Rijkswaterstaat heeft in het zuiden van Nederland een nieuwe, diervriendelijke proef gestart om bevers op afstand te houden. Ze gebruiken een pasta die voor bevers onaangenaam is. Dit moet voorkomen dat bevers bomen langs wegen en kanalen beschadigen, een probleem dat is toegenomen door de groeiende beverpopulatie.
Waarom is dit nodig?
Bevers graven diepe tunnels in dijken en knagen aan bomen, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen. “Omvallende bomen langs drukke wegen of minder stabiele dijken zijn een risico,” aldus Freek van Gestel, ecologisch adviseur bij Rijkswaterstaat.
Pasta is niet de enige maatregel
De pasta, genaamd Wöbra, is de nieuwste maatregel van Rijkswaterstaat, naast het omheinen van bomen met gaas en het vergroten van de afstand tussen bomen en wegen. De pasta werkt door bevers af te schrikken zonder de omgeving aan te tasten. Het idee is dat de dieren hierdoor naar andere gebieden verhuizen.
Geen blijvende oplossing
Hoewel de pasta effectief is, is het geen blijvende oplossing. Van Gestel legt uit: “We kunnen niet overal de pasta aanbrengen, zeker niet langs honderden kilometers oevers.” Daarom pleit hij voor structurele oplossingen, zoals het integreren van beverpreventie bij bouw- en onderhoudswerkzaamheden.
Bevers in Nederland
Bevers waren uitgestorven in Nederland maar zijn sinds hun herintroductie in 1988 weer volop aanwezig. Met een populatie van meer dan 5000 dieren veroorzaken ze op sommige plekken problemen. In bepaalde regio’s mag de bever daarom zelfs worden afgeschoten als andere maatregelen niet werken.