Onvruchtbaarheid, obesitas en diabetes

Onvruchtbaarheid en teelbalkanker, obesitas, diabetes, ADHD en verlies van IQ door gebruik van plastic en andere chemische stoffen. gebruik van plastic en andere chemische stoffen.

Chemische stoffen

Ditmaal gaan we verder op het het gebruik van chemische stoffen, ondanks we daar al een blogs aan besteed hebben. Ze zitten in de lucht, water en voedsel en het wordt nog zwaar onderschat hoe gevaarlijk ze zijn voor de mens en het milieu. Waarschuw al in meerdere blogs voor plastic dat giftige stoffen bevat en die kunnen uit lekken in het voedsel.

Plastic smaak

Ooit wel eens een plastic smaak geproefd van bijvoorbeeld water in een plastic fles. Juist, dan proef je het nog omdat het nieuw is of doordat de plastic fles in de zon heeft gelegen. Erger zijn de giftige stoffen die we niet proeven en kanker kunnen veroorzaken, je vruchtbaarheid of hormonen negatief kunnen beïnvloeden.

Wat je zelf al kan veranderen

Wel zeker is het plastic bakje in de magnetron of het water de plastic water koker een goed voorbeeld. Als je bedenkt dat plastic dat opgewarmd wordt eerder giftige stoffen kan loslaten is dit onverstandig om het in plastic te laten/doen. Glas is in dit geval zeker een uitkomst en gebruik dan ook die glazen water koker en fles.

Een ander blog hebben we het al gehad over BPA

BPA is een weekmaker. Als er geen weekmaker wordt toegevoegd aan plastic verpakkingen, zijn deze zo hard dat ze breken zodra ze vallen. Via deze plastic verpakkingen kan BPA in ons voedsel of in onze drank terechtkomen. Kortom geen plastic speelgoed kopen, maar houten speelgoed voor de kinderen en hoe harder het plastic hoe beter.

De verstoring van de hormonen bij vrouwen

In plastic flessen (en in veel blikjes) zit het stofje BPA (bisphenol A). BPA wordt ook wel een xeno-oestrogeen genoemd. Xeno-oestrogenen acteren in je lichaam net als oestrogeen, één van de belangrijke vrouwelijke geslachtshormonen. Dit kan voor een verstoring in je eigen hormoonbalans zorgen.

Waar zitten je xeno-oestrogenen in?

  • plastic met BPA
  • pesticiden
  • schoonmaakmiddelen
  • medicijnen
  • veel andere chemische middelen.
BPA

(bisfenol A) en andere plastics zijn xeno-oestrogenen (lichaamsvreemde oestrogenen) en kunnen hierdoor de hormoonbalans verstoren, wat verminderde vruchtbaarheid tot gevolg kan hebben. Onderzoek wijst echter uit dat deze stoffen ook de hersenontwikkeling van de foetus in de baarmoeder kan verstoren. Tevens wijst onderzoek uit dat BPA een directe oorzaak zou kunnen zijn van ontwikkelingsziekten, zoals o.a. autisme, syndroom van Down en diabetes type 1. Als je zwanger wilt worden is het dus beter voedings- en drinkwaar in plastic te laten staan!

Chemische stoffen

Een van de ziekten die wetenschappers in verband brengen met blootstelling aan enkele honderden chemische stoffen die een effect hebben op de hormoonhuishouding, is obesitas.

Onvruchtbaarheid

Er zijn ruim tachtig aandoeningen die wetenschappers in verband brengen met blootstelling aan „enkele honderden chemische stoffen” die, afhankelijk van de dosis, een effect hebben op de hormoonhuishouding van de mens. „Veelal treden effecten op als het lichaam nog ontwikkeling is, dus als foetus of als jong kind”, aldus Wetenschappers.. Het gaat om zeer verschillende aandoeningen, van onvruchtbaarheid en teelbalkanker, tot obesitas, diabetes, ADHD en verlies van IQ. Blootstelling aan veel van de betreffende chemicaliën is „nog altijd alomtegenwoordig”, schrijven de onderzoekers.

De ziektekosten door schadelijke stoffen

in onder meer voeding, cosmetica, kunststoffen en bestrijdingsmiddelen belopen jaarlijks minimaal 46 miljard euro en in het meest pessimistische scenario 288 miljard euro. „Alle reden voor overheden om in te grijpen”, zegt hoogleraar toxicologie aan de Universiteit Utrecht Martin van den Berg,

Kortom, we hebben het niet alleen over bestrijding middelen of de plastic verpakkingen die de mens ziek kan maken. Veel chemische stoffen zijn nu eenmaal onbekend voor het lichaam en zorgen voor een negatieve uitwerking, waarvan kanker er een van is.

Biologisch voedsel

Laten we wijs zijn en ons realiseren dat de voortgang van de techniek ons ver heeft gebracht, maar ons lichaam achter gebleven en niet mee is gegaan in deze industriële revolutie. We zijn geen robots en zullen ons aan moeten passen aan de zwakste schakel of wel ons lichaam. Wij als mens moeten ons eigen lichaam beschermen tegen chemische stoffen, daar we anders ziek worden en (eerder) dood gaan. Naast natuur of milieu bescherming is biologisch voedsel nodig om de mens gezond te houden. Leef je leven, leef gezond.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Groen Nieuws  België

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen