Sojateelt ten koste van natuur

De ongelijke strijd tegen de groot machten

Veel arme boeren zijn in Brazilië van hun land verdreven doordat ze niet op konden tegen de grootgrondbezitters, die uiteindelijk het stukje land inpikte waar ze al eeuwen als familie op woonden. Meestal hadden de arme grondbezitters geen eigendom papieren en werden hierdoor als illegalen hun land af gedreven maar kan hier nog veel meer negatieve scenario’s op los laten.

Amazone

Vaak trokken ze door naar de grote stad waar ze noodgedwongen hun heil zochten in achterbuurten of favela’s om te wonen, waar hun sober maar traditionele bestaan over ging naar een armoedig bestaan zonder toekomst.

De inheemse volkeren in de Amazone hangt het zelfde noodlot boven hun hoofd en worden net zo als de indianen in het verleden van de U.S.A (Noord-Amerika) gedwongen omdat hun bos gekapt wordt. Meestal moeten ze van hun leefomgeving afscheid nemen en deze verruilen voor plekken waar ze slecht kunnen aarden of wonen omdat de omstandigheden daar slechter zijn.

Brazilië

Inheemse volkeren leven zonder eigendom papieren al duizenden jaren op plekken in het regenwoud waar soms nog geen blanke ooit is geweest. Vanaf duizenden jaren voor Christus werd het Amazonegebied van Brazilië bewoond door indianen. Er leefden honderden stammen die in een paar grotere etnische groepen zijn onder te verdelen, met name de Guaraní, de Tupi en de Ge. Vele indianen overleefden de exploitatie van het Amazonegebied tijdens de voorbije eeuwen niet. Naar schatting leven er nu nog zo’n 350 000 indianen in het binnenland van Brazilië, verspreid over 200 stammen.

Tot de bekendste stammen behoren de Yanomami, die leven in een groot gebied aan weerszijden van de Venezolaans-Braziliaanse grens.Ze zijn meesters in het gebruik van medicinale planten en staan bekend als strijdzuchtig. Een andere indianenstam in het noorden van Brazilië zijn de Waimiri-Atroari. Al 250 jaar vechten zij tegen degenen die hun gebied willen inpikken. De Tikuna wonen bij de grens met Colombia en Peru. Ze zijn met zo’n 28 000 wat hen tot één van de grootste inheemse volken in het Amazonegebied maakt. Tegen de grens met Peru leven zeer geïsoleerde, kleine stammen zoals die van de Matis en Kanamari. Er leven nog 350 000 indianen in het binnenland van Brazilië, verspreid over 200 stammen.

Sinds de tweede helft van de 20ste eeuw trokken grote groepen kolonisten het gebied in om er een bestaan op te bouwen als rubbertapper, verzamelaar van paranoten, in de houthandel of als goudzoeker. Het merendeel woont in kleine nederzettingen aan de oever van de rivier. Deze oeverbewoners leven net als de indianen van wat de rivier en het woud voortbrengen.

Xingu-indianen in het Parque Indígena do Xingu in Mato Grosso, Brazil. Bedreiging door houtkap is de nekslag voor veel Indianenstammen die al het al moeilijk genoeg hebben hun cultuur te behouden in een wereld die snel aan het veranderen is.

De grote bedreiging

Voor het voortbestaan van het regenwoud is ontbossing. Bijna de helft van de oorspronkelijke bossen op aarde is al verdwenen. Van het overgebleven bos is een klein deel (10%) beschermd. Per jaar verdwijnt bijna 8,8 miljoen hectare natuurlijk bos. Dat is ruim twee keer Nederland. De overgebleven bossen (ook delen van het beschermde bos!) worden bedreigd door ontbossing, voor de productie van hout en soja dat gebruikt wordt als veevoer in Nederland. Nederland is de grootste veevoer importeur van de wereld en exporteur naar de rest van Europa.

Biologisch vlees eten

Voor de mensen die geen biologisch vlees eten betekend dat dat ze en aandeel hebben in het kappen van de Amazone (als we het even hard uitdrukken) zonder dat ze het weten.

Sojateelt ten koste van natuur

Soja teelt neemt wereldwijd meer dan 100 miljoen hectare land in beslag, een gebied zo groot als Frankrijk, Duitsland, België en Nederland bij elkaar. In Brazilië vindt het grootste deel van de sojateelt plaats in de Cerrado, een gebied met waardevolle bossen en savannes. Maar ook het Amazone regenwoud wordt bedreigd.

Vlees dat niet biologisch is slecht voor

– het regen woud
– de Inheemse volkeren
– dier en plantensoorten
– opwarming aarde.
– slachtvee dat in slechte omstandigheden opgefokt wordt.
– voor U zelf….niet biologisch vlees is niet zo gezond.

Probeer om de Amazone te behouden ook eens biologisch vlees of vlees vervangers of op zijn minst door minder vlees te eten.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Guido Sparreboom

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen