Paasvuren onzeker door aanhoudende droogte

Door aanhoudende droogte staan paasvuren op de tocht. Gemeenten beslissen later of paasvuurbouwers hun snoeihout mogen verbranden. Veiligheid en traditie botsen.

Paasvuren onzeker

Ondanks het verhoogde risico op natuurbranden gaan veel paasvuurbouwers in Gelderland gewoon door met de voorbereidingen. In Zieuwent wordt al gebouwd, terwijl in Lochuizen het snoeihout nog wordt ingezameld. Toch is er veel onzekerheid of het paasvuur daadwerkelijk mag doorgaan. Door de aanhoudende droogte kunnen de vuren bij een klein briesje al gevaar opleveren voor nabijgelegen natuurgebieden.

Hoogste alarmfase

De gemeenten in Gelderland baseren hun besluit op het advies van de veiligheidsregio’s. Die werken met een waarschuwingssysteem dat bestaat uit twee fases. Momenteel zit de hele provincie in fase 2, de hoogste alarmfase. Volgens de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland is dit het droogste voorjaar sinds het begin van de metingen door het KNMI. Hierdoor is de kans op natuurbranden aanzienlijk toegenomen.

Weinig kans op regen

De vooruitzichten geven weinig reden tot optimisme. Hoewel er volgende week enkele buien worden voorspeld, zal dat het vochttekort nauwelijks verlichten. Voor veel gemeenten, zoals Aalten, Bronckhorst en Lingewaard, betekent dit dat een paasvuur bij fase 2 sowieso verboden is. Toch hopen de bouwers op een snelle terugkeer naar fase 1, zodat het vuur alsnog kan worden ontstoken met Pasen.

Laat besluit verwacht

Veel organisatoren wachten met bouwen tot het laatste moment. In Rheden en Lochem staan ze in nauw contact met de gemeenten. “We wachten het advies van de veiligheidsregio af”, klinkt het daar. Sommige groepen willen pas de dag voor Pasen beslissen. “Door de milieu- en stikstofregels zijn de vuren kleiner geworden, dus we hebben minder tijd nodig om te bouwen”, aldus een van de bouwers.

Annulering kost geld

Als de paasvuren niet doorgaan, moeten de bouwers zelf het snoeihout opruimen. Dat kan flink in de papieren lopen. “In 2019 ging het ook al niet door vanwege de droogte. Toen moesten we alles op eigen kosten versnipperen,” zegt een organisator. Het huren van machines en het regelen van afvoer brengt hoge kosten met zich mee. Sommigen hopen het snoeihout te mogen bewaren om het later alsnog te verbranden, mits de gemeenten daarin meegaan.

Traditie onder druk

De traditie van paasvuren is diepgeworteld, maar de veiligheid staat voorop. Of het vuur dit jaar ontstoken mag worden, hangt volledig af van de komende dagen. Tot die tijd bouwen de meeste groepen gewoon verder – met hoop, maar ook met realisme.

Deel artikel
Meer over

Net binnen

Lees meer