Oorzaken van hormonale disbalans

Hormonen zijn stofjes die je lichaam zelf aanmaakt

En allerlei functies van je lichaam regelen en processen beïnvloeden. Zo kunnen ze organen en weefsels aanzetten of juist afremmen. Wel moet het orgaan of weefsel specifieke receptoren (ontvangers) voor het hormoon hebben. Pas als het hormoon aan de receptor ‘kleeft’, worden namelijk bepaalde processen in gang of stop gezet. Hormonen hebben invloed op zowel langlopende lichaamsprocessen, zoals groei of rijping van de geslachtscellen als sneller werkende lichaamsprocessen zoals bloeddruk en angstreacties. Dit komt doordat hormonen in je bloed worden vervoerd en hier ook lang aanwezig blijven. Uiteindelijk worden hormonen in je lever afgebroken.

Veel sneller werkende processen zoals een beweging van een spier worden aangestuurd door zenuwen. Deze kunnen namelijk korte signalen afgeven.

Fysiologisch boodschappers

Deze fysiologische boodschappers worden door het hele lichaam geproduceerd en door hun communicatie met onze organen helpen ze een evenwicht op te bouwen om een persoon gelukkig en gezond te houden. De afgifte van hormonen wordt geregeld door middel van feedback van het lichaam, een goede strategie die het mogelijk maakt voor het lichaam om zichzelf in balans te houden

Een natuurlijke verstoorde balans

Soms wordt de balans van hormonen echter verstoord. Hormonale onevenwichtigheden kunnen optreden bij zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden, maar we zien dit het vaakst bij volwassenen boven middelbare leeftijd. Er zijn natuurlijk voorkomende veranderingen in de chemie van het lichaam als mensen ouder worden, denk bijvoorbeeld aan de menopauze. Deze kunnen de hormoonafgifte van onze klieren beïnvloeden waardoor ze de balans kunnen verstoren.

Oorzaken van hormonale disbalans

Sommige mensen zijn genetisch voorbestemd om last te krijgen van hormonale onevenwichtigheden, maar leefwijze speelt ook een belangrijke rol bij het bepalen van het lichaam fysiologie. Veel van de activiteiten die normaal in verband worden gebracht met gezond leven, zoals regelmatige lichaamsbeweging, een evenwichtige voeding, en een consequent slaappatronen, kunnen problemen met hormonale onevenwichtigheden voor blijven.

Een sedentaire levensstijl en het eten van te grote of ongezonde maaltijden kan zorgen voor een hormonale onbalans. Ook te hard werken, niet goed eten (bijvoorbeeld te veel transvet), en niet genoeg rust krijgen kunnen leiden tot ongezonde, onevenwichtige lichaam chemie.

Het endocrien stelsel

Het endocrien stelsel (hormoon stelsel) bestaat uit klieren oftewel endocriene klieren (hormoonklieren). De endocriene klieren zijn organen waarin de hormonen geproduceerd worden, die vervolgens afgeven worden aan het bloed. De verschillende klieren staan met elkaar in verband, sommige beheersen zelfs het hormoon afscheiding van andere klieren, doormiddel van een aantal terugkoppelingsmechanismen. Zo zorgt een overvloed van een bepaald hormoon ervoor dat de productie van het hormoon dat zijn aanmaak stimuleert word afgeremd. Samen met het zenuwstelsel beheerst het endocrien stelsel de activiteit van alle organen en systemen in het menselijk lichaam.

Endocriene klieren hebben geen afvoerbuizen, ze geven hormonen af aan het bloed. De hormonen worden door de bloedsomloop over het hele lichaam verdeeld. Dit endocrien stelsel is bij een gezond mens in subtiele balans. Bij ziekte is deze balans verstoord, wat heel diverse oorzaken kan hebben.

De belangrijkste endocriene klieren zijn o.a:

1. Epifyse of Pijnappelklier
2. Hypofyse en de Hypothalamus
3. Schildklier en Bijschildklieren
4. Thymusklier of Zwezerik
5. Alvleesklier of Pancreas
6. Bijnieren
7. Geslachtsklieren:

Man: Zaadballen (Testes)

Vrouw: Eierstokken (Ovaria naar buit Maar welke factoren kunnen nog meer onze hormonen huishouding verstoren?

De Partij voor de Dieren

Sluit zich aan bij een groeiend koor van proteststemmen dat de Europese Commissie verwijt, onder druk van de chemische industrie, een onwelgevallig rapport over onder meer landbouwgif in de doofpot gestopt hebben. Gevolg: 31 gevaarlijke chemische bestrijdingsmiddelen worden nog altijd gebruikt. Dat zou nare gevolgen voor onze gezondheid kunnen hebben.

In februari rapporteerde The Guardian als eerste over het ‘weggemoffelde’ rapport. Dat was nota bene in opdracht van de Europese Commissie opgesteld. Het rapport moest de wetenschappelijke onderbouwing vormen voor het besluit dat de EU eind 2013 zou nemen over de uitfasering van zogeheten endocriene verstoorders.

Endocriene verstoorders

Endocriene verstoorders zijn stoffen die eenzelfde soort werking hebben als hormonen. Ze worden in allerlei toepassingen gebruikt, van plastic via cosmetica tot bestrijdingsmiddelen. Wetenschappers hebben de laatste jaren steeds meer verbanden aangetoond met foetale misvormingen, mutaties van geslachtsdelen, onvruchtbaarheid, kanker en verminderd IQ.

Vragen om andere criteria

Omdat niet altijd duidelijk is hoe de stoffen inwerken en bij welke hoeveelheid schade optreedt, kwamen de opstellers van het EC-rapport met een nieuwe aanpak. Zij deden de aanbeveling om niet alleen naar de sterkte (‘potency’) te kijken en daar limietwaarden aan te koppelen. Ze stelden voor om endocriene verstoorders in categorieën in te delen en daar criteria aan te verbinden inclusief een strategie om deze te implementeren.

Sterke lobby van chemiegiganten

Die reële aanpak haalde het echter niet. Volgens The Guardian verdween het rapport van tafel onder druk van grote chemische bedrijven zoals Bayer en BASF. Bestaande vergunningen en ontheffingen zijn verlengd en alles wat er van het rapport overbleef is de toezegging dat er een ‘impact assessment’ gemaakt gaat worden. Dat wordt niet voor 2016 verwacht. Wij waren bereid de criteria te accepteren en ook een strategievoorstel maar we kregen van het bureau van de secretaris-generaal te horen dat het niet doorging. De criteria verdwenen zo effectief van tafel. We hebben de regelgeving ten aanzien van biocides en pesticides gewoon verlengd”, zegt een bron bij de Europese Commissie in The Guardian.

Economische en gezondheidskosten

Een Europees bestuur dat bewust objectieve onderzoeken achterhoudt, is het vertrouwen van de burgers en het parlement niet waardHeel concreet betekent dit dat 31 bestrijdingsmiddelen – die volgens het rapport aan de criteria van endocriene verstoorders voldoen – nog altijd gewoon gebruikt mogen worden. Die bestrijdingsmiddelen vertegenwoordigen een waarde van miljarden voor de producenten, maar veroorzaken ook voor miljarden aan gezondheidskosten. Tijdens een recent congres van de Endocrinology Society kwamen cijfers over de kosten van endocriene verstoorders op tafel. Een (conservatieve) schatting stelt deze op circa € 157 miljard per jaar, in Europa. Dat meldt BBC News Health. Het grootste deel van deze kosten (zorg- maar ook economische kosten) komt voor rekening van pesticiden (€ 120 miljard), gevolgd door chemische stoffen in plastic (€ 26 miljard) en vlamvertragers (€ 9 miljard).

Reuring in Europa

Diverse Europarlementariërs hebben naar aanleiding van de ‘doofpotaffaire’ bij Vytenis Andriukaitis, Europees Commissaris voor gezondheid en voedselveiligheid aan de bel getrokken. Zweden, het Europees parlement en de Europese Raad hebben de zaak bij het Europese Hof van Justitie aangekaart, omdat de EC zijn mandaat onvoldoende heeft vervuld. In 2009 besloot de EU immers alle endocriene verstoorders te gaan uitfaseren. Het rapport met criteria was daarvoor een mijlpaal.

Europarlementariër Anja Hazekamp eist in een bericht dat het rapport alsnog boven tafel komt.”31 soorten landbouwgif worden momenteel totaal onverantwoord in het milieu en op ons voedsel gespoten. Een dagelijks Europees bestuur dat bewust objectieve onderzoeken achterhoudt die in het belang zijn van volksgezondheid, dieren en het milieu, is het vertrouwen van de burgers en het parlement niet waard”, aldus Hazekamp.

Ter relativering: gisteren maakte de EFSA bekend dat op meer dan de helft van de primaire producten (groenten, fruit, melk, vlees) die we kopen geen enkel spoor van gif meer te traceren valt. Ook niet bij gangbare producten.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen