Spacecake van hennepzaad is niet mogelijk

Spacecake van hennepzaad is niet mogelijk

Hennep was vele duizenden jaren geleden één van de eerste voedselgewassen die de mens verbouwde en dat is niet voor niets. Het bevat vele belangrijke voedingsstoffen die met name in de zaden in zeer geconcentreerde vorm voorkomen. Zo vind je in de zaden een uitzonderlijke concentratie aan hoogwaardige (zogenoemde exogene) eiwitten, oliën waaronder omega-3, -6 en –9, een aantal mineralen waaronder magnesium, kalium, ijzer en koper, de vitamines C, E B1, B2, B3 en B6 en vezels.

Verschil tussen cannabis en hennep

Als we het over hennep hebben dan denken we automatisch aan soft drugs en niet aan de gezonde eigenschappen die het mogelijk zou kunnen hebben. Maar spacecake kan je er niet van bakken. Het hennepzaad dat in de reguliere handel wordt verkocht, bevat nauwelijks of geen THC de werkzame stof in marihuana.

Cannabis

Wel van dezelfde plante familie, maar toch weer anders als cannabis. In een studie gepubliceerd in 1976 door de International Association of Plantentaxonomie werd geconcludeerd dat ” er zowel hennep en cannabis rassen zijn van hetzelfde geslacht, Cannabis en dezelfde soort , Cannabis Sativa. Verder zijn er talloze soorten die in verdere classificaties binnen de soort Cannabis Sativa vallen.”

Afhankelijk van hoe de plant wordt gekweekt en aangewend wordt, zal duidelijk worden welke term correct is. Zo wordt de term cannabis (of wiet) gebruikt bij het beschrijven van een Cannabis Sativa plant die wordt gekweekt voor zijn krachtige, harsachtige klieren (bekend als trichomen ). Deze trichomen bevatten grote hoeveelheden tetrahydrocannabinol (THC), deze cannabinoïde is bekend om o.a. zijn psychoactieve eigenschappen.

Hennep

Aan de andere kant, bevat slechts sporen van THC. Hennep is een hoog- groeiende plant, meestal gekweekt voor industriële toepassingen zoals oliën en zalven, evenals vezels voor kleding, de bouw en nog veel meer.
Alleen producten gemaakt van industriële hennep (minder dan 0,3 % THC) zijn legaal te verkopen, te kopen, te consumeren, en versturen. Deze factor 0,3 % THC is de manier waarop de meeste mensen onderscheid maken tussen wat is geclassificeerd als ” hennep ” en wat is geclassificeerd als “cannabis.” Deze limiet heeft geleid tot massale controversie.

Genetica

Hennep is een lange stevige planten zijn geteeld door vroege beschavingen om een verscheidenheid van voedingsmiddelen, oliën en textiel, zoals touw en stoffen te maken. Deze planten werden gekweekt met andere planten met dezelfde kenmerken, leiden tot het soort cannabis die we nu als hennep kennen.

Cannabis is een andere planten werden erkend door de psychoactieve werking en werden selectief gekweekt voor medische en religieuze doeleinden. Dit leidde tot unieke variëteiten van cannabis die we nu als wiet kennen.

Hennep

Hennep is een sterk, efficiënt en veelzijdig landbouwproduct dat relatief gemakkelijk op biologische wijze kan worden verbouwd. Omdat een hennepplant binnen 2 à 3 maanden oogstrijp is, kunnen jaarlijks 3 tot 5 oogsten worden behaald. Zo worden hennepplanten op grote schaal verbouwd voor industriële doeleinden, onder meer voor de ijzersterke hennepvezels, waarvan o.a. henneptouw en textiel wordt gemaakt. Ook kan uit hennepvezels karton en hennep plastic worden vervaardigd. Bovendien is er niet of nauwelijks boskap nodig voor hennep, in tegenstelling tot bijvoorbeeld soja.

Hennepzaad erg gewild

Daarnaast is hennepzaad erg gewild, onder meer voor vogelvoer (onder de noemer “kempzaad”) en gekiemde hennep als visaas. Hennepzaad is overigens niet alleen erg voedzaam voor vogels en vissen, maar zeker ook voor mensen. Voornamelijk vanwege de goede verhouding (3:1) aan omegavetzuren en essentiële eiwitbouwstenen/aminozuren. En daarnaast vanwege de vele vitamines, macromineralen, spoorelementen en (co)enzymen…

Essentiële eiwitten in hennepzaad

In de natuur zijn tot nog toe ruim 80 verschillende aminozuren oftewel eiwitbouwstenen aangetroffen. In menselijke lichaamseiwitten worden in principe 20 aminozuren aangetroffen die ook wel bekend staan als de proteïnogene oftewel “standaard” aminozuren. Uit deze 20 eiwitbouwstenen is het menselijk lichaam opgebouwd; sommigen gaan ervan uit dat het er 21, 22 of zelfs 23 zijn.

Eiwitten

Van de 20 fundamentele eiwitten zijn er 8 essentieel en 2 semi-essentieel. Essentiële aminozuren heb je per se nodig om gezond te blijven en ze kunnen niet door het lichaam worden aangemaakt. Daarom moeten ze uit voeding worden verkregen. In hennepzaden zitten 10 essentiële aminozuren in ruime hoeveelheden als het gaat om voedingswaarde. Er zitten gezonde omega3 als omega6 vetzuren in hennepzaden.

Daarnaast kan hennepzaad als een belangrijke proteínebron gelden. Er zit ook veel vitamine E in het hennepzaadje.

Hennepzaad tegen eczeem

Hennepzaadolie is een geneesmiddel tegen huidziekten. Constitutioneel eczeem atopische dermatitis en andere huidziekten kunnen genezen worden door deze olie te gebruiken, volgens de universiteit van Kuopio in Finland. Dat heeft ermee te maken dat andere olieén die voor voedingsdoeleinden worden gebruikt ontdaan zijn van vitamine Hennepolie wordt biologisch verbouwd en de olie wordt dusdanig gewonnen dat alle gezonde stoffen er nog in zitten.

Hennep tegen verouderingsverschijnselen

De eesentiële vetzuren in hennepolie kunnen veel ziekten voorkomen. Het voorkomt verouderingsverschijnselen. De huid wordt zachter en soepeler. Dat is de reden dat hennepolie veel in cosmeticaproducten wordt gebruikt. Niet alleen je huid met hennepolie insmeren helpt tegen huidziekten. Hennepolie in het eten gebruiken zorgt ervoor dat rimpels minder snel ontstaan.

Hennepzaadolie tegen PMS

PMS betekent Pre-Menstrueel Syndroom en omvat verschillende symptomen waaronder pijnlijke spierspanningen, borstopzwellingen, psychische spanning, depressie en agressiviteit. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat vrouwen met PMS een verstoring in het functioneren van het vetmetabolisme hebben. De eigenschap om linolzuren in gamma-linolzuren en prostaglandinen om te zetten functioneert niet naar behoren. Een dagelijkse dosis van 1.4 gram linolzuur en 156 mg GLA gedurende 12 weken deed de symptomen van PMS significant verkleinen volgens diverse klinische studies. Deze hoeveelheden komen overeen met een theelepel hennepolie per dag.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen