Hortensia’s snoeien is bloeien

Snoeien van heesters

Voor het snoeien van heesters is in de eerste plaats een scherp tuingereedschap nodig: een scherpe snoeischaar en/of een takkenschaar en soms een korte boomzaag. Scherp gereedschap voorkomt onnodige wonden aan de struik, waardoor er ook minder aanleiding ontstaat voor ziekten.

Knoppen

Gebruik uw ogen door te kijken. Aan elke stengel zitten knoppen. In de knop is primair in aanleg een nieuwe scheut aanwezig.

Snoeien is bloeien

Deze knoppen liggen meestal plat op of aan de stengel. Bij verkeerd snoeien wordt het tegengestelde bereikt van wat noodzakelijk is, namelijk de nieuwe scheut groeit naar binnen of in het hart van de struik in plaats van naar buiten. Op de afbeelding is de snoeisnede aangegeven boven een naar buiten staande knop. Dit is de juiste plaats. Snoeien op een buiten oog kan dus de vorm van een struik beïnvloeden.

Nieuwe scheut is te voorschijn gekomen uit het slapende oog dat nog in de herfst of winter aanwezig was. Hoe meer gesnoeid wordt nabij de hoofdscheut, des te meer invloed is er op het ‘jong’ zijn van een struik. Snoeien op het juiste (buiten)oog en met het juiste oog is bepalend voor het aanzien van een struik!

Altijd naar binnen groeiende stengels en scheuten verwijderen

Naar binnen groeiende stengels zorgen er niet alleen voor dat de struik een warrige en rommelige aanblik biedt; het is ook nadelig voor de bloeirijkheid, de luchtcirculatie en lichttoetreding. Het hart van een heester moet in principe open zijn.Kruisende scheuten kunnen langs elkaar schuren en verwondingen aanrichten. Gevolg: gevoeligheid voor ziekten wordt groot. Verwijder altijd zulke scheuten. Wacht niet te lang met het wegnemen van ‘verkeerd’ groeiende scheuten. Dikke takken geven grote wonden. Op de afbeelding is in rood aangegeven waar naar binnen groeiende stengels worden weggesnoeid.

Verjongingssnoei- wordt toegepast op alle heesters en struiken. Ondanks regelmatige snoei komt het voor dat stengels verhouten. Het gevolg hiervan is dat er minder zijscheuten worden gevormd en de struik minder gaat bloeien. Ook verschijnselen als vorming van minder en kleiner blad kan hiervan het gevolg zijn.

Snoeiwerkzaamheden

Daarom is het noodzakelijk om bij snoeiwerkzaamheden altijd te kijken of er verjongd moet worden. In zulke gevallen is een takkenschaar of kleine boomzaag een onontbeerlijk instrument. Bij heesters waar aan de basis veel scheuten staan te dringen, is het ook nodig om in te grijpen. Licht- en zonlichttoetreding zijn absolute voorwaarden voor een goede ontwikkeling van een heester. Snoei zodanig dat de stengels op afstand van elkaar komen te staan. Behoud de hoofdvorm van de heester ten allen tijde. Op de afbeelding linksboven is te zien waar door snoeien ingegrepen moet worden.

Na de snoei zal het resultaat een open heester zijn die weer een aantal jaren mee kan. Houd bij verjongingssnoei- zoveel mogelijk jonge scheuten aan.

Hebt u te maken met een wel erg uit de kluiten gewassen struik, dan is het raadzaam deze eens volledig terug te snoeien. Bijvoorbeeld een sering en een amandelbloesemboompje willen nog wel eens lange tijd ongesnoeid worden gelaten. Aan de toppen is dan meer loof te zien dan op de lagere stengendelen. Zaag op 30 cm boven de grond de stengels af. Het volgende groeiseizoen komen er talloze nieuwe scheuten te voorschijn op de afgezaagde stengels. Hierna is het een kwestie van de nieuwe scheuten selecteren, die mogen doorgroeien.
Toggle navigation

“Wanneer mag of moet ik snoeien”

Is een van de meest gestelde vragen. De antwoorden op deze vraag zijn vaak verschillend. De ene keer wordt er gezegd snoeien in het voorjaar, de andere keer snoeien in het najaar.

Deze verschillende uitleg over snoeitijden zorgt voor veel verwarring.
Toch is het allemaal niet zo moeilijk. Het hangt er alleen vanaf waarom je wilt snoeien.

Hoofdregels snoeien

Er zijn enkele logische snoeiregels waar je rekening mee moet houden.
Goed snoeien begint met goed en scherp gereedschap. Een botte snoeischaar zorgt voor rafels rond de snoeiwond en dit geeft weer kans op aantasting van bijvoorbeeld schimmels.

Voordat er gesnoeid wordt goed kijken welke takken er weggehaald moeten worden. De structuur van de struik of boom moet goed in ballans blijven.
Oude takken van heesters zo diep mogelijk terugknippen.

Snoeien net boven een plaats waar een jonge scheut naar buiten gericht is. Deze scheut zal verder groeien en daardoor blijft de structuur van de struik open. Schurende en over elkaar groeiende takken weghalen. Niet snoeien tijdens vorst.

Snoeien vóór de jaarwisseling

Bij de berk, kastanje, esdoorn, walnoot en druif komt de sapstroom al vroeg op gang. Snoeien vóór de jaarwisseling is daarom noodzakelijk. Als deze soorten na de jaarwisseling gesnoeid worden, zullen de snoeiwonden gaan bloeden. Bloedende soorten kunnen ook gesnoeid worden als het blad aan de bomen zit.

Snoeien in de winter

In de winter is van de bladverliezende bomen en heesters de structuur van de takken goed te zien. Als een oude struik met een lelijke vorm een keer flink teruggesnoeid wordt knapt hij daar behoorlijk van op.

Als er helemaal geen eer meer aan te behalen is kunnen de heesters nog tot op de grond toe teruggeknipt worden. Dit is verjongingssnoei. Het nadeel is wel dat er bij de voorjaarsbloeiers het eerstvolgende voorjaar geen bloemen te zien zijn. De najaarsbloeiers kunnen gesnoeid worden net voordat het jonge blad weer uitloopt.

Snoeien in het voorjaar

Alle heesters die na juni bloeien worden in het voorjaar (na de vorst) gesnoeid. Vlinderstruik, rozen en lavendel behoren tot de najaarsbloeiers. Tijdens strenge winters is het mogelijk dat takken van deze heesters invriezen. Zouden ze vóór de winter gesnoeid zijn dan is de kans groot dat ingevroren takken onherstelbaar beschadigd zijn. Als je vindt dat de struik er in de winter lelijk uitziet dan kan hij wel wat gefatsoeneerd worden maar met het echte snoeien is het beter om te wachten tot het voorjaar.

Snoeien na de bloei

De heesters die in het voorjaar bloeien worden na de bloei gesnoeid. De jasmijn die in juni bloeit is hiervan de laatste. Als deze voorjaarsbloeiers in het najaar of winter worden gesnoeid zullen er het volgende voorjaar geen bloemen aan zitten omdat de knoppen afgeknipt zijn. De reden dat voorjaarsbloeiers meteen na de bloei gesnoeid moeten worden ligt dus voor de hand. Kom je in de herfst tot de ontdekking dat de struik die in het voorjaar gesnoeid is er wel slordig uitziet kunnen er best nog wel wat takken afgeknipt worden.

Snoeien van hagen en vormsnoei

Alle hagen en in vorm gesnoeide heesters worden gesnoeid na de langste dag. De sterkste groei is dan geweest en meestal kan dan volstaan worden met één snoeibeurt per jaar. Voor degenen die het geen probleem vinden om vaker te snoeien mag er naar voorkeur vanaf mei tot september gesnoeid worden. Haagplanten zoals Taxus, Buxus, hulst en liguster hebben slapende knoppen. Als deze soorten diep teruggeknipt worden zullen ze er wat kaal uitzien maar naar verloop van tijd altijd weer uitlopen. Coniferen hebben deze eigenschap niet.

Door: Guido Sparreboom
Foto: Wesley van der Linde
Beeld: Youtube Channel – Tuinmanieren

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen