Rode tonijn kan voor zwangere vrouwen gevaarlijke hoeveelheden kwik bevatten

Zwangere vrouwen? Is een snelle jager die hoog in de voedselketen staat. Hoe hoger een vis in de voedselketen staat, hoe giftiger een vis is om te eten. Heel wat organisatie zoals de Amerikaanse FDA raden in ieder geval zwangere vrouwen, borstvoedende moeders en kinderen van gelijk welke leeftijd af om tonijn te eten.

Het rode tonijn vlees bevat veel kwik en andere toxische metalen die onze gezondheid schaden. De vervuilde tonijnen zijn belangrijke oorzaak van bacteriële vervuiling in onze voedselketen. Soms zitten hun waarden onder de norm, maar ze zijn nooit vrij van vervuiling. De eenvoudigste manier om minder pcb’s en dioxines op te nemen is volgens de Europese Commissie minder of geen vis of visolie te consumeren.Vervuiling van tonijn en andere grote jaagvissen, is angstaanjagend voor je gezondheid.

Onderzoekers van de Universiteit van Illinois

Uit onderzoek is gebleken dat viseters met hoge concentraties van pcb’s in hun bloed moeilijkheden ondervonden om zaken die ze 30 minuten eerder hadden geleerd te onthouden. Hoge doses zeer toxische dioxinen, zware metalen zoals cadmium, lood, arsenicum en kwik, tributylin (uiterst giftige stof die in bootverf voorkomt), PCB’s (polychloorbifenylen), PBB’s, PBDE’s, PBDD’s, PBDF’s , POP’s, furans, de radioactieve stof strontium 90, bestrijdingsmiddelen zoals DDT en dieltrin, ja zelfs vlamvertragers worden aangetroffen in tonijnen.

Rode tonijn

Vele van deze toxinen stapelen zich op in het vet. Hoe groter de vis en hoe hoger in de voedselketen, hoe meer vervuild hij is. Daarom is tonijn vaak heel sterk vervuild. Deze cocktail van stoffen wordt bij het eten van tonijn opgeslagen in ons lichaam (vaak in de vetdepots) en blijven daar opgeslagen voor de jaren die volgen.

Deze gevaarlijke stoffen tasten in de loop van jaren onze hormoonhuishouding aan, kunnen kanker veroorzaken, onderdrukken ons afweersysteem, tasten onze lever aan, beschadigden onze hersenen, beschadigen onze nieren en verstoren de ontwikkeling van kinderen. Niet alleen in ons lichaam maar we geven ze ook door aan onze baby’s.

Zo’n 63.000 verschillende chemicaliën, vele zware metalen, radioactief afval, plastics en hun xeno- oestrogenen, meer dan 200 pcb’s en 200 dioxines komen via menselijke activiteiten in de zee terecht.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen