spot_imgspot_img

Pimpelmees de bekendste tuinvogels in Nederland

De pimpelmees is een van de bekendste tuinvogels in Nederland. Met zijn felblauwe petje en gele buikje is hij een opvallende verschijning tussen alle andere vogels in de tuin. Maar waar leeft de pimpelmees eigenlijk en wat eet hij? En wat zijn de grootste bedreigingen voor deze kleine acrobaat?

Leefgebied

De pimpelmees is een bosvogel die het liefst in gebieden leeft met veel oude loofbomen. Daar broedt hij in boomholtes en zoekt hij naar insecten en hun larven, spinnen en andere geleedpotigen. Maar de pimpelmees heeft zich ook goed aangepast aan de menselijke omgeving. In dorpen en steden komt hij veel voor en broedt hij graag in nestkasten. Hier vindt hij zijn voedsel in de vorm van zaden en pinda’s, die hij bijvoorbeeld op voedertafels kan vinden.

Voedsel

In de broedtijd eet de pimpelmees vooral insecten en hun larven, spinnen en andere geleedpotigen. Dit is belangrijk voor het grootbrengen van de jongen, die veel eiwitten nodig hebben. In de winter eet de pimpelmees voornamelijk zaden, zoals die van de berk, lariks, haagbeuk en Spaanse aak, en pinda’s. Daarnaast gaat hij op zoek naar insecten die uit de rietstengels worden gehakt. Pimpelmezen zijn echte alleseters en passen zich makkelijk aan hun omgeving aan.

Bedreigingen

Helaas zijn er ook bedreigingen voor de pimpelmees. De grootste bedreiging voor deze vogel in de tuin is zonder twijfel de huiskat. Katten zijn natuurlijke roofdieren en vinden het maar al te leuk om achter vogels aan te jagen. Daarnaast zijn gaaien, eksters, spechten, honden en marters ook dodelijke vijanden van de pimpelmees. Door het ophangen van nestkastjes op een veilige plaats en het vermijden van het loslaten van katten kan de pimpelmees beter beschermd worden.

Pimpelmees

De pimpelmees is een kleine acrobaat die zich goed heeft aangepast aan de menselijke omgeving. Hij leeft in bosrijke gebieden met veel oude loofbomen, maar komt ook veel voor in dorpen en steden. In de broedtijd eet hij vooral insecten en hun larven, spinnen en andere geleedpotigen, terwijl hij in de winter voornamelijk zaden en pinda’s eet. De grootste bedreiging voor de pimpelmees in de tuin is de huiskat, gevolgd door gaaien, eksters, spechten, honden en marters. Door het nemen van bepaalde maatregelen kan de pimpelmees beter beschermd worden en kan hij blijven genieten van onze tuinen.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
lichte regen
8.9 ° C
9.5 °
8 °
91 %
9.2kmh
100 %
wo
9 °
do
13 °
vr
7 °
za
7 °
zo
9 °
spot_imgspot_img