spot_imgspot_img

Onkruid verwijderen zonder chemische bestrijdingsmiddelen

Onkruid verwijderen is een vervelend klusje. Hoe pak je dit het beste aan? Er bestaan veel chemische bestrijdingsmiddelen die het makkelijker voor je maken, maar deze zijn niet goed voor het milieu. Je beschadigt niet alleen het onkruid, maar ook al je andere planten. Het is veel beter om aan duurzaam tuinieren te doen. Maar hoe kom je op een milieuvriendelijke manier van dat vervelende onkruid af? Lees snel verder voor alle milieuvriendelijke manieren om onkruid te verwijderen.

Gebruik een onkruidbrander

Je verwijdert onkruid makkelijk met een onkruidbrander. Hiermee haal je de bladeren van het onkruid zo weg. Helaas is het hiermee niet mogelijk om de wortels weg te branden. Je moet het dus meerdere malen herhalen. Het voordeel van een onkruidbrander is dat het heel snel werkt.

Bedek je grond met mulch

Bedek het onkruid met mulch. Mulch kan van alles zijn: compost, houtsnippers, grasmaaisels of cacaodoppen. Hierdoor wordt de grond afgesloten van het licht. Er zal daardoor minder onkruid opkomen. Daarnaast houdt de grond het water zo beter vast.

Plaats bodembedekkers

Bodembedekkers zorgen ervoor dat onkruid wegblijft uit je tuin én ze zorgen ook nog eens dat je grond het water beter vasthoudt. Plaats bodembedekkers tussen je struiken, in je moestuin en geniet van je mooie planten.

Kokendheet water

Wil je onkruid verwijderen? Gooi dan eens kokendheet water over de planten heen. Het water maakt de eiwitten in het onkruid kapot, waardoor het sterft. Helaas haal je hiermee de wortels nog niet weg. Hiervoor moet je dit meerdere keren herhalen.

Zout of azijn?

Soms lees je ergens dat je effectief onkruid kunt verwijderen met zout of azijn. Helaas is dit niet goed voor je tuin en het milieu. Zout verzilt de bodem, wat de groei van je planten belemmert. Azijn is nog gevaarlijker en wordt sterk afgeraden, omdat het slecht is voor het milieu. Je verontreinigt de bodem en het grondwater. Daarnaast is azijn schadelijk voor insecten en planten.

Onkruid verwijderen met de hand: borstelen, krabben en plukken. Het verwijderen van het onkruid met de hand is eigenlijk altijd het beste. Luister naar een leuke podcast of luisterboek en ga er even voor zitten. Voor dit klusje moet je veel geduld hebben. Krab de voegen tussen de tegels schoon en trek het onkruid met wortel en al uit je moestuin. Zo komt het minder snel terug.

Verbeter je bodem

Voeg compost toe aan de bodem om de gezondheid van je grond te verbeteren. Een gezonde bodem zorgt voor sterkere planten die beter bestand zijn tegen onkruid.

Gebruik een biologische onkruidverdelger

Als je alle andere tips niet ziet zitten, kun je altijd nog kiezen voor een biologische onkruidverdelger. Er zijn bestrijdingsmiddelen op basis van natuurlijke ingrediënten, zoals plantaardige oliën. Ze werken meestal net zo goed als chemische middelen.

Wanneer kan je het beste onkruid bestrijden?

Onkruid verwijderen doe je het hele jaar, maar het is het beste om er vroeg mee te beginnen. In de lente komt al het onkruid op. Zorg dat je dit verwijdert voordat het gaat bloeien. Na de bloei verspreidt het onkruid hun zaden door je hele tuin, en dat wil je natuurlijk niet!

Ga jij duurzaam tuinieren?

Door een combinatie van deze biologische methoden te gebruiken, kun je onkruid effectief bestrijden zonder schade toe te brengen aan het milieu of andere planten in je tuin. Gebruik de vorm van onkruidbestrijding die het beste bij je past en snel aan de slag met deze vervelende klus.

Deel artikel

Meer over

Net binnen

Nieuws Vandaag
Nederland
bewolkt
17.5 ° C
19.5 °
16.7 °
87 %
6.5kmh
98 %
di
17 °
wo
21 °
do
24 °
vr
27 °
za
27 °
spot_imgspot_img