spot_imgspot_img

Politie heeft nieuwe rollerbank voor elektrische fietsen

De afgelopen jaren is het aantal elektrische fietsen in Nederland exponentieel gestegen. Met hun gemakkelijke bediening en extra ondersteuning hebben e-bikes een prominente plaats ingenomen in het Nederlandse fietslandschap. Echter, net als bij elke vorm van voertuiggebruik, kunnen er gevallen zijn waarin mensen de regels proberen te omzeilen en de prestaties van hun e-bikes opvoeren. Om dit probleem aan te pakken, zal er eind dit jaar een vernieuwde rollerbank worden geïntroduceerd die de maximumsnelheid van e-bikes kan testen.

E-bikes opvoeren

Bij de controle met de rollerbank kan worden vastgesteld of een elektrische fiets harder gaat dan de wettelijk toegestane 25 kilometer per uur en of er nog steeds getrapt moet worden. Daarnaast kunnen ook speedpedelecs, elektrische fietsen die snelheden tot 45 kilometer per uur kunnen bereiken, worden gecontroleerd. Justitieminister Dilan Yeşilgöz heeft tijdens een debat over verkeersveiligheid benadrukt dat het opvoeren van een elektrische fiets op zichzelf niet verboden is, maar dat de fiets dan niet langer de status van een elektrische fiets heeft. Als een opgevoerde e-bike op de openbare weg wordt aangetroffen, kan deze in beslag worden genomen en kan de eigenaar een boete van 290 euro worden opgelegd.

Veiligheid

Het belangrijkste doel van deze maatregelen is het waarborgen van de veiligheid op de weg. Het toenemende aantal verkeersdoden, vooral onder fietsers, heeft de noodzaak benadrukt om te zorgen voor strikte naleving van de verkeersregels. Volgens gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vielen er vorig jaar 737 verkeersdoden, waarvan 291 fietsers waren. Deze cijfers hebben de aandacht van beleidsmakers gevestigd op het verbeteren van de verkeersveiligheid, en de rollerbankcontrole voor e-bikes is een van de initiatieven die hiervoor worden genomen.

Helmgebruik

Naast het onderwerp van het opvoeren van e-bikes, werd er tijdens het debat ook gesproken over het dragen van helmen op e-bikes. Hoewel er nog geen verplichting wordt overwogen, wordt er wel ingezet op het stimuleren van het vrijwillige gebruik van fietshelmen. Minister Mark Harbers van Infrastructuur gaf aan dat het promoten van de veiligheidsvoordelen van helmen en het ontwikkelen van comfortabelere helmen belangrijke stappen zijn om het vrijwillige helmgebruik te bevorderen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het dragen van een helm altijd een persoonlijke keuze moet blijven.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
bewolkt
4.8 ° C
5.1 °
3.9 °
84 %
6.6kmh
100 %
ma
4 °
di
8 °
wo
9 °
do
11 °
vr
10 °
spot_imgspot_img