljoen tekenbeten geregistreerd. Hoewel de meeste beten ongevaarlijk zijn, worden circa 27.000 mensen besmet met de ziekte van Lyme. Deze ziekte ontstaat wanneer een teek besmet is geraakt met een bacterie door het bloed van sommige dieren op te zuigen en vervolgens een mens bijt.

Toename van het aantal tekenbeten

Een tekenbeet kan het hele jaar door voorkomen, maar volgens het RIVM is er in de afgelopen weken een duidelijke toename waargenomen. Ondanks een rustig begin van het jaar, met 39 procent minder meldingen bij de Tekenradar van het RIVM door het slechte weer in het voorjaar, stijgt het aantal tekenbeten nu snel.

Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme kan zich manifesteren door een rode ring of vlek op de plaats van de beet. Daarnaast kunnen symptomen zoals koorts, spierpijn, en huid-, zenuw- en hartklachten optreden. Van de 27.000 jaarlijkse Lyme-patiënten ontwikkelen meer dan 1000 mensen langdurige klachten.

Ziekten overgedragen door teken

Hoewel de ziekte van Lyme de bekendste aandoening is die door teken wordt overgedragen, kunnen teken ook andere ernstige ziekten veroorzaken. Een daarvan is tekenencefalitis, een ziekte die hersen- of hersenvliesontsteking kan veroorzaken. Deze ziekte rukt langzaam maar zeker op in Nederland en vormt een groeiend gezondheidsrisico.

Voorkomen is beter dan genezen

Gezien de toename van tekenbeten is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen bij uitstapjes in de natuur. Controleer uzelf en uw gezin en uw hond grondig op teken na een dag in het groen, draag beschermende kleding en gebruik tekenwerende middelen. Door alert te zijn, kunt u de kans op een tekenbeet en daarmee op een tekenovergedragen ziekte aanzienlijk verminderen.

Deel artikel

Meer over

Net binnen

Nieuws Vandaag
Nederland
bewolkt
17.5 ° C
19.5 °
16.7 °
87 %
6.5kmh
98 %
di
17 °
wo
21 °
do
24 °
vr
27 °
za
27 °
spot_imgspot_img