Peulvruchten familie van de vlinderbloem?

Peulvruchten zijn geen groente hoewel je ze wel koopt op als groente. Maar eigenlijk zijn het zaden van planten uit de familie van de vlinderbloemen.  Zijn bijvoorbeeld bruine en witte bonen, kapucijners, erwten, linzen, kiemgroenten, tuinbonen, sperziebonen en pinda’s. Peulvruchten kunnen een bron van koolhydraten zijn, dienen als groente of als vleesvervanger.

Peulvruchten zijn goed voor je gezondheid

Ze zitten bomvol met vitaminen, mineralen zoals ijzer en magnesium, eiwitten, antioxidanten en vezels. Ze zitten vol met de B-complex vitaminen. Daarnaast zijn peulvruchten ook een goede bron van complexe koolhydraten. Dit zijn de gezonde koolhydraten, ze worden langzaam opgenomen in je lichaam. Het dagelijks eten van een portie van 50 tot 100 gram peulvruchten draagt sterk bij aan een gezonde levensstijl en behoort in een gezond voedingspatroon. De meeste peulvruchten kun je beter niet rauw eten omdat ze rauw de natuurlijke gifstof lectine bevatten.

Milieubewust

Wat veel mensen niet weten over peulvruchten, is dat ze als vleesvervangers veel duurzamer zijn dan echt vlees. Zijn. De teelt en productie van peulvruchten is veel duurzamer dan veeteelt, waardoor de consumptie van peulvruchten in plaats van vlees minder milieubelastend is.

Een groot deel van de in Nederland verkrijgbare peulvruchten komt van eigen bodem en dus van dichtbij. Witte en bruine bonen worden voornamelijk in Zeeland verbouwd en erwten in Zeeland, West-Brabant, Limburg en Groningen. Onder andere kapucijners, grauwe erwten of rozijnerwten, spliterwten, kievitsbonen, lupine en fenegriek komen uit Nederland.

Nederland is weinig vraag naar gedroogde peulvruchten

Ze worden voor het overgrote deel verkocht in glas en blik en behouden zolang de pot dichtblijft hun smaak, textuur, kleur en voedingswaarde. Omdat peulvruchten in glas of blik gesteriliseerd zijn, zijn ze zeer lang houdbaar.

Dierlijke eiwitten bevatten alle essentiële aminozuren

Die de mens nodig heeft. Plantaardig eiwit bevat over het algemeen niet het volledige aminozuurprofiel. Voor vegetariërs en vooral voor veganisten is het belangrijk erop te letten welke producten met eiwitten je kiest. Graan en peulvruchten vullen elkaar goed aan. Graan is namelijk rijk aan methionine en arm aan lysine. Bij peulvruchten is het net andersom. Zo zijn erwtensoep met brood of rijst en linzen goede combinaties voor een volledig aminozuurprofiel.

Methionine

Houdt de huid, het haar en de nagels gezond. Bovendien voorkomt dit aminozuur uitzonderlijke vetophopingen in het lichaam en is het in staat om vermoeidheid te verdrijven. Methionine heeft een antioxidanten werking en verwijdert zware metalen uit het lichaam.

Lysine is een relatief klein aminozuur

Met een eenvoudige structuur. Mensen en dieren kunnen het zelf niet maken en moeten het daarom uit hun voeding opnemen. Het behoort daarom tot de essentiële aminozuren. Het zit vooral in vlees, zuivel en peulvruchten.

Aminozuren

Zijn de basis van alle levensprocessen, aangezien ze absoluut essentieel voor elk stofwisselingsproces zijn. De belangrijkste opgave is het optimale vervoer en de opslag van alle voedingsstoffen (d.w.z. water, vetten, koolhydraten, proteïne, mineralen en vitaminen).

De meeste welvaartsziekten

Zoals overgewicht, hoge cholesterol, diabetes, slaapstoornissen, erectiestoornissen of artrose zijn in feite het gevolg van stofwisselingsstoornissen. Hetzelfde geldt voor haaruitval en rimpelvorming.

Daarom is het belangrijk deze problemen bij de kern aan te pakken en ervoor te zorgen dat de essentiële aminozuren in het lichaam in voldoende hoeveelheid aanwezig zijn. Helaas wordt dit door de slechter wordende kwaliteit van onze voedingsmiddelen niet altijd gewaarborgd. Daarom wordt een aanvulling met aminozuren aanbevolen.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen