Plantaardige eiwitten geven bodybuilders hun spiermassa

Bouw Breda

Essentiële en niet-essentiële eiwitten voor de spijsvertering breekt lange eiwitmoleculen af tot kortere eiwitketens. Deze worden in de lever verder afgebroken tot aminozuren. Aminozuren worden door het lichaam gebruikt om cruciale lichaamseiwitten samen te stellen. Lichaamseiwitten zijn onmisbaar voor gezonde groei en herstel en opbouw van lichaamscellen waaronder spierweefsel. Ze zijn niet alleen onderdeel van spieren en organen, maar ook van enzymen en afweerstoffen.

Eiwitten zorgen dus op verschillende manieren voor opbouw

instandhouding en onderhoud van het lichaam. Bepaalde aminozuren kunnen door het lichaam worden samengesteld uit andere aminozuren, maar niet allemaal. Acht verschillende aminozuren verkrijgt ons lichaam uitsluitend uit voeding en/of voedingssupplementen en deze worden “essentiële aminozuren” genoemd.

Verschil tussen dierlijke en plantaardige eiwitten en hieronder de uitleg

Eiwitten zijn een organisch-chemische verbinding van kool-, water-, stik- en zuurstof. Zij dienen om spieren, bloed, enzymen, botten, haren, nagels, hersenweefsel, celmembranen en genetisch materiaal op te bouwen. Ze vormen dus de bouwstoffen van onze spieren en organen. Eiwit is ook belangrijk voor de groei, maar als we zien hoe weinig eiwit de natuur voorziet op het hoogtepunt van de groei dan moet de overmatige consumptie van hooggeconcentreerde eiwitvoeding in vraag gesteld worden. Wanneer het organisme volgroeid is (18 à 22 jaar), wordt eiwit nog uitsluitend gebruikt voor het vervangen van lichaam cellen of weefsel.

De behoefte aan eiwitten is dus afhankelijk van vele factoren

De behoefte aan eiwitten is afhankelijk van vele factoren, zoals soort eiwit, dierlijk of plantaardig, rauw of gekookt, de juiste combinatie van de voeding en de evenwichtige samenstelling tussen zuur en basen. Verder speelt de intensiteit van de lichamelijke inspanningen een rol. Een rauwkosteter die aan alle gunstige voorwaarden voldoet, zal ondanks zware lichamelijke inspanningen, een laag eiwitverbruik hebben.

Sportmensen hebben koolhydraten nodig

Bij sportmensen ligt de behoefte iets hoger en is afhankelijk van lichaamsgewicht, tak van sport en intensiteit van de sportbeoefening. Toch is dit principe weersproken en schommelingen in de behoefte zijn nooit méér dan 10%. Sommige sportmensen nemen per dag tot 2 à 3 gram en meer per kg. lichaamsgewicht aan eiwit. Deze hoeveelheden vormen een belangrijke factor bij de afname van de doorlaatbaarheid van de vaatwanden. Minder doorlaatbare wanden leiden tot ziektes aan hart en bloedvaten, reuma en stofwisselingsziektes. Verder spreken sportartsen het vermoeden uit, dat veel blessures aan pezen, gewrichten, kraakbeen en botten vaak samengaan met een te hoog gebruik aan eiwit. Grote hoeveelheden eiwit kunnen de prestaties ineens met sprongen doen vooruitgaan, maar deze verbeteringen zijn slechts van korte duur, ze worden gevolgd door prestatievermindering en ziektes. Meestal hebben ze te maken met een kunstmatig opgewekte stress, in alle gevallen is het slechts een valse conditie.

Spieren hebben na het sporten en bij rust behoefte aan eiwitten

De spieren hebben – vooral na het sporten, tijdens de nachtrust – het meeste behoefte aan eiwitten. Hoe sneller de aminozuren bij je spieren zijn, hoe sneller ze zich herstellen. Belangrijk hier is dus een evenwicht te vinden, want een teveel aan eiwitten zorgt voor allerhande ziektes.

Vegetariërs leveren hogere sport prestaties

Onder de vele experimenten die hij voerde waren o.m. competities tussen zijn vegetarische atleten en vleesetende atleten. De vegetariërs lieten de vleeseters met grote voorsprong achter zich. Als sportmens is het belangrijker méér koolhydraten tot zich te nemen zodat het lichaam niet hoeft te grijpen naar de eiwitten om deze als energie te gebruiken. Laat de eiwitten de spieren herstellen, zij zijn er niet om opgebrand te worden.

Voedingsmiddelen met alle 8 essentiële aminozuren
 • Amandelnoten en zonnebloempitten
 • Broccoli
 • Wortels
 • Bladgroenten (sla)
 • Aardappels
 • Boerenkool en bloemkool
 • Spruitjes (Brusselse)
 • Asperges
 • Tomaten
 • bieten
 • maïs
 • erwten (de meeste)
 • groene bonen en de meeste bonen
 • linzen
 • bananen
Wat zijn aminozuren

Het menselijk lichaam bestaat voor 20 procent uit proteïnen. Proteïnen, ook wel eiwitten genoemd spelen een sleutelrol in bijna alle biologische processen. Aminozuren zijn de bouwstenen van de proteïnen.

Aangezien een groot deel van onze cellen, spieren en weefsel uit aminozuren bestaat nemen ze veel belangrijke functies in ons lichaam waar: Aminozuren geven de cellen niet alleen structuur, maar zijn ook voor het vervoer en de opslag van alle voedingsstoffen van cruciaal belang. Aminozuren beïnvloeden de functies van organen, klieren, pezen of aders. Zij zijn essentieel bij wondgenezing en herstel van weefsel (vooral spieren, botten, huid en haren) en tevens voor het tegengaan van de negatieve gevolgen die in samenhang met stofwisselingsstoornissen staan.

Plantaardige eiwitten

Met een gevarieerde plantaardige voeding is aan de eiwitbehoefte van het sportieve lichaam ruimschoots te voldoen! Alle andere dierlijke eiwitten zijn niet nodig of niet goed.

 • Gezonde plantaardige eiwitten zijn
 • noten, pitten en kiemen
 • rauwe groenten
 • vers fruit
De verwachting dat prestaties verbeteren door veel eiwitten te eten is overdreven

Ze bevorderen de spieropbouw slechts tot op zekere hoogte. Eiwitten zorgen voor een goede celopbouw en bevorderen het herstel van blessures. (bv. bij krachtsport: door het uitoefenen van intensieve herhalingen ontstaan er als het ware scheurtjes in de spieren. Dit is de natuurlijke manier van het lichaam om spieren groter te laten worden. Door een goede basisvoeding en bijgevolg volwaardige eiwitten (aminozuren), wordt het ‘metselen’ van deze scheurtjes geoptimaliseerd). Proteïne voorkomt ook van Met een gevarieerde plantaardige voeding is aan de eiwitbehoefte van het sportieve lichaam ruimschoots te voldoen.

Vegetariërs

Als we kijken naar andere culturen, dan zien we dat de werkelijke eiwitbehoefte helemaal niet hoog hoeft te zijn. In Japan aten de mensen hoofdzakelijk vegetarisch. De boeren hebben een uitstekende gezondheid en voeren de hele dag zware arbeid uit. De gegevens geven voor deze mensen gemiddelden van 35-37 gram eiwit per dag, of ongeveer de helft van de nu officiële aanbevelingen. Uit verschillende eilanden in de Pacific zien we gegevens van inboorlingen die sinds onheuglijke tijden altijd van dezelfde kost leven: vruchten, knollen, bladgewassen, wortels.

Vlees eters

De oorspronkelijke eskimo’s van Oost-Groenland, die nog onberoerd waren door de “beschaving”, werden in 1936-1937 onderzocht door de Hoyaard Expeditie. Het dieet bleek een eenzijdig vleesmenu te zijn (22 gr. koolhydraten, 169 gr. vet en 299 gr. eiwit per dag). Hun menu was afkomstig van gezonde, niet gemeste dieren, zonder alle chemische en medicamenteuze toevoegingen zoals bij ons. Het vlees was alleen maar verwarmd, niet verhit, bovendien rijk aan essentiële vetzuren en het bevatte ook nog wat vitamine C. Desondanks was de afzetting van afvalstoffen, cholesterol, enz. in de vaatwanden even groot als bij Amerikanen van middelbare leeftijd. Deze Eskimo’s werden als gevolg van dit proces niet oud.

Mensen worden ziek van te veel dierlijke eiwitten

Tegenwoordig zijn veel mensen ziek, Hierdoor zijn zij gedwongen om voeding waar dierlijke eiwitten inzitten te vermijden.Dit betekent vaak een grote verandering in hun dagelijkse voedingsgewoonten, aangezien een groot gedeelte van de voeding in de westerse wereld bestaat uit dierlijke producten.

Daartegenover is het zo dat in veel delen van Azië

er helemaal geen dieren en hun producten geconsumeerd mogen worden dit vanuit religieus oogpunt. Vreemd dat je in Europa eerst een ongeneselijke ziekte moet hebben voordat je de beslissing maakt om werkelijk afstand te doen van dierlijke eiwitten en je andere eetgewoonten wilt aanleren.

Zo is er werkelijk een rij van ziekten

die als ongeneselijk worden beschouwd. Of men denkt dat het in de genen zit. Maar door afstand te doen van dierlijke eiwitten, kunnen ook deze ziekten worden geheeld. Dit geld voor vier grote groepen, namelijk

1 Bepaalde ziekten van het bewegingsorgaan, Reuma, Osteoporose
2 Huidziekten, Eczeem, Psoriasis, Acne
3 Allergieën,  Hooikoorts, Astma
4 Vaatziekten
Duidelijke relatie tussen vreselijke ( welvaart) ziektes en dierlijke eiwitten
Uit nieuw onderzoek, lijkt het er op te wijzen dat een eiwitrijk dieet tijdens je middelbare jaren het risico op voortijdig overlijden verhoogt. De onderzoekers vonden bij hun onderzoek bij meer dan 6000 proefpersonen tussen de 50 en 65 jaar dat zij 74% meer kans liepen te overlijden als ze veel dierlijke eiwitten binnenkregen dan mensen die weinig dierlijke eiwitten of juist plantaardige eiwitten aten. Het risico om aan kanker te overlijden was 4 keer zo hoog (vergelijkbaar met roken) en ook het risico om aan diabetes dood te gaan was verhoogd.
Goed nieuws
Er was ook goed nieuws te melden: het eten van plantaardige eiwitten (noten, peulvruchten) zou de ongunstige effecten ten goede doen keren. En bij het bereiken van een hogere leeftijd is het juist weer aan te bevelen om over te stappen op dierlijke eiwitten. Daarmee wordt de ouderdoms- verzwakking en broosheid tegengegaan die het gevolg is van dalende niveaus van het groeihormoon IGF-I – dat juist gestimuleerd wordt door eiwitinname. Het zit hem niet alleen in dierlijk vet maar ook in dierlijke eiwitten.
Kanker, hart-en vaatziekten, overgewicht en cholesterol

Er is een duidelijke relatie is tussen kanker, hart-en vaatziekten, overgewicht en cholesterol problemen en de inname van dierlijke eiwitten.In het verleden zijn altijd de dierlijke vetten als boosdoener gezien en zijn we magerder (dus nog meer eiwitten!) gaan eten met als gevolg een explosie van problemen. Dit is het grootste onderzoek ooit in de wereld gedaan naar de relatie tussen voeding en gezondheid en wordt compleet genegeerd door de overheden en media. Zijn de economische belangen opnieuw belangrijker dan onze gezondheid ? Mogen deze feiten niet naar buiten komen? Zullen we ooit met zijn allen ons gaan verzetten tegen gif in ons eten en tegen verkeerde voorlichting en tegen de macht, de macht van de voedsel industrie?Kies voor je gezondheid, dieren welzijn en het milieu.

Leef je leven maar leef bewust
Minder je vlees consumptie of eet geen vlees en ga over op plantaardig voedsel (vleesvervangers), verminder de hoeveelheid melk producten. De biologische producten worden momenteel meer en meer ook over genomen door de groot machten in de voedsel industrie. Op zich geen verkeerde ontwikkeling, maar koop ook biologische producten die afkomstig zijn van plaatselijke boeren, wat een impuls kan geven aan andere boeren bij U in de buurt om ook over te schakelen op biologisch boeren. Hierdoor wordt ook de natuur (milieu) in u omgeving verbetert, waaronder het water in de sloot en ook de lucht kwaliteit.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen