Plastic kan voor onvruchtbaarheid zorgen

Plastic kan voor onvruchtbaarheid zorgen

Veel mensen komen op het werk in aanraking met chemische stoffen maar ook in de thuis situatie. Chemische stoffen zitten niet alleen in chemische producten maar ook in het milieu. Deze stoffen kunnen via voeding, lucht, water en zelfs de huid het lichaam binnen dringen en een schadelijke uitwerking hebben als onvruchtbaarheid tot zelfs kanker. In onze biologische website proberen we altijd mensen te waarschuwen om voorzichtig om te gaan met landbouw gif maar ook voorzichtig om te gaan met andere chemische producten als verf, schoonmaak middelen, verzorging middelen en zelfs opnieuw in dit artikel over plastiek.

Gevaarlijke stoffen

Onder de gevaarlijke stoffen vallen ook de stoffen die de vruchtbaarheid en de voortplanting kunnen schaden. Voorbeelden van zulke stoffen zijn onder meer sommige organische oplosmiddelen die voorkomen in verf, lak, lijm en reinigingsmiddelen. Ook bestrijdingsmiddelen die in de land- en tuinbouw gebruikt worden, en schoonmaakmiddelen (waarmee in stomerijen wordt gewerkt) , vallen eronder. In ziekenhuizen kan bijvoorbeeld veelvuldige blootstelling aan narcosegassen zoals lachgas, schadelijke gevolgen hebben voor de voortplanting en het nageslacht, evenals het werken met cytostatica (kankerremmende geneesmiddelen).

Plastic flessen zie het schadelijke bpa

In plastic flessen (en in veel blikjes) zit het stofje BPA (bisphenol A). BPA wordt ook wel een xeno-oestrogeen genoemd. Xeno-oestrogenen acteren in je lichaam net als oestrogeen, één van de belangrijke vrouwelijke geslachtshormonen. Dit kan voor een verstoring in je eigen hormoonbalans zorgen. Je kunt last krijgen van “oestrogeen-dominantie”. Voor vrouwen die moeite hebben met zwanger worden is het belangrijk de hormonen goed in balans te brengen. Een van de dingen waar je dan op kunt gaat letten is de hoeveelheid xeno-oestrogenen die je dagelijks binnenkrijgt.

Wat is BPA?

Bisphenol A is een chemische stof die gebruikt wordt bij de productie van plastic (verpakkingen). BPA zit in sommige soorten plastic flessen en soms ook aan de binnenkant van blikjes of gecoate kartonnen verpakkingen. BPA is een weekmaker. Als er geen weekmaker wordt toegevoegd aan plastic verpakkingen, zijn deze zo hard dat ze breken zodra ze vallen. Via deze plastic verpakkingen kan BPA in ons voedsel of in onze drank terechtkomen.

Andere schadelijke stoffen in plastic?

Hoe groot er ook BPA-vrij op een plastic fles staat, dat betekent niet dat je plastic fles vrij is van gifstoffen. Immers, zoals hierboven opgemerkt, is een plastic verpakking zonder toevoeging van weekmakers zo hard dat deze te snel breekt. Er zijn nog diverse andere weekmakers, waarvan enkele bekende zijn BPB, BPE, BPF en BPS. Deze worden regelmatig gebruikt wanneer er geen BPA wordt toegevoegd. Deze weekmakers vallen ook onder de xeno-oestrogenen en hebben daarom dezelfde (schadelijke) eigenschappen als BPA. Een laatste bekende weekmaker die ik hier wil noemen zijn de Ftalaten. Deze worden ook gebruikt als weekmaker, en ook naar deze weekmaker wordt al meer dan 10 jaar onderzoek gedaan vanwege mogelijke ernstige bijwerkingen.

WAAR ZITTEN XENO-OESTROGENEN IN ?
  • plastic met BPA
  • pesticiden
  • schoonmaakmiddelen
  • medicijnen
  • veel andere chemische middelen
Signalen van oestrogeen dominantie?

Zijn o.a. hevige menstruatiepijnen en bloedingen, gevoelige borsten, PMS, endometriosis, heftige menstruatiehoofdpijn, stemmingswisselingen, angsten en depressieve gevoelens.

Invloed op de kwaliteit van eicellen

Naast het gegeven dat BPA een xeno-oestrogeen is dat de hormoonbalans kan verstoren, is uit onderzoek ook gebleken dat het de kwaliteit van de eicellen negatief kan beïnvloeden.

Plastic chemicaliën

Kunnen dus leiden tot miskramen, onvruchtbaarheid. In een recente Duitse studie, werden in het water uit plastic flessen bijna 25.000 chemische stoffen gevonden. Volgens de studie, gepubliceerd in het tijdschrift Plosone, versterken veel van deze chemicaliën de krachtige werking van geneesmiddelen in je lichaam.

Het onderzoek werd in twee delen opgesplitst en geeft duidelijkheid over oestrogenen, androgenen en hormonen in water.

Water storende effecten

In het eerste gedeelte van het onderzoek werden 18 stalen onderzocht van verschillende flessen water, die in de hele wereld verkocht worden. Chemische analyses bepalen of het water storende effecten heeft op de receptoren voor oestrogeen en androgeen. Ter vergelijking werd ook leidingwater getest. De onderzoekers waren geschokt: de meeste waters in de plastic flessen bleken een sterke interferentie te hebben met de hormoonreceptoren oestrogeen en androgeen. Het kraanwater vertoonde geen activiteit op deze receptoren.

Tijdens het tweede deel van de studie, wilden de wetenschappers nagaan welke chemicaliën de oorzaak waren van de hormonale storingen. Men vond meer dan 24.500 verschillende chemicaliën in gebotteld water, waaronder maleaten en fumaraten, beiden bekend als krachtige verstoorders van ons endocriene systeem.

Opgepast voor hart- en vaatziekten, diabetes en kanker door water uit plastic flessen.

Gezondheid

Toch hoef je -ondanks de alarmerende resultaten van bovenstaand onderzoek- niet direct voor je gezondheid te vrezen als je al jaren water uit gebottelde plastic flessen drinkt. Een goede hydratatie is en blijft zeer belangrijk en soms zijn er geen andere opties. Als een gezonde volwassene af en toe een slokje uit de “giftige fontein” van plastic flessen drinkt, zal dat niet direct veel schade aanrichten. Toch kies je beter voor gebotteld water uit glas.

Kinderen en vrouwen

Vooral kleine kinderen en vrouwen -op vruchtbare leeftijd en tijdens de zwangerschap- lopen een groter gezondheidsrisico bij blootstelling aan de chemicaliën uit plastic flessen. Dit kan leiden totgroeiachterstand, vroege puberteit, vroeggeboorte, onvruchtbaarheid, vroege menopauze, … om er maar een paar te noemen.

Maar niet alleen vrouwen en kinderen mijden best plastic flessen. Steeds meer onderzoek maakt duidelijk dat de chemische stoffen in plastic kunnen leiden tot diabetes, hart- en vaatziekten en zelfs tot bepaalde vormen van kanker.

Bisfenol-A (BPA) is giftig voor mens en milieu. BPA zit in fopspenen voor baby’s, in conserven, in … In plaats van water uit plastic flessen te drinken, maak je er beter een gewoonte van om overal een hervulbare glazen fles water mee te nemen. Veel gemeenten zorgen tegenwoordig voor waterfonteinen, waar je je fles kan navullen. Wat begon als een beweging om het milieu te beschermen, is nu geëvolueerd naar een noodzakelijke stap naar een betere gezondheid.

Eerder dit jaar heeft de Amerikaanse Food and Drugs Administration (FDA) een verbod uitgevaardigd tegen Bisfenol-A (BPA), een vaak voorkomende chemische stof die o.a. gebruikt wordt/werd om plastic flessen en de binnenlaag van conservenblikjes te maken. Ook in flessen en fopspenen voor baby’s werd het giftige BPA gebruikt, zelfs als de fabrikant beweerde dat er geen enkele chemische stof in het product aanwezig was.

En BPA is helaas niet de enige chemische stof die blijkt te lekken in het voedsel, dat erin verpakt is.

Mening Amanprana

Neem de controle over uw gezondheid zoveel mogelijk zelf, laat dit niet aan anderen over. Investeer in een herbruikbare glazen waterfles of drink alleen drank uit glazen flessen. Voor een goede gezondheid neem je een veilige fles uit glas of uit roestvrij staal. Steeds meer fabrikanten maken glazen flessen, vaak beschermd door een hoesje om breuk te voorkomen

Ftalaten

Ftalaten de “zuster” chemicaliën zijn die vaak gepaard gaan het giftige bisfenol A (BPA) in veel plastic containers en verpakking van levensmiddelen. Hoewel minder vaak besproken dan BPA zijn ftalaten een bedreiging voor de gezondheid van de mens dat met name invloed zou kunnen hebben op zowel de gezondheid van zwangere moeders als op foetussen.

Advies over gebruik van plastic flessen

Vermijd BPA en andere schadelijke weekmakers zoveel mogelijk door het gebruik van plastic flessen te vermijden. Als je toch plastic flessen gebruikt, zorg er voor dat je plastic ples niet te heet wordt (dus laat hem niet in de auto liggen in het dashboardkastje, of op het strand in de zon.

Verder gebruik zoveel mogelijk glas en de hervulbare metalen flessen.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen