Rijke mensen leven langer door biologisch voedsel

Rijke mensen leven langer door biologisch voedsel

Mensen met een laag inkomen leven korter door het eten van ongezond voedsel. Arme mensen leven korter en langer in ongezondheid. Mensen met meer inkomen leven gemiddeld soms zeven jaar langer en 15 jaar minder in ongezondheid. Dat zijn echt ontzettend grote verschillen”, zegt Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de VU in Amsterdam.

Arme wijken meer kans op welvaartsziekten

Ook hebben mensen in arme wijken meer kans op welvaartsziekten. “Al past die naam eigenlijk niet meer. Het zijn voornamelijk problemen van mensen met een lage opleiding en een laag inkomen.”

Mensen aanspreken op hun eigen verantwoordelijkheid kan volgens voedingswetenschapper Seidell dan ook alleen als de kansen voor iedereen gelijk zijn. “Gezond gedrag is als een bal een helling opduwen. Hoe steil die helling is bepalen onder andere de buurt waarin je woont, je inkomen en je opleiding.

Vicieuze cirkel

Ongezond eten heeft vaak overgewicht tot gevolg. Dat heeft grote invloed op iemands leven, zegt Seidell. “Met overgewicht heb je minder kansen op de arbeidsmarkt. Je krijgt minder betaald en hebt wel meer zorgkosten. Mensen blijven daardoor in dezelfde slechte wijk wonen, krijgen partners uit die omgeving. Zo ontstaat een vicieuze cirkel.”

Amsterdam

De voedselkloof openbaart zich volgens hem onder meer in de Nederlandse grote steden. In Amsterdam zijn er bijvoorbeeld grote verschillen tussen de stadsdelen als het gaat om overgewicht en diabetes. Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat in het armere Noord de mensen dikker zijn dan in het rijkere Zuid.

In Amerika is gezond voedsel uit de supermarkt vaak duurder

Dan het kant en klaar voedsel op straat. De Mac Donald en andere fastfood ketens draaien daarom nog steeds op volle toeren in de U.S.A.. In Nederland is gezond voedsel goedkoper dan het Mac Donald voedsel of andere junk food ketens.

Denk aan groente en fruit en volkoren brood

Ondanks zie je dat de mensen met minder opleiding en inkomen toch kiezen voor ongezond eten zoals patat of goedkope restaurants als de Mac. In de supermarkt wordt er eerder gekozen voor witbrood inplaats van volkoren, frisdranken in plaats van sap van vers geperste sinas appels of gewoon water en ook eerder voor de goedkope bewerkte voedsel producten inplaats van vers etc.

In arme landen is honger niet het grootste probleem

En is het probleem dat mensen goedkoop eenzijdig voedsel eten. Rijst met een beetje groente is vaak dagelijkse korst waardoor de gezondheid ook wordt ondermijnt.

Biologisch voedsel

Is voor veel mensen nog te duur en dus ook onbereikbaar.
Ook is er een hoop ongeloof dat biologisch zoveel beter is en het heeft nog voor veel mensen een tijd nodig voordat ze de voordelen er van inzien en het geld er voor neer willen tellen.Jammer omdat het zoveel beter is voor het milieu en voor onze gezondheid maar er komt een tijd dat ook deze mensen bewuster worden dat biologisch voedsel uiteindelijk toch goedkoper is omdat je de rekening niet hoeft te betalen voor milieu rampen of hoge zorgkosten.

Maar Nederlanders leren snel en de biologische markt

Wordt ondanks ze nog klein is, groter en groter. Hoe meer mensen voor biologisch kiezen, hoe goedkoper het uiteindelijk wordt.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen