spot_imgspot_img

Paardenbloem als voedselbron voor weidevogels

De paardenbloem wordt vaak gezien als een onkruid, maar heeft eigenlijk een belangrijke rol in de natuur als voedselbron voor weidevogels, insecten en voor het behoud van biodiversiteit. Wereldwijd wordt op 30 april de Internationale Dag van de Paardenbloem gevierd om de waarde van deze bloem te onderstrepen. Het is daarom belangrijk om de paardenbloem te koesteren in plaats van te bestrijden.

De paardenbloem als voedselbron voor weidevogels

Weidevogels zijn een bedreigde groep vogels die afhankelijk zijn van graslanden voor hun voortbestaan. Ze broeden in weilanden en hebben daar een rijk voedselaanbod nodig om hun jongen groot te brengen. Kuikens van weidevogels, zoals kieviten, grutto’s en tureluurs, moeten dagelijks duizenden insecten eten om te groeien en te overleven. De paardenbloem blijkt een belangrijke voedselbron te zijn voor deze kuikens.

Paardenbloem

In een recent rapport werd de paardenbloem zelfs uitgeroepen tot de nummer één bloem voor insecten. De bloem biedt een overvloed aan nectar en stuifmeel, wat een waardevolle voedselbron is voor bijen, vlinders en andere bestuivende insecten. Maar ook weidevogels profiteren van de paardenbloem als voedselbron. De bloemen trekken insecten aan, waaronder de larven van vliegen en kevers, die op hun beurt weer dienen als voedsel voor de kuikens van weidevogels.

Weilanden

Helaas zijn paardenbloemen in veel weilanden verdwenen door intensieve landbouwpraktijken, waarbij graslanden worden bemest en bespoten met bestrijdingsmiddelen om de opbrengst te vergroten. Dit heeft geleid tot een afname van de biodiversiteit in weilanden en heeft negatieve gevolgen voor weidevogels en andere dieren die afhankelijk zijn van deze habitats. Het behouden en bevorderen van paardenbloemen in weilanden kan dus bijdragen aan het behoud van weidevogels en de biodiversiteit in het algemeen.

De diversiteit van paardenbloemen in Nederland

Nederland kent maar liefst 1000 verschillende soorten paardenbloemen, waarvan een aantal zeldzaam zijn. Een bekende soort is de gewone paardenbloem (Taraxacum officinale), die vaak voorkomt in tuinen, bermen en graslanden. Maar er zijn ook zeldzamere soorten, zoals de moeraspaardenbloem (Taraxacum palustre), die alleen op enkele plekken in Nederland te vinden is. Deze soort groeit in natte, moerassige gebieden en is van groot belang voor de biodiversiteit in deze habitats.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
bewolkt
7.3 ° C
7.9 °
6.7 °
80 %
9.7kmh
99 %
vr
8 °
za
7 °
zo
7 °
ma
6 °
di
10 °
spot_imgspot_img