Spaarlampen niet in de vuilnisbak

Spaarlampen veel te vaak in de vuilnisbak of in de glasbak

De meeste mensen hebben geen idee waar ze met hun kapotte spaarlamp naartoe moeten. Daarom gooien ze hem maar in de glasbak, in de veronderstelling dat de lamp dan goed gerecycled wordt. Anderen gooien de spaarlamp in de vuilnisbak, omdat ze geen idee hebben wat ze met het afgewerkte materiaal moeten doen.

Speciale inleverpunten voor spaarlampen

maar waar staan die inleverpunten dan? Spaarlampen horen niet in de glasbak en ook niet in de vuilnisbak. Ze kunnen worden ingeleverd bij speciale inleverpunten in winkels en bij gemeentelijke milieustraten.

Wecycle zamelt spaarlampen en tl-lampen in

Wecycle is het grootste bedrijf in Nederland dat spaarlampen en tl-buizen inzamelt en ze vervolgens weer recyclet. Sinds 2005 zijn vijftig miljoen spaarlampen ingenomen, maar dat is maar een topje van de ijsberg. Er kan dus nog veel meer hergebruikt worden als mensen maar weten waar ze dat moeten doen.

Spaarlamp inzamelpunten zijn vaak niet goed te vinden

In winkels zijn vaak wel inleverpunten voor spaarlampen. Maar de meeste mensen kunnen die niet vinden omdat ze heel vaak niet zo opvallend als de containers voor batterijen. Spaarlampbakken staan namelijk nu vaak nog achter de balie en als iemand dat niet weet, gooit hij de spaarlamp gewoon in de afvalbak of in de bak voor glas.

In 2015 of 2016 zullen er heel veel spaarlampen kunnen worden ingeleverd. Een spaarlamp gaat tussen de 5 en 6 jaar mee. Tegen 2015 of 2016 zal de eerste golf van de eerste kapotte spaarlampen op gang komen en kunnen al die spaarlampen dus worden ingeleverd.

SpaarlampenIs een spaarlamp goed te recyclen?

Een spaarlamp is heel goed te recyclen. Zeker 93 procent van alles wat er in een kapotte spaarlamp zit, kan hergebruik worden. Glas is het belangrijkste materiaal, maar ook wordt het metaal teruggewonnen uit de fitting. Ook het kwik dat nogal schadelijk is, wordt hergebruik. De lichtgevende poeders van de aardmetalen yttrium en europium worden nog niet hergebruikt, maar wel opgeslagen in speciale depots. Mogelijk dat dit materiaal later ook weer hergebruikt wordt. De prijzen van de beide metalen die uit China komen zijn namelijk enorm gestegen.

Wecycle is een stichting

Wecycle is een stichting zonder winstoogmerk. De grote producenten en importeurs financieren deze stichting. Wecycle zorgt ook voor de inzameling van kleine en grote elektrische apparaten.

Special over het recyclen van allerlei dagelijkse producten

In de special over het recyclen van allerlei dagelijkse producten wordt allerlei informatie gegeven over het inzamelen en hergebruiken van batterijen, glas, slaaplampen en je mobiele telefoon. Leer wat er met alle onderdelen gebeurt als je ze inlevert en waarom het zo belangrijk is dat ze hergebruikt worden.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen