spot_imgspot_img

Parkeerautomaten verdwijnen in steeds meer gemeenten

Toenemend gebruik van parkeerapps leidt tot verwijdering van parkeerautomaten in gemeenten. Het afgelopen jaar hebben steeds meer Nederlandse gemeenten besloten om parkeerautomaten weg te halen. Zowel Eindhoven als Breda hebben dit initiatief genomen, waarbij ze de verschuiving naar digitale betaalmethoden als voornaamste reden aanvoeren. Deze trend zet zich voort in andere plaatsen, zoals Oss, waar deze zomer nog 34 van de 97 parkeerautomaten verwijderd zullen worden. Niettemin zien we in Den Bosch een tegengestelde ontwikkeling, waar juist nieuwe automaten worden geplaatst.

Oss stuit op weerstand

Het besluit van de gemeente Oss om parkeerautomaten weg te halen, heeft enige weerstand opgeroepen binnen de lokale politiek. De DDO-fractie maakt zich onder andere zorgen over de oudere inwoners die geen gebruik kunnen maken van smartphone-apps. Dit probleem lijkt echter breder te spelen, aangezien uit een rondvraag van Omroep Brabant blijkt dat Oss niet de enige gemeente is die parkeerautomaten in aantal reduceert.

Herlocatie van automaten in Eindhoven

Eindhoven heeft in het afgelopen jaar ongeveer 10 parkeerautomaten verplaatst, wat grotendeels te wijten is aan de uitbreiding van gebieden met betaald parkeren. Deze automaten worden elders in de stad ingezet, en de beweegreden achter deze verschuiving is vergelijkbaar met die van andere gemeenten: een groeiende voorkeur voor digitale parkeerapps vermindert de noodzaak van fysieke parkeerautomaten.

Zonne-energie en renovatie in Breda

Breda is eveneens betrokken bij dit proces van automatenverwijdering en heeft 11 parkeerautomaten weggehaald. Hier is bijna 70% van de betalingen tegenwoordig digitaal via mobiele apps, wat resulteert in verminderd gebruik van de fysieke automaten. Desondanks worden deze apparaten niet simpelweg afgedankt; ze worden gerevitaliseerd en omgebouwd om op zonne-energie te werken bij hun herplaatsing.

Den Bosch negeert digitale trend

Een opmerkelijke uitzondering op deze trend is Den Bosch, waar het stadsbestuur de toenemende populariteit van parkeerapps met een korreltje zout lijkt te nemen. Volgens een woordvoerder is het gebruik van betaalapps tot nu toe slechts een klein aandeel. Deskundigen voorzien in de komende jaren ook geen drastische toename van dit gebruik. Hierdoor zijn er geen automaten verwijderd in Den Bosch; sterker nog, er zijn maar liefst 50 nieuwe automaten geplaatst. En dit is nog niet het einde: “In de toekomst zullen er nog meer automaten worden toegevoegd, omdat we het betaald parkeren verder willen uitbreiden”, aldus de gemeente.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
bewolkt
13.4 ° C
14.5 °
12.2 °
75 %
5.6kmh
100 %
zo
13 °
ma
10 °
di
11 °
wo
8 °
do
9 °
spot_imgspot_img