Snijbiet of warmoes een vergeten groente

Snijbiet of warmoes een vergeten groente

Snijbiet of ook wel warmoes genaamd is een tweejarige groente die als eenjarige geteeld wordt.De talrijke kleuren vormen een waar lust voor het oog. De snijbiet is eigenlijk familie van de voederbiet en de suikerbiet die vooral door vele veehouders geteeld word voor hun runderen

Er zijn verschillende soorten snijbiet. Sommige snijbietsoorten zijn gewoon de bladeren van de overbekende groente het beetje. Andere snijbietsoorten kunnen enkel gegeten worden als bladgroente. Deze plant zie je regelmatig in moestuinen. Het is een makkelijke plant omdat hij jaarlijks weer opkomt en er lang over de oogst kan worden gedaan; elke dag een paar blaadjes roerbakken betekent dat de plant weer nieuwe blaadjes aanmaakt.

Zaaien

Vanaf maart, april kan je de snijbiet gaan zaaien om het hele gezin te voorzien van deze mooie en lekkere groente.

Het zaaien kan tot en met augustus voor een latere oogst.
Belangrijk om hierbij te weten is dat snijbiet vlug aan kruisbestuiving gaat doen. Het zelf winnen van zaden is dan ook niet aan te raden wanneer men de typische kleuren

Zaaien

Maak de grond enkele dagen vooraf goed vochtig en zaai de vooraf geweekte zaden een tweetal centimeter diep in de grond. Na enkele weekjes (2) zie je de plantjes al verschijnen. Bij langer uitblijven van regenval, wordt de zaaiplek al eens afgedekt met jute zakken. Deze worden dan overgoten met water om te voorkomen dat de bodem door verdroging zou kunnen dichtslaan.

Standplaats

Snijbiet of warmoes is over het algemeen een makkelijke plant, hij voelt zich bijna overal thuis. Vergeet niet dat hij onderdeel uitmaakt van de bladgewassen en dat de wisselbouw 1 op 4 is. Dit wil zeggen dat je pas om de vier jaar op dezelfde plaats je bladgewas kan telen.

Oogsten

Het oogsten van snijbiet gebeurt in de zomer.
Afhankelijk van de periode van zaaien, zal de groente na de eerste oogst, een 2de keer gaan uitlopen. Bij het oogsten kent men 2 manieren, namelijk:

Bladpluk

Bladsteel (stengels) Keuken: zoals gezegd kan het groene bladmoes vers gegeten worden in sla of bereid worden als spinazie.

Persoonlijk vind ik het smakelijker en milder als spinazie daar de bladeren steviger zijn en minder snel uiteenvallen. Reken er wel op dat de stelen 2 maal langer moeten koken (indien het brede stengels zijn).

Gratins lenen zich makkelijk voor deze groente, alsook warmoespuree. Het is een groente die wat op de achtergrond blijft, maar die een bron van vitaminen bevat. Het is een makkelijk te telen plant, en nog decoratief ook.

Salade

Snijbietsalade met gorgonzola, geroosterde rode bieten en rode bessendressing

INGREDIËNTEN

150 à 200 gram snijbiet
250 gram gekookte rode bieten
1 eetlepel rode bessengelei
1 eetlepel rode balsamicoazijn
2,5 eetlepel extra vierge olijfolie
Versgemalen zwarte peper en (zee)zout naar smaak
100 gram gorgonzola

Alleen al vanwege kleur is deze salade een feest om te maken en om op te eten: roze, rood en paars! De dressing van rode bessengelei geeft de salade ook nog eens een zomers tintje. Voor één persoon is de salade een (ruime) hoofdmaaltijd, voor twee personen een heerlijk lunchgerecht.

Snijd de bladeren van de snijbiet van de stengels. Snijd de stengels doormidden en halveer ze ook in de lengte
Was de snijbiet met koud water. Controleer of al het zand van de bladeren en tussen de stengels is verdwenen. Laat de snijbiet uitlekken in een vergiet.
De stengels van snijbiet zijn vrij hard en daarom niet zo lekker om rauw in een salade te verwerken. Blancheer daarom de stengels 2 minuten in een pan met ruim kokend water. Laat de deksel van de pan.
Giet de stengels af en spoel ze direct koud. Je kunt de stengels ook in een bak met ijswater leggen. Laat de stengels vervolgens uitlekken in een vergiet.
Snijd de rode bieten in dunne plakken.
Maak vervolgens de dressing. Zet een kom op een vochtig keukendoekje op het aanrecht. Op die manier blijft de kom op zijn plaats als je straks alles moet mengen met de garde. Doe de rode bessengelei samen met de azijn in een kom en meng het geheel met een garde. Voeg – terwijl je roert met de garde – de olijfolie toe. Breng op smaak met zout en peper en roer het geheel nog eens goed door.
Verwarm de grillpan. Leg – als de pan warm is – de plakken rode biet erop. Rooster de bieten kort aan beide kanten.
Snijd de gorgonzola in kleine blokken.
Als de snijbiet nog (te) nat is, dep de stengels en de bladeren met een stuk keukenpapier droog.
Verdeel de snijbiet over de borden. Leg vervolgens de geroosterde plakken rode biet er bovenop. Schenk de dressing over de salade. Verdeel tot slot de blokjes gorgonzola over het geheel.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen