spot_imgspot_img

Neerwaartse trend in prijzen van koopwoningen en huizen

In het tweede kwartaal van 2023 hebben alle provincies in Nederland te maken gehad met een daling van de prijzen van bestaande koopwoningen in vergelijking met het voorgaande jaar.

Dit is voor het eerst in ruim 9 jaar dat een dergelijke prijsdaling is waargenomen. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat met name de provincie Utrecht de grootste daling kende, met een verschil van 8,7 procent. Aan de andere kant was de prijsdaling het kleinst in Zeeland, waar de huizenprijzen met 2,7 procent afnamen. Noord-Brabant ondervond een daling van 3,3 procent.

Provincies

Naast de prijsdaling was er ook sprake van een afname in het aantal woningtransacties in bijna alle provincies. In Noord-Brabant werden gemiddeld 3,7 procent minder woningen verkocht in vergelijking met het voorgaande jaar. De totale verkoop van bestaande koopwoningen in Nederland bedroeg 44.500 in het tweede kwartaal van 2023, wat neerkomt op een daling van 6,1 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Appartementen

Van alle woningtypen werden appartementen het meest getroffen door de prijsdaling. In het tweede kwartaal van 2023 daalden de prijzen van appartementen met maar liefst 6,5 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Vrijstaande woningen ondervonden daarentegen de kleinste prijsdaling, met een verschil van 4,3 procent. Opmerkelijk genoeg werd het aantal woningtransacties het sterkst beïnvloed bij vrijstaande woningen, terwijl hoekwoningen de kleinste daling in het aantal transacties noteerden.

De huidige ontwikkelingen in de woningmarkt laten zien dat er sprake is van een dalende trend in prijzen en transacties. De factoren die hieraan ten grondslag liggen, zijn complex en kunnen variëren van economische omstandigheden tot beleidsveranderingen. Het is van groot belang om de ontwikkelingen in de gaten te blijven houden om een duidelijk beeld te krijgen van de stand van zaken op de huizenmarkt.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
bewolkt
4.8 ° C
5.1 °
3.9 °
84 %
6.6kmh
100 %
ma
4 °
di
8 °
wo
9 °
do
11 °
vr
10 °
spot_imgspot_img