10 tips voor het fotograferen van paddenstoelen

Nu het weer buiten wat kouder wordt en de bladeren aan de bomen mooi beginnen te verkleuren is dit het perfecte moment om in het bos op pad te gaan met je fototoestel. De prachtige herfstkleuren, de eekhoorntjes die nog snel wat noten verzamelen voor de winter en natuurlijk de paddenstoelen die weelderig op de bosbodem en bomen groeien: herfst is voor heel wat fotografen het favoriete seizoen. Maar hoe doe je dat nu, paddenstoelen fotograferen? Wij leggen dit hier alvast stap voor stap uit!

  1. Zorg dat er genoeg natuurlijk licht is

Wanneer je het bos in trekt om paddenstoelen te fotograferen ga je niet altijd en overal evenveel licht hebben – ook niet bij mooi herfstweer. Zo kan het bijvoorbeeld voorvallen dat er niet genoeg natuurlijk licht is om een foto te nemen. Ga vooral geen flash gebruiken want dit zal je paddenstoelen overbelichten en kan de paddenstoel zelfs beschadigen gezien fungi het liefst in de schaduw vertoeven. Gebruik eventueel een ronde lichtreflector om het weinige licht op je onderwerp te laten belanden.

  1. Zoek een interessante paddenstoel uit

We nemen aan dat je staat te popelen om het bos in te trekken met je fototoestel. Toch is het best dat je niet meteen iedere en elke paddenstoel op de scherpe plaat vastlegt. Ga op zoek naar paddenstoelen op unieke plaatsen – weggestopt in een wolkje mos, groeiend op een gekke boom of zelfs paddenstoelen met rare vormen! Neem vooral je tijd om een leuk en mooi plekje met paddenstoelen uit te zoeken. De wandeling door het bos is namelijk net zo leuk en ontspannend als het nemen van de foto’s!

  1. Haal je fototoestel uit automatische modus

Hoewel we dit waarschijnlijk niet meer moeten zeggen tegen oude rotten in het fotografievak, is het toch belangrijk voor amateurs die de hobby net oppikken dat jij je fototoestel uit automodus haalt. Op die manier kan je bijvoorbeeld spelen met de ISO waarde waardoor je foto’s lichter en donkerder kan maken en een lage scherptediepte instellen waardoor je paddenstoel mooi in beeld komt terwijl de achtergrond en herfstkleuren onscherp blijven.

  1. Vergeet zeker geen macrolens mee te nemen

Vergeet ook zeker niet om een macrolens mee te nemen. Op die manier kan jij je paddenstoelen van dichtbij fotograferen zonder dat je de paddenstoelen verstoort. Werken met een zoom is natuurlijk ook een optie, maar met een macrolens ga je mooiere en betere resultaten verkrijgen wanneer je de details van de paddenstoel wil fotograferen. Indien je foto’s neemt met een compact camera kan jij je camera op macro modus zetten waardoor je betere macrofoto’s kan nemen.

  1. Zorg voor een mooie achtergrond en voorgrond

Ook de achtergrond is van groot belang wanneer je paddenstoelen fotografeert. Zoek dan ook een paddenstoel met een mooie achtergrond uit of probeer zelf een mooie achtergrond uit herfstkleuren te creëren. Probeer bijvoorbeeld wat balderen rond de paddenstoel te leggen of pluk de sprietjes gras voor de paddenstoel om een betere shot te krijgen. Bij mooi herfstweer kan je ook spelen met de zon die door de blaadjes komt in de achtergrond.

  1. Verstoor de paddenstoelen niet

Als fotograaf zijn we in de eerste plaats waarnemers. Het is dan ook best dat we de paddenstoelen die we fotograferen zo weinig mogelijk verstoren. We willen namelijk volgend jaar nog een keertje kunnen terugkomen om nieuwe paddenstoelen op foto vast te leggen. Daarnaast zijn er ook giftige paddenstoelen waar je best niet te dichtbij komt. Deze paddenstoelen kunnen bijvoorbeeld voor uitslag op de huid zorgen of erger nog: je erg ziek maken. Raak de paddenstoelen dus zeker niet aan!

  1. Fotografeer je paddenstoelen laag bij de grond

Paddenstoelen groeien vaak op de bosbodem. Het is dan ook best dat je laag genoeg bij de grond fotografeert om de paddenstoelen zo mooi mogelijk op foto te zetten. Door vanaf de grond te fotograferen kan je mooi de plaatjes en de buisjes van de paddenstoel onder de hoed fotograferen. Doe zeker kleren aan die vuil mogen worden zodat je op de grond kan gaan liggen bij mooi herfstweer– je moet namelijk wat over hebben voor een mooie paddenstoelen of herfstkleuren foto.

  1. Gebruik een kersenpitkussentje om je fototoestel stabiel te houden

Als fotograaf weet je waarschijnlijk wel dat het heel erg belangrijk is je fototoestel stil te houden. Normaal gezien zouden we aanraden te investeren in een erg goed statief. Hoewel je ook op deze trip best een goed statief meeneemt gaat geen enkel statief laag genoeg bij de grond staan om je te helpen met het nemen van paddenstoelenfoto’s. Neem in plaats daarvan een kersenpitkussentje met je mee waarop jij je fototoestel kan balanceren om het toestel stabiel te houden.

  1. Zoek een goede hoek uit om je paddenstoel te fotograferen

Zoals bij elk onderwerp dat je fotografeert is het erg belangrijk dat je een goede hoek uitkiest om de paddenstoel met de herfstkleuren te fotograferen. Op die manier kan je de beste belichting uitkiezen, maar ook de mooiste kant van de paddenstoel en natuurlijk de leukste achtergrond vol herfstkleuren. Zo kan het bijvoorbeeld heel wat uitmaken of je nu met of zonder tegenlicht fotografeert en of je naar een donkere achtergrond toe schiet of naar een achtergrond waarop licht valt.

  1. Trek het bos in bij zonsopgang, zonsondergang of mooi herfstweer

Probeer het bos in te trekken wanneer de zon mooi laag staat. Op die manier kan je foto’s nemen met lange schaduwen en het gele licht van de lage zon voegt ook heel wat sfeer toe aan je foto. Wanneer de zon laag staat is de kans ook groot dat je mooie bokeh bollen in herfstkleuren krijgt in de achtergrond – zeker bij mooi herfstweer!