Schadelijke toevoegingen in eiwitshakes

Schadelijke toevoegingen in eiwitshakes

Veel meer mensen gaan naar de de sportschool dan voorheen en ook veel mensen sporten buiten in hun dagelijkse leven om fit te blijven. Voor iedereen kan bewegen of sporten een ander reden hebben maar veel mensen doen het om vet te verbranden of af te vallen, voor de sport, omdat het goed is voor de gezondheid, spieren opbouw of te ontspannen. Dat is helemaal goed, daar het naast gezonde voeding zeker zo belangrijk is om dagelijks minimaal een half uur actief te bewegen. Hierdoor wordt er wel ook energie verbrand in het lichaam en natuurlijk hoe meer je sport, hoe belangrijker het is deze weer aan te vullen met gezond energierijk voedsel.

Spieren verbruiken meer energie (calorieën) dan vet

Door spieren op te bouwen zul je uiteindelijk wel vet verliezen. Door te trainen of veel te bewegen, zullen deze spieren vanzelf toenemen

Tijdens het sporten beschadig je zogezegd je spieren

en door ze goed te voeden met eiwitten, herstel je je spieren en worden ze sterker. Omdat het behoorlijk wat eiwitten zijn die je bij sporten dagelijks nodig heb kan het soms lastig zijn om het uit gewone voeding binnen kan krijgen. Daarom is een aanvulling van een eiwit shakes of smoothies van eiwit poeder , ook wel proteïne poeder of whey poeder genoemd een goede aanvulling. De eiwitten in het poeder bevatten bepaalde aminozuren die spieropbouw en spierherstel stimuleren.

Qua gezonde voeding zit het bij de meeste mensen die onze Biologische.website lezen en deze informatie gebruiken om hun voedingspatroon aan te passen wel goed.

Smoothie met Sunwarrior Vanille Protein eiwitten – eiwit shakes Eiwit shake recept: 1 scoop eiwitten, 2 el kwark, handje frambozen en water.

maar maar vooral voor de fanatiekelingen die veel bewegen of sporten kan het aangeraden worden om meer eiwitten te eten. Op basis van je gewicht, lengte, bewegingsniveau en doel kan er zelfs worden uitgerekend ( op de fitness) hoeveel eiwitten je dagelijks nodig hebt.

Eiwitten zorgen dus voor spierherstel en dus opbouw

En dat is wat de sporters graag willen bereiken! Omdat het behoorlijk wat eiwitten zijn die je dagelijks nodig heb is het soms lastig om deze uit je gewone voeding binnen te krijgen. Neem dan als aanvulling je eiwit shakes of smoothies van eiwit poeder, ook wel proteïne poeder of whey poeder genoemd. De eiwitten in het poeder bevatten bepaalde aminozuren die spieropbouw en spierherstel stimuleren. Er zijn heel veel eiwitpoeders op de markt, maar net als met mijn gewone voeding, wil je ook dat supplementen 100% natuurlijk zijn. Zonder synthetische en slechte toevoegingen en het liefst biologisch.

Eiwit poeders doen meer

Eiwitpoeders zijn ook al jaren erg populair bij sporters, en dan met name bodybuilders en krachtsport beoefenaars. Dit zoals al gezegd omdat de aminozuren in eiwitpoeders beschadigd spierweefsel herstellen en de aanmaak van nieuw spierweefsel stimuleren. Eiwitpoeders zijn echter niet alleen goed sporters, want ze versterken ook het immuunsysteem, vertragen de natuurlijke veroudering, stimuleren de vetverbranding en geven lekker veel energie. Bovendien stabiliseren eiwitpoeders de bloedsuikerspiegel, waardoor het een ideaal product is voor mensen die last hebben van een verhoogde bloedsuikerspiegel of diabetes type II. Eiwitpoeders zijn tegenwoordig zo’n beetje overal verkrijgbaar, maar toch is het niet verstandig om zo maar een willekeurig poeder te kopen. Sommige eiwitpoeders zitten namelijk vol toxische stoffen, dus het is belangrijk goed te weten waar je op moet letten als je een eiwitpoeder kiest.

Waarom whey proteïne poeders vaak niet zo gezond zijn

De meeste eiwitpoeders worden gemaakt van whey proteïne. Dit type eiwit is afkomstig van wei, een bijproduct dat ontstaat tijdens het maken van kaas. Wei, ook vaak melkplasma genoemd, is het vocht dat overblijft nadat de melk gestremd is en de kaas is gemaakt. Dit vocht smaakt licht zuur en is bijzonder fris, waardoor het in de levensmiddelenindustrie veel gebruikt wordt als ingrediënt voor bijvoorbeeld babyvoeding, brood, crackers, gebak, diervoeding en light producten. Ook heeft wei een zeer hoge voedingswaarde en is rijk aan eiwitten, B vitamines, melksuiker, mineralen en beta-glucanen. Daarnaast bevat wei in tegenstelling tot melk en kaas nauwelijks of geen vetten.

Zo op het eerste gezicht is whey proteïne dus een zeer gezonde aanvulling op het voedingspatroon… ware het niet dat 95% van alle whey proteïnes die in de winkel te koop zijn barsten van de ongezonde toevoegingen, zoals geraffineerde en kunstmatige suikers (bv. aspartaam, sorbitol en sacharine), soja, niet-biologische eieren, tarwegluten, conserveringsmiddelen en inferieure proteïnes. Deze toevoegingen zijn niet alleen onnodig, ze zijn ook nog eens enorm schadelijk voor de gezondheid.

Geraffineerde en kunstmatige suikers

Zijn schadelijk voor het lichaam en kunnen leiden tot allerlei klachten en aandoeningen, zoals diabetes, zwaarlijvigheid, een verhoogd cholesterolgehalte, hoofdpijn, migraine en zelfs kanker. Ook kunnen deze zoetmakers de bloedsuikerspiegel, hormoonspiegel en zuurtegraad van het lichaam sterk ontregelen.

Soja

bevat veel stoffen die kunnen leiden tot allergische reacties en ontstekingen. Ook zitten er fytozuren in soja, die mineralen (met name calcium, magnesium en zink) uit het lichaam onttrekken. Daarnaast bevat soja enzymremmers, en ook de schildklierfunctie wordt door soja negatief beïnvloed, wat kan leiden tot een disbalans in de hormoonhuishouding. De meeste soja is bovendien genetisch gemanipuleerd.
Eieren: zijn op zich heel gezond, maar de meeste whey proteïne bevat eieren die niet biologisch zijn. De gebruikte legbatterijeieren zitten vol hormonen en antibiotica, en de legkippen hebben een mensonwaardig leven gehad.

Tarwegluten

veel mensen zijn allergisch of intolerant voor tarwegluten, vaak zonder dat ze het zelf weten. Een allergie of intolerantie voor gluten kan leiden tot ontstekingen, pijn, diarree, opgeblazen gevoel en/of winderigheid.

Conserveringsmiddelen

zijn vaak gemaakt van niet-natuurlijk en de toxische stoffen en hebben geen enkele toegevoegde waarde voor de gezondheid. Sommige conserveringsmiddelen kunnen zelfs schadelijk zijn voor het lichaam.

Inferieure proteïnes

zijn afkomstig uit de bio-industrie en worden gemaakt van dierlijke (afval)producten. Deze proteïnen zitten vaak boordevol hormonen, antibiotica en verdelgingsmiddelen. Bovendien worden deze dierlijke proteïnes tijdens het verwerkingsproces verhit op hoge temperaturen, waardoor toxische stoffen vrijkomen en de voedingswaarde, waaronder die van de aminozuren, grotendeels verloren gaat.

Welke whey proteïnes zijn de beste keuze?

De beste kwaliteit whey proteïnes zijn rijk aan voedingsstoffen en bevatten geen schadelijke ingrediënten zoals geraffineerde en kunstmatige suikers (bv. aspartaam, sorbitol en sacharine), soja, niet-biologische eieren, tarwegluten, conserveringsmiddelen en inferieure proteïnes. One World Whey Proteïne is een goed voorbeeld van een whey proteïne die gegarandeerd zuiver en schoon is. One World Whey Proteïne is geheel biologisch en ongeraffineerd, en is gedurende het gehele productieproces niet verhit waardoor het rijk is aan vitamines en mineralen. Ook bevat het alle essentiële aminozuren, die in de meest optimale balans aanwezig zijn. Natuurlijk zijn er meer merken die goed zijn, allen met hun eigen verhoudingen en smaak.

Is er ook een plantaardig alternatief voor whey proteïnes?

Steeds meer mensen kiezen tegenwoordig voor zuiver plantaardige eiwitpoeders, omdat hier absoluut geen dierlijke producten (inclusief wei) in verwerkt zijn. Veel veganistische eiwitpoeders worden gemaakt van plantaardige proteïnen uit gekiemde bruine rijst, erwten en/of hennep. Vooral eiwitpoeders gemaakt van bruine rijst zijn een zeer gezonde keuze, omdat rijst beschouwd wordt als de meest hypoallergene proteïnebron, wat vooral voor mensen met voedselallergieën erg belangrijk is. Sunwarrior Protein is zo’n product dat gemaakt is van eiwitten uit bruine rijst. Dit volledig biologische, plantaardige en hypoallergene product bevat 85% rauwe eiwitten en is gemaakt van meellichamen en zemelen uit rauwe gekiemde bruine volkoren rijst. De eiwitpoeders zijn gefabriceerd bij lage temperatuur met behulp van een natuurlijk biologisch enzymatisch proces, waarbij geen gebruik is gemaakt van chemicaliën of zuurhydrolyse. Mede hierdoor bevat dit proteïne poeder alle 9 essentiële aminozuren en andere niet-essentiële aminozuren, die samen in perfecte balans met elkaar zijn. Ook is het product rijk aan natuurlijke vitamines (bv. thiamine, riboflavine en niacine), mineralen (bv. fosfor, ijzer en kalium) en de antioxidanten tocoferol en tocotriënol.

Vergeleken met andere plantaardige eiwitbronnen zoals whey en soja heeft Sunwarrior Proteïne een van de best opneembare eiwitten doordat het voor 98% overeenkomt met moedermelk en een spijsverteringsefficiëntie heeft van maar liefst 98,2%. Uiteraard is Sunwarrior Protein vrij van genetisch gemodificeerde ingrediënten, en daarnaast bevat het geen gluten, pesticiden, soja, granen of gisten. Ook bevat het geen kunstmatige zoetstoffen of andere niet-natuurlijke toevoegingen, er zitten alleen zuivere natuurlijke smaakmakers zoals pure vanille en pure, echte stevia in. Dankzij het speciale productieproces smaken eiwitpoeders van Sunwarrior bovendien erg lekker en zijn in tegenstelling tot veel andere kalk- of graanachtige proteïnepoeders zijdezacht waardoor ze zeer goed te mengen zijn. De proteïnepoeders van Sunwarrior kun je roeren door een glaasje water, rijstmelk of je favoriete shake, smoothie of sap. Bijgaand een recept voor een overheerlijke en vitaminerijke proteïne smoothie.

Superfruit Sunwarrior Proteïne Smoothie

Ingrediënten (voor 1 glas)
– 1 eetlepel Sun Warrior Protein (Naturel, Vanille of Cacao)
– 1 banaan
– 1 handje blauwe bessen
– 2 zoete sinaasappels, vers geperst

Bereiding

Doe de vers geperste sinaasappelsap in een blender en voeg hier de geschilde banaan en gewassen blauwe bessen aan toe. Zet de blender aan, en voeg zodra de smoothie een smeuïg geheel wordt een eetlepel Sun Warrior Protein poeder toe. Zorg dat de poeder goed vermengd wordt en zet de blender dan uit. Schenk de smoothie in een glas en leg er eventueel nog een paar verse blauwe bessen bovenop als garnering.

Afvallen met eiwitten

Naast spieropbouw, hebben eiwitten meer voordelen. Zo geven ze een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel honger hebt en dus minder eet. Eiwitten zijn dus ook belangrijk als je gezond wilt afvallen.

Natuurlijk eet

Kunnen de niet fanatieken sporters gewoon het doen met eiwitten uit ‘normale voeding’ met eiwitten, zoals biologisch kip en eieren, kwark, zalm, noten, tonijn en biefstuk. Topsporters geven ook hier hun voorkeur aan naast hun eiwit shake. Toch wil ik niet te veel vis en vlees eten, vandaar dat ook de dagelijkse eiwit shakes voor deze groep een aanvulling kunnen geven.

Goji Vanille Protein Sunwarrior smoothie met eiwitten

eiwit shakes scoop Sunwarrior Vanilla Protein met een glas water en een handje goji bessen in je blender. Je kunt de eiwitten overal kopen tot in de Action toe. Maar let niet alleen op de prijs maar ook wat de verpakking zegt over toevoegingen.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Groen Nieuws

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen