Slakken in de moestuin bestrijden

Natuurlijke bestrijding van slakken in de volkstuin of buurttuin in de regio. Voor de meeste mensen die groente als sla of kool verbouwen zijn slakken de veelvraten die de bladeren van je planten zover op kunnen vreten, dat de plant sterft of je oogst compleet weg is.

Ook voor onze tuinierders zijn slakken geen welkome gast, die ze niet gemakkelijk kunnen pakken omdat slakken zonlicht en droogte uit de weggaan en zich schuil houden onder bladeren, stenen, hout of op andere vochtige en schaduwrijke plekjes

Bestrijden van de slakken

Slakken vangen is lastig, tijdrovend, maar mogelijk. Hiertoe lokken we de slakken naar één plek met behulp van stukjes rauwe aardappel, pompoen, courgette, tomaat, fruit, grapefuitschil (als soort iglo). Bij voorkeur moeten deze stukjes onder planken, nat stro, vochtige zakken, dakpannen, stenen of onder grote kool of rabarberbladeren gelegd worden. Een paar keer per dag kunnen we grote hoeveelheden slakken op deze verzamelplaatsen rapen en uit onze tuin verwijderen.

Elke avond, als het al even donker is de moestuin inlopen

(en eventueel voordat je naar bed gaat). In het donker zijn de slakken zeer goed te zien. (gebruik een “mijnlamp” op je hoofd zodat je beide handen vrij hebt). De slakken in een potje doen en de volgende dag de kippen ermee blij maken, andere vogels. Bijkomstig voordeel; het in wonderbaarlijk om in het donker te zien hoeveel slakken er zich bevinden in de (moes) tuin.

Slakken houden van vocht en schaduw

Als je in de ochtend onder de (vochtige) stenen of bladeren kijkt, dan kan je ook veel slakken vangen. Soms als het in de zomer geregend hebt komen ook veel (naakt) slakken uit hun schuilplaats.

Kies de juiste planten

Veel mensen zetten in hun tuin planten die ze mooi vinden, zonder te kijken naar de invloed die die planten op schadelijke insecten of slakken hebben. Zo zijn er bijvoorbeeld een aantal planten die erg geliefd zijn onder slakken: hosta‘s, ligularia’s, iberissen; het zijn zo maar een aantal van de lievelingskostjes van de slak. Haal deze planten uit je tuin en zo maak je je tuin minder aantrekkelijk voor slakken en bescherm je bovendien ook je andere planten! Ook hoog onkruid en opslag van stenen of hout naast je moestuin kan een ideale verstopplaats zijn voor onze slakken en kan beter worden verwijderd.

Plant wat kruiden

Slakken houden niet van de geurtjes die tijm, munt, knoflook en salie afgeven. Als je deze kruiden op strategische plekken in je tuin zet, plant je als het ware een natuurlijke barrière tegen slakken.

Voordelig, effectief en ook nog eens heel lekker

Ook Akelei, Kattenkruid, Wolfsmelk, Duizendknoop, Schildpadbloem, bieslook, Ooievaarsbek en bijvoorbeeld Duizendblad zijn goede planten die slakken kunnen weren.

Middelen die je kan kopen tegen slakken

Slakkenkorrels die de werkzame stoffen metaldehyde of methiocarb bevatten zijn ook voor padden, egels, vogels, gezelschap dieren en kinderen giftig en daarom sterk af te raden.

Ongevaarlijk

Korrels op basis van ferri-fosfaat zijn ongevaarlijk voor de natuurlijke vijanden van de slak en andere nuttige beestjes in de moestuin. Huisdieren moeten echter niet de kans krijgen om een grote hoeveelheid korrels binnen te krijgen, dat kan wel kwaad. Wees daarom ook zuinig met slakkenprobleem veilig aan te pakken. Dan zijn er genoeg ander huis tuin en keuken middeltjes om slakken tegen te gaan.

1. Koffiedik op de grond verspreiden.
2. kippen lusten graag slakken!
3. vaseline langs de randen van de potten smeren.
4. strookjes scherp zand.
5. naalden van de spar.

Plant wat kruiden

Slakken houden niet van de geurtjes die tijm, knoflook en salie afgeven. Als je deze kruiden in je tuin zet, plant je als het ware een natuurlijke barrière tegen slakken.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen