Vegetariër of pescotariër lekker recept: gegrilde sardines

Gezonde vetten

Net als meer vis bevatten sardines veel gezonde vetten. Let er op dat dit bij de blikjes afhangt van je keuze (olijfolie, tomaat, zonnebloemolie etc.). De sardine zelf is met name rijk aan Omega-3 en heeft een laag Omge-6 gehalte, wat positief is.

Omega 3

In blik zou de olijfolie variant de beste zijn of met water ( kan je eventueel zelfs olijfolie bijdoen, wel koudgeperste Griekse olijfolie deze bevatten namelijk veel goede omega 3 verhouding. Dus liever geen vis in zonnebloemolie want zonnebloemolie bevat linolzuur (omega 6 ) en dat krijgen we in Nederland al teveel binnen met ons dagelijks eetpatroon. Wat ontstekingen in de hand kan werken.

Sardientjes

Als je sardientjes gaat eten, kies dan voor de sardine die is gevangen in de Atlantische oceaan.Deze populatie is het grootst en is hierdoor de meest verantwoorde soort om te eten.

Sardines ook fosfor, een mineraal dat belangrijk is voor de versterking van de botstructuur.

Pescotariër

De pescotariër eet net als de vegetariër geen vlees, echter eten zij wel vis, eieren en zuivelproducten. Mogelijk stel hè de vraag als vegetariër hie kom ik kom ik aan voldoende vetzuren?

Vegetariër

Met een aantal simpele regels kun je als vegetariër goed aan je omega-3-vetzuren komen, zonder daarvoor vis te hoeven eten. Een volwassene heeft ongeveer 3 gram ALA per dag nodig. Plantaardige bronnen zijn lijnzaadolie, koolzaadolie, walnoten(olie) en sojaolie. DHA komt in voldoende hoeveelheden alleen voor in vette vis, maar ook sommige eieren leveren een aardige hoeveelheid. De zogenaamde omega-3 eieren kunnen tot 5,5 x zoveel DHA bevatten als een ‘gewoon’ ei. Deze eieren zijn echter geen biologische of vrije-uitloopeieren, dus misschien wel goed voor jou maar minder goed voor.

Maar nu een recept, met zout dat je eigenlijk niet te veel mag eten.
Gegrilde sardines met olijfolie en zeezoutzeezout

Ingrediënten

– 12 schoongemaakte, geschubde sardines
– 200 g grof zeezout
– voor de marinade
– 1 citroen
– 4 eetlepels olijfolie
– 1 takje verse rozemarijn
– 2 snufjes fleur de sel
– Versgemalen peper

Voorbereiden

Pers de citroen uit. Meng alle ingrediënten voor de marinade. Doe de sardines in de marinade en draai ze er een paar keer in om. Dek af met plasticfolie en laat de sardines 30 minuten marineren in de koelkast.

Bereiden

1. Verhit de grillplaat voor.
2. Strooi het grove zeezout uit over de grillplaat zodra die goed heet is.
3. Leg de sardines op het bedje zeezout en laat ze 2 minuten bakken voor je ze met de marinade besprenkelt.
4. Laat de sardines nog een paar minuten bakken en dien ze dan meteen op.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen