Pastinaak een vergeten groenten in de moestuin

PASTINAAK ‘de vergeten groente’

Vroeger was de pastinaak een algemene groente soort die nu weer opnieuw wordt geïntroduceerd. We noemen hem dan ook wel ‘ vergeten groenten.

Biologisch pastinaak een vergeten groenten in de moestuin

Pastinaak lijkt een beetje op de winterwortel de grote, maar is wit en heeft een zoete anijsachtige smaak. Door de lengte van de penwortel is de groente niet geschikt voor teelt op kleigronden. De pastinaak wordt doorgaans in de tweede helft van april gezaaid. Bij vroeger zaaien gaat de plant al in het eerste jaar bloeien. Hoewel de pastinaak al in de zomer kan worden geoogst wordt hij meestal gezien als wintergroente. Vaak wacht men met rooien tot er een koude periode is geweest, dit zou de smaak ten goede komen. Oogsten is de hele winter door mogelijk omdat de wortel in de grond niet dood vriest.

Ook voor een lekker grond tussendoortje

Zo is deze wortel ideaal als je een vitamine boost kunt gebruiken. Met de grote hoeveelheid vitamine K en B en de talloze mineralen, is pastinaak hét perfecte hulpmiddel om je weer op en top fit te voelen.

Bovendien is de wortelgroente rijk aan vezels en bevat pastinaak genoeg kalium om je bloeddruk goed op peil te houden. Deze gezonde groentesoort wordt vaak aangeraden bij obesitas en nierziekten. Ben je een echte zoetekauw en kun je maar niet van snoepjes en andere zoete versnaperingen afblijven? Ook dan wordt deze peen volop aangeraden. De zoete smaak en kleine hoeveelheid calorieën maakt van pastinaak een smakelijk én gezond hapje.

WAT KAN IK MET PASTINAAK?

Pastinaak kan rauw, gestoofd en gekookt gegeten worden en er zijn vele mogelijkheden om hem te bereiden zoals:

  • Raspen en serveren als salade met een dressing
  • koken en serveren bij vlees
  • in lange repen schaven en smoren
  • in blokjes gesneden stoven samen met pompoen, en wortel
  • koken en pureren en mengen met aardappelpuree
  • in soepen
  • in ronde schijven snijden en met aardappel schijfjes gratineren
WAAR LET IK OP BIJ HET SCHOONMAKEN EN BEREIDEN VAN PASTINAAK?

Je kunt pastinaak schoon borstelen of met een dunschiller schillen. Was de pastinaak en snijd hem eventueel in stukjes.

BEREIDINGSTIJDEN PASTINAAK

Koken: ca. 20 minuten
Roerbakken: ca. 15 minuten
Smoren: ca. 25 minuten
Stomen: 25-30 minuten

De pastinaak smoothie met mango

De wortel pastinaak mango smoothie bereiden gaat als volgt:

1. Schil de pastinaak en snijd deze in stukken. Doe de pastinaak in de blender.
2. Schil de wortelen en snijd deze ook in stukken. Voeg de wortel toe aan de pastinaak.
3. Schil de mango en voeg het vruchtvlees toe aan de pastinaak en wortel.
4. Voeg een glas water toe en zet de blender aan.
5. Start met de ijsblokjes stand.
6. Die hakt de pastinaak en wortel het snelste tot kleine stukjes.
7. Zet je blender vervolgens op de smoothie stand en blend het geheel tot een egale groene smoothie. Proost en geniet van je gezonde drankje!

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen