spot_imgspot_img

Hoe om te gaan met een slakkenplaag in je stadstuin en moestuin

Het is een bekend probleem voor tuinders: een plotselinge slakkenexplosie in je stadstuin of moestuin. Vooral naaktslakken kunnen overal opduiken, zelfs in de keuken of in plantenbakken op hogere verdiepingen. Het knabbelen aan bladeren en het vernielen van planten kan frustrerend zijn. In dit artikel delen we informatie over de oorzaken van een slakkenplaag, de grootste bedreigingen voor je tuin, en effectieve preventieve maatregelen om deze ongewenste gasten te bestrijden.

Oorzaken van een slakkenplaag

Een slakkenplaag kan verschillende oorzaken hebben. Een nat voorjaar is vaak een gunstige omgeving voor slakken, aangezien ze vooral van natte grond houden. Slakken leggen in april zo’n 400 eieren, die na ongeveer drie weken uitkomen. Binnen twee maanden zijn deze jonge slakken volwassen en beginnen ze zelf eieren te leggen. Hierdoor kan een slakkenpopulatie snel uitbreiden en je tuin overnemen.

Grootste bedreigingen voor je tuin

Er zijn verschillende natuurlijke vijanden van slakken, zoals egels, vogels, spitsmuizen, padden en kikkers. Deze dieren eten graag slakken en kunnen helpen om de populatie onder controle te houden. Het is daarom belangrijk om je tuin gastvrij te maken voor deze natuurlijke vijanden. Bied ze schuilplaatsen onder struiken of stapels takken, en zorg voor een groene omgeving die aantrekkelijk is voor insecten en dieren.

Preventieve maatregelen

Het nemen van preventieve maatregelen is essentieel om een slakkenplaag te voorkomen. Het plaatsen van slak-werende planten rond je moestuin is een effectieve manier om de slakken af te schrikken. Planten zoals afrikaantjes, goudsbloemen, bernagie en mosterd zijn onaantrekkelijk voor slakken. Daarnaast kunnen slakken ook afgeschrikt worden door de sterke geur van knoflook, munt, tijm, lavendel en venkel. Het is dus raadzaam om deze geurige planten in en rond je moestuin te plaatsen.

Praktische tips

Naast het gebruik van slak-werende planten, zijn er nog andere praktische tips om slakken op afstand te houden. Slakken kunnen zich niet goed verplaatsen op droge en ruwe grond, dus het strooien van cacaodoppen, eierschalen, boomschors of vergelijkbaar materiaal rondom je planten kan slakken ontmoedigen. Het regelmatig losmaken van de grond door te schoffelen zorgt ervoor dat de bovenste laag van de aarde uitdroogt en ruwer wordt, waardoor slakken zich minder gemakkelijk kunnen verplaatsen.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
bewolkt
14.9 ° C
16.3 °
13.9 °
76 %
6.6kmh
100 %
zo
14 °
ma
10 °
di
11 °
wo
10 °
do
7 °
spot_imgspot_img