Voorjaarsbollen of zomerbollen: wanneer moet je ze planten?

Bloembollen, veel Nederlandser kan het niet. Maar wanneer plant je ze nu het best? In het voorjaar of najaar? Ga je best naar buiten om bollen te planten wanneer het regent of op een zonnige dag, op een warme of koude dag? Of maakt het allemaal niets uit?

Twee soorten bloembollen

Bloembollen kunnen in twee grote groepen onderverdeeld worden op basis van de bloeiperiode. Bloembollen die in het voorjaar bloeien: voorjaarsbollen en bloemen van bollen die in de zomer op hun mooist staan: zomerbollen. Deze twee soorten bollen bloeien niet enkel in een andere periode, maar kunnen best ook op een ander moment geplant worden.

De voorjaarsbloeiers

De voorjaarsbloeiers zoals: tulpen, hyacinten, narcissen, blauwe druifjes, sneeuwklokjes en irissen worden best geplant in het najaar. Het perfecte moment vinden kan moeilijk zijn, want er zijn veel dingen waaraan het weer zich moet houden. De bollen moet je planten voor de eerste vorst van de herfst of winter, meestal ergens tussen september en december. In de eerste twee weken nadat de bloembollen geplant zijn, mag het niet vriezen. Na die twee weken hebben de bloembollen zich genesteld en kunnen ze perfect tegen vorst, je hoeft ze dus niet af te dekken met bladeren. Het mag ook niet te zacht zijn, bloembollen kunnen schimmelen als ze worden geplant in te zachte grond.

De moeilijkste factor: de grondtemperatuur

De grondtemperatuur moet onder de 12°C liggen, om de bollen niet te doen schimmelen. Je kan de grondtemperatuur meten met een thermometer met een naald, zoals een keukenthermometer of prikthermometer. Steek je thermometer enkele centimeters in de grond, doe dit best op het warmste moment van de dag, in het najaar is dit op een normale dag rond 15 uur. Kijk ook best eens naar de weersverwachting, als het de komende dagen terug zachter wordt, is het misschien niet het beste moment om de bollen te planten.

Als je geen keukenthermometer hebt, kan je de temperatuur van de grond ook op een andere manier schatten. De grond veranderd minder snel van temperatuur dan de lucht. Met andere woorden wilt dat zeggen dat de grondtemperatuur in de nachten hoger ligt dan de temperatuur van de lucht en overdag lager dan de luchttemperatuur. In bloempotten schommelt de grondtemperatuur een stuk meer, daarom is het gemakkelijker om de bollen in volle grond te planten. Om een beetje te schatten wat de hoogste grondtemperatuur zou zijn op een dag kan je deze formule gebruiken:

Bijvoorbeeld, als de voorspelde maximumtemperatuur 15°C is en de voorspelde minimumtemperatuur is 8°C.

In dit voorbeeld is de grond dus nog te warm voor bloembollen te planten. Als de maximumtemperatuur onder de 12°C ligt en de minimumtemperatuur boven de 0°C, zit je natuurlijk sowieso goed.

De neerslag

We zitten al met vrij veel eisen op vlak van de temperatuur, maar dan is er ook nog de neerslag. Bloembollen hebben niet graag een te natte bodem, hoe later ze je plant in het najaar, hoe minder verdamping er is en dus hoe natter de bodem meestal is. Het is daarom best om je bloembollen vroeger te planten of in een drogere periode. Als je zandgrond hebt, is het altijd wat gemakkelijker, omdat er veel minder vocht vastgehouden wordt.

De zomerbollen

Zomerbollen zoals lelies, dahlia’s en gladiolen hebben op zich dezelfde eisen als voorjaarsbollen. Het grote verschil is dat je ze in het voorjaar moet planten, in plaats van het najaar. Ook zomerbollen mogen niet geplant worden bij vorst, daarom wacht je best tot de vorst voorbij is, meestal in april of mei. Als je echt zeker wilt zijn, kan je best wachten tot na de IJsheiligen, rond midden mei. De kans op vorst na midden mei is zo goed als nul.

In het voorjaar moet je ook opletten dat de grond niet te warm is in de week nadat je je bollen plant. Gebruik hiervoor dezelfde formule als hierboven, of meet de grond met een keukenthermometer. In het voorjaar kan het soms nog uitdagender zijn om een goede periode te vinden, omdat de temperaturen vaak van koud naar warm omslaan. Als het echt niet lukt om een goede periode te vinden, kan je je bollen planten bij grondtemperaturen boven de 12°C. Omdat er in de latere lente meestal minder vocht in de grond zit, is de kans op schimmel kleiner.

In het voorjaar heb je meestal minder problemen om een droge periode te vinden. De maanden februari, maart, april en mei zijn normaal de droogste maanden van het jaar. Vanaf de lente verdampt er ook weer meer vocht uit de bovenste grondlagen, waardoor de grond meestal droger is.

Deel artikel
Meer over

Net binnen

Lees meer