Onzin praatje dat ananas giftig kan zijn

De ananas is een tropische plant

Die oorspronkelijk afkomstig is uit Brazilië, Bolivia en Paraguay. De plant behoort tot het geslacht Uit de Bromeliafamilie. Ananas behoort met een aantal onderstaande fruit soorten tot de minst bespoten fruit,

Ananas

Behoort tot de fruitsoorten samen met mango, avocado, kiwi, papaja’s en de watermeloen waar bijna geen residuen van gif zijn gevonden. Meestal gaat het om 1 procent van dit fruit waar meer dan een residu is aan getroffen van bestrijding middelen.

Biologisch is altijd beter en deze worden ook in de tropen gekweekt.

Ananas is erg gezond

Ananas bevat veel mineralen koper, mangaan, kalium en zink. Ook bevat de ananas veel vitaminen zoals A, B1, B6, B11, C, E en heeft veel antioxidanten die goed zijn om de vrije radicalen in het lichaam tegen te gaan. Deze vrije radicalen zorgen voor celschade en DNA-schade, wat in het ergste geval kan leiden tot de vorming van kankertumors. Antioxidanten in fruit zoals ananas gaan de schade die vrije radicalen veroorzaken tegen.

Onzin praatje dat ananas giftig kan zijn

Veel mensen menen te weten dat Ananas giftig is. Zo zou het hart van de ananas of stukjes van de schil giftig zijn. Maar ananas is alleen maar gezond en totaal niet giftig. Zeker als je niet meer eet dan een ananas per dag kan het al helemaal geen kwaad. De schil moet je gewoon weg snijden en het hart is gewoon te hard om te eten.

Ananas versterkt het immuunsysteem

Verse ananas zit boordevol vitamine C. Deze vitamine versterkt het immuunsysteem, het bindweefsel, help bij verkoudheid en tegen infecties, en versnelt de wondgenezing. Vitamine C is dus erg belangrijk voor ons lichaam om gezond te blijven. We kunnen vitamine C absoluut niet missen! In ananas profiteer je het meest van vitamine C als je hem rauw eet.

Ananas werkt ontstekingsremmend

De ananas zit vol met een ontstekingsremmend enzym: bromelaïne. Het enzym bromelaïne helpt tegen weefselzwelling van bijvoorbeeld artrose, bronchitis, spataderen, reumatoïde artritis, verstuiking en verrekking. Bromelaïne werkt ook nog eens pijnstillend; goede reden om extra ananas te eten wanneer je last hebt van ontstekingen! Bromelaïne heeft nog een goede eigenschap: het kan reizigersdiarree verlichten. Bromelaïne verjaagt namelijk de bacterie Escherichia coli (vaak E. coli genoemd) die voor reizigersdiarree verantwoordelijk is.

Ananas helpt de bloedsuikerspiegel stabiel te houden

De oplosbare vezels die ananas bevat, heeft naast een goede spijsvertering nog meer voordelen. Pectine is zo’n oplosbaar vezel. Pectine helpt bij het verlagen van een hoog cholesterolgehalte. Pectine zorgt er ook voor dat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Vooral voor mensen met suikerziekte is dit voordeel van groot belang. Pectine komt alleen vrij als je de ananas eerst verhit voordat je hem opeet

Ananas verlaagt de cholesterolspiegel

In ananas komen plantensterolen voor. Deze stof zorgt ervoor dat het slechte cholesterol minder vanuit de darmen wordt opgenomen. Hierdoor kan het cholesterolgehalte verlaagd worden wanneer je regelmatig ananas eet. Door het verlagen van het cholesterolgehalte op hart- en vaatziekte ook kleiner.

Dankzij de aanwezigheid van thiamine (vitamine B1) geeft ananas ons energie. Thiamine zorgt voor de verbranding van koolhydraten waardoor we energie krijgen. Verder speelt deze vitamine een belangrijke rol in het zenuwstelsel.

Ananas in blik is zo slecht nog niet

Ananas in blik heeft bijna het dubbele aan calorieën als een verse ananas en minder vitamine . Ananas in blik heeft bijna het dubbele aan vitamine B1 ten opzichte van verse ananas. Bij het conserveren van ananas, wordt hitte gebruikt waardoor er helaas veel van de goede enzymen verloren gaan. Gelukkig blijven er in ingeblikte ananas de meeste voedingsstoffen gewoon behouden.

Voor ontbijt

Ananas is altijd lekker in combinatie met mango, stukjes appel, banaan of andere fruitsoorten en goed als ochtend salade of met Yoghurt.

Voor tussendoortje of als aanvulling lunch

Ook kan je er een heerlijk gezonde smoothie mee maken. De volgende smoothie wordt gemaakt van ananas, banaan en yoghurt. Heerlijk fris zoet en bomvol vezels en vitaminen.

Ingrediënten:

– Halve ananas
– Een banaan
– 200 ml yoghurt

Bereidingswijze:

1. Zet de blender klaar
2. Snij de halve ananas in tweeën
Snij de hardere kern eruit
3. Schil de stukken ananas en stop in de blender
Pel de banaan en stop ook in de blender
5. Voeg de yoghurt toe en blenden maar

Zo heb je in een hand omdraaien lekkerste biologische smoothies.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen