Palmkool heeft meer voordelen dan boerenkool

Palmkool is een typische moestuin groente

Hij moge in Nederland vergeten zijn, maar in ons omringende landen wordt het des te meer gegeten. Palmkool wordt wel een meter hoog. De bladeren kroezen; ze krijgen de zelfde krulletjesvorm als boerenkool. Palmkool is een koolsoort met donkere bladeren welke palmvormig van de stengel afgroeien. Daardoor lijkt deze kool inderdaad op een palmboompje.

Palmkool heeft meer voordelen dan boerenkool

Palmkool lijkt ook op boerenkool zowel in smaak als bereiding.
Het heeft als grote voordeel boven boerenkool dat het voortdurend geoogst kan worden (plukkool).Palmkool wordt van onder naar boven toe geoogst, dus na verloop van tijd gaat deze kool steeds meer op een palmboompje lijken.

In de biologisch moestuin

Palmkool kweken is niet moeilijk en er wordt vanaf maart in de volle grond gezaaid. De zaailingen komen al na twee weken boven de grond. Slakken kunnen vanaf het eerste moment een probleem zijn en begin dan ook al met de slakkenbestrijding.( zie blog bestrijding slakken). Ook een net spannen tegen de duiven zal noodzakelijk blijken. Samen met de koolsoort eeuwige moes is palmkool één van de weinige meerjarige kolen. Palmkool doet het goed op vrijwel elke grondsoort. De palmkool groeit het liefst in de volle zon. Vanaf de herfst tot ver in februari kan palmkoolblad geoogst worden. Als de vorst erover is geweest dan smaakt het blad wat zoeter. De plant kan zeer goed tegen de winter; het is samen met boerenkool één van de weinige planten die ´s winters geoogst kunnen worden. Je oogst de plant van onderen af; het groeitopje mag je niet oogsten.

Preventief te gebruiken tegen kanker

Uit wetenschappelijk onderzoek van 1994 blijkt dat palmkool samen met alle andere koolsoorten die Brassica Oleracea worden genoemd preventief werkt tegen kanker. Uit onderzoek van 2012 blijkt meer specifiek dat kolen sterke antioxidantenwerking hebben; ze vangen vrije radicalen dat tot kanker kunnen leiden. De koolsoorten werken het sterkst tegen kanker als ze rauw worden gegeten. Verhitten of koken is niet goed voor de antikankerwerking van kool. Wanneer je biologische producten koopt heb je geen last van bestrijding middelen en dat werkt ook preventief tegen kanker.

Kook tips

Je kunt palmkool prima gebruiken in plaats van spinazie. Het blad kun je eventjes koken maar het is ook lekker om het te roerbakken. De nerf is wat taaier en kun je er het beste af halen. Deze bak je apart. Snijd de nerf in kleine stukjes. Het is lekker om het met een uitje en knoflook op een laag vuurtje te fruiten en het deksel 10 minuten op de pan te houden. Voor de smaak kun je er wat verse gember en rodepeper bij doen. Verse kurkuma meebakken is ook heerlijk; deze versnipper je en voeg je de laatste drie bakminuten toe. Je kunt de palmkoolnerven als apart bijgerechtje opeten of samen de bladeren bakken. Je voegt in het laatste geval de bladeren de laatste twee minuten van het bakken toe.

Door: Wesley van der Linde
Beeld: Groen Nieuws

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen