Rauwe noten super gezond, maar pas op voor abrikozenpitten

In Groennieuws.nl zijn over de gezondheid eigenschappen van noten al enkele berichten geschreven. Hierbij kwam naar voren dat voorral bio walnoten en biologische rauwe noten erg gezond zijn.

Elke dag een handje noten is al genoeg om er voor te zorgen dat je gezond blijft. Te veel is nooit goed en neem vooral gemengde noten, zodat je meer van alle gezonde voedingstoffen binnen krijgt uit verschillende noten.

Noten tegen ziektes

Zo gaan noten ziektes tegen als diabetes, kanker en hart en vaat ziekte. Ook blijft je geheugen beter, je lichaam jonger, ervaar je minder stress en kan je er zelfs beter door slapen.

Afvallen in plaats van dik worden

Gewicht toename door te veel aan calorieën van rouwe of ongebrande noten is niet waar! Noten bevatten gezonde vetten en helpen juist om af te vallen. Noten zorgen dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft.Zo maak je lichaam bij het eten van noten, minder insuline aan (het vetopslag hormoon), waardoor je lichaam de kans krijgt om lichaamsvet te verbranden. Vooral het gezonde vet Omega-3 in noten is erg belangrijk. De meeste noten en zaden zijn zeer rijk aan deze Omega-3 onverzadigde vetten die goed zijn tegen hart- en vaatziekten.

Puur natuur is altijd het beste

Rauwe noten ofwel ongebrande noten zijn erg gezond, doordat ongebrande noten niet zijn verhit. Hierdoor blijven alle voedingsstoffen in deze noten bewaard en bevatten ze meer vitaminen, mineralen antioxidanten en gezonde vetten, die nodig zijn voor een goede gezondheid. Bij geroosterde ( hete lucht) of gebrande (gefrituurde noten) zijn deze gezonde vitamines en mineralen een stuk minder en bevat het vet (van de frituur) of zout of andere stoffen ( geur, kleur en smaak stoffen) die niet gezond zijn.

Hieronder een aantal gezonde noten soorten:

Hazelnoten

Hazelnoten bevatten veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren en de vitamines B6 en E, welke goed zijn voor hart en bloedvaten. Daarnaast zijn ze een goede bron van foliumzuur (vitamine B11), waardoor ze helpen je gehalte homocysteïne een aminozuur op peil te houden. Bewezen is dat hoe meer homocysteïne in je bloed zit,hoe hoger je kans op een hartaanval of beroerte!

Blanke hazelnoten

Hazelnoten waarvan het vliesje is weggehaald is net zoiets als het vliesje verwijderen bij bruine rijst. Juist het vliesje zo belangrijk voor de gezondheid, omdat daar juist veel belangrijke voedingstoffen in zitten.

Amandelen gezond

Als we een handje amandelen eten, krijgen we veel vezels, eiwitten, vitaminen ADH en E binnen. Verder zit er ook mangaan, koper, fosfor, en vitamine B2 in deze noten. De vitamine E van deze noten bevatten een bron antioxidanten, dat in verband gebracht wordt met een verlaagd risico op kanker en hart en vaat ziekte. Amandelen verlagen het LDL-niveau in het bloed en zijn geen dikmakers zoals wel eens beweerd wordt. Het vel van de amandel is rijk aan polyphenol-antioxidanten waardoor het cholesterol wordt verlaagd. De voedingsvezels zorgen er voor dat je snel verzadigd raakt, je voedsel gemakkelijker verteerd en dat een deel van de vetzuren in amandelen niet wordt opgenomen in het het lichaam, maar wordt uitgescheiden.

Walnoten net zo gezond

Ook walnoten zijn net zo gezond als amandelen en hazelnoten en de vitamine en mineralen komen aardig overeen. Walnoten bevatten ook veel omega 3 vetten die ook goed zijn voor de bloeddruk. Ze versoepelen de bloedvaten en zorgen voor een goede hartfunctie. Bovendien verlagen ze het cholesterolgehalte. Walnoten hebben het vermogen om de groei van kankercellen in het lichaam te remmen De fenolverbindingen en antioxidanten in walnoten gaan namelijk kankercellen tegen. Ook het verband tussen walnoten en het voorkomen van prostaatkanker en borstkanker is aangetoond bij een minimale inname van 100 gram walnoten per dag. Walnoten gaan haarverlies tegen doordat ze vitamine B7 bevatten, die het haar versterken en verbeteren en haarverlies tegen gaan.

Pecannoten

Pecannoten lijken een beetje op walnoten en bevat maar liefst 19 mineralen en vitaminen zoals zink, mangaan, kalium, fosfor, koper, magnesium, calcium, foliumzuur, diverse varianten van vitamine B en vitamine A en E.

Cashewnoten

Cashewnoten zijn een rijke bron van koper, wat je lichaam nodig heeft om ijzer te verwerken, vrije radicalen op te ruimen, botweefsel te ontwikkelen en om melanine, oftewel huid- en haarpigment, aan te maken. Ook beschermen cashewnoten je tegen onder andere bloedarmoede en darmkanker. Pas op voor gezouten cashewnoten, het te veel aan zout is erg ongezond.

Macadamia noten

De macadamia hebben de meeste onverzadigde vetzuren van alle noten soorten, wat hart- en vaatziekten voorkomt door het ‘slechte’ LDL-cholesterol te verlagen. Ook is het rijk aan mangaan, wat een belangrijk mineraal is voor het behouden van sterke botten.

De paranoot

Paranoten zijn niet te cultiveren, die groeien alleen maar in het wild en biologische paranoten bestaan niet of juist wel. Deze noot soort staat bekend om zijn grote hoeveelheid selenium. Door slechts één grote paranoot te eten heb jij je dagelijkse portie selenium al binnen. Selenium is een krachtige antioxidant die het risico op kanker kan verkleinen.

Pistache noten

Pistache noten bevatten veel antioxidanten zoals luteïne, beta-caroteen en gamma-tocopherol. Ook verlagen deze noten het slechte LDL-cholesterol en helpen tegen hart en vaatziekten ( pas op voor zout).

PAS OP!

Bittere amandelen kan je bijna niet meer kopen, maar soms nog wel abrikozenpitten die overigens veel lijken op amandelen in aanzien en eigenschappen. Abrikozenpitten (en ook perzikpitten, appelpitten, kersenpitten en bittere amandelen) bevatten de stof cyanide, beter bekent als blauwzuur. Blauwzuur of Cyanide kan leiden tot cyanidevergiftiging. Dit is heel gevaarlijk. Voor een volwassene kan een handje vol pitten al schadelijk zijn en alles wat meer is dodelijk. Cyanidevergiftiging begint meestal hart kloppingen en op een gegeven moment nemen de hartslagen af en stopt het ermee. Je krijgt ook hoofdpijn, verwarring, duizeligheid. Als de dosis hoog genoeg is, raak je eerst in coma en daarna kan de dood er op volgen. Maar nogmaals, de bittere amandelpitten pitten zijn bijna niet te verkrijgen en abrikozen pitten ook niet.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen