spot_img

De zeldzaamheid van sneeuw en een witte kerst

Voor het in Nederland te doen sneeuwen moeten er verschillende factoren goed zitten. Je hebt natuurlijk neerslag nodig en lage temperaturen. Maar dat is niet het enige, er mogen ook geen warme luchtlagen hogerop in de troposfeer zitten. Anders smelt de sneeuwvlok al voor het de grond bereikt en krijgen we te maken met ijzel of ijsregen, als het vriest in de onderste lagen van de troposfeer. Om sneeuw te doen laten liggen heb je ook nog een koude bodem nodig, onder 0°C. Natte of smeltende sneeuw ontstaat als de temperatuur in de laatste honderd meters voordat de sneeuwvlok de grond bereikt te hoog is, de sneeuwvlok begint dan al te smelten. Het kan dus wel sneeuwen bij positieve temperaturen, maar deze blijft dan meestal niet liggen, behalve als de grond nog koud genoeg is.

Het Nederlands klimaat

Er moet dus veel goed zitten om sneeuw te krijgen hier in Nederland, de kustregio’s hebben dan nog een ander probleem. Als de wind van over zee komt, brengt dat zachte lucht met zich mee, omdat de temperatuur van de zee in de winter rond 6°C ligt. Nederland ligt gewoonweg niet optimaal voor sneeuw, de grote verschillen met bijvoorbeeld Duitsland is de ligging langs de Kust en de hoogteligging van Nederland. Maar soms valt alles goed en krijgen we te maken met sneeuw. Gemiddeld gezien valt er op 25-30 dagen ergens in Nederland sneeuw. Maar de laatste jaren viel er meestal maar op enkele dagen in de winter sneeuw in Nederland, in de winter van 2015, viel er zelfs maar op 3 dagen ergens sneeuw in Nederland, een record.

De geschiedenis van een witte Kerst en sneeuw in Nederland

Als je denkt aan sneeuw, denk je ook direct aan Kerst. Maar een witte Kerst is in ons klimaat zeer zeldzaam en dat is altijd zo geweest. In de afgelopen honderd jaar is het maar 8 keer tot een officiële witte Kerst gekomen. Het is een officiële witte Kerst als er op beide Kerstdagen (25 en 26 december) een gesloten sneeuwdek ligt in De Bilt. In de 21e eeuw hebben we al twee keer een witte Kerst gehad, in 2009 en 2010. De 21e eeuw loopt op dit vlak dus normaal, maar als je de sneeuwdagen per winter gaat bekijken, is het duidelijk dat door de klimaatverandering heet aantal sneeuwdagen aan het afnemen is.

Wat brengt de komende winter?

Sneeuw voorspellen is een van de moeilijkste dingen om te doen in de weerkunde, er moet zoveel meezitten en die parameters kunnen tot op het laatste moment veranderen. Het is vaak zeer nipt en er kunnen grote lokale verschillen optreden. De kans dat we in Nederland deze winter sneeuw gaan zien is statistisch gezien groot, maar het is onmogelijk om nu al een uitspraak te doen over wanneer, waar en hoeveel. Een periode met een dikke laag sneeuw blijft wel zeldzaam, zeker in het nieuwe Nederlandse klimaat.

Over de Kerst van 2020 kunnen we wel al een uitspraak doen. Een witte Kerst zit er ook dit jaar echt niet in, wel is er op beide Kerstdagen in het oosten en zuiden wat kans op vorst in de ochtend, toch een tikkeltje winters dan. Als je sneeuw wilt zien, zou je naar de Ardennen of het Sauerland moeten gaan, maar onder de huidige omstandigheden is dat natuurlijk niet makkelijk. Er zit niet veel anders op dan hopen dat het deze winter eindelijk nog eens echt kan gaan winteren.

Meer over

Net binnen

spot_img
Breda
half bewolkt
5.5 ° C
6.1 °
4.4 °
64 %
4.6kmh
76 %
ma
4 °
di
9 °
wo
14 °
do
14 °
vr
11 °
spot_img

Gerelateerde artikelen