spot_imgspot_img

Bredase busstation binnenkort verlost van plafondproblemen

Breda – Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar na vijfenhalf jaar zal het Bredase busstation eindelijk de plafondplaten laten vervangen. Sinds de plafondplaten verwijderd werden door de NS, zijn er problemen geweest. Eerst werd er een constructiefout ontdekt, vervolgens gooide de coronapandemie roet in het eten, en tot overmaat van ramp kampte de NS ook met een personeelstekort. Nu is het echter zover dat de werkzaamheden begin volgend jaar zullen worden uitgevoerd.

Dak lekt door constructiefout

Nog geen jaar na de oplevering van het nieuwe Bredase busstation begonnen reizigers al natte plekken op het dak op te merken. Na grondig onderzoek door de aannemer bleek dat er een constructiefout in het dak zat. De leidingen die verantwoordelijk waren voor de watertoevoer naar de bomen op het dak waren verkeerd geplaatst. Dit leidde tot waterophoping in de plafondplaten. Na verzadiging werden de platen te zwaar en bestond het risico dat ze naar beneden zouden vallen. Om mogelijke ongelukken te voorkomen, besloot de stationsbeheerder in 2018 de plafondplaten onder de leidingen te verwijderen. Sindsdien keken busreizigers omhoog naar de dakconstructie.

Onderzoek, corona en personeelstekort zorgden voor vertraging. Het proces om de lekkages te verhelpen heeft vertraging opgelopen om verschillende redenen. Ten eerste was er gedegen onderzoek nodig om de oorzaak van de lekkages vast te stellen. Vervolgens gooide de wereldwijde uitbraak van de coronapandemie roet in het eten, waardoor de werkzaamheden niet op de geplande tijd konden worden uitgevoerd. Tot overmaat van ramp kampte de NS ook met een personeelstekort, waardoor de voortgang van het project vertraagd werd.

Bomen verdwijnen van het dak

Niet alleen de leidingen, maar ook de glazen boombakken op het dak van het station bleken lek te zijn. Het repareren van deze boombakken bleek een complexe taak, en daarom heeft de NS besloten om de bomen te verwijderen en niet meer terug te plaatsen.

De NS heeft nu een plan om de lekkages definitief te verhelpen. Er zal een dakconstructie worden geplaatst boven de boombakken, waarna de plafondplaten weer worden gemonteerd. Na de zomervakantie zullen offertes worden aangevraagd, waarna de werkzaamheden naar verwachting in de eerste helft van volgend jaar zullen worden uitgevoerd. De spoorwegmaatschappij is wel afhankelijk van de beschikbaarheid en planning van de gekozen aannemer.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
lichte regen
8.9 ° C
9.5 °
8 °
91 %
9.2kmh
100 %
wo
9 °
do
13 °
vr
7 °
za
7 °
zo
9 °
spot_imgspot_img