SpaceX lanceert raket voor terugkeer astronauten naar aarde. NASA en Elon Musk reageren op politieke speculaties rond de missie naar het internationale ruimtestation.
Internationale ruimtestation
Vrijdag hebben SpaceX en NASA een Falcon 9-raket gelanceerd met een Dragon-capsule aan boord. De missie heeft als doel vier astronauten naar het internationale ruimtestation (ISS) te brengen, waar ze de bemanning zullen aflossen. Onder hen bevinden zich de Amerikaanse astronauten Butch Wilmore en Suni Williams, die al maanden in de ruimte verblijven.
Amerikaanse astronauten
Wilmore en Williams reisden vorig jaar met een Boeing-raket naar het ISS. Hun missie zou slechts acht dagen duren, maar door technische problemen kon de raket hen niet terug naar de aarde brengen. Hierdoor werd hun verblijf onverwacht verlengd tot negen maanden. Nu is het de bedoeling dat het tweetal op 19 maart eindelijk terugkeert naar huis.
Politieke spanningen
De situatie heeft tot politieke spanningen geleid. Donald Trump en Elon Musk, CEO van SpaceX, beweren dat voormalig president Joe Biden om politieke redenen de astronauten langer in de ruimte hield. Er is echter geen bewijs dat deze beschuldigingen ondersteunt. NASA benadrukt dat de beslissing om Wilmore en Williams op het ISS te laten blijven werd genomen op basis van veiligheid en logistiek.
Astronaut Wilmore gaf aan zich goed te hebben voorbereid op een langer verblijf: “We kwamen voorbereid om lang te blijven, ook al hadden we gepland om kort te blijven.” Hij benadrukte dat hij geen politieke invloed vermoedt achter de beslissing van NASA om hen langer op het ISS te houden.
Toekomst van SpaceX en NASA
Met de recente lancering van de Falcon 9-raket zet SpaceX opnieuw een belangrijke stap in samenwerking met NASA. De nieuwe bemanning zal experimenten uitvoeren en technische onderhoudstaken op zich nemen. Intussen blijft de ruimtevaartorganisatie werken aan nieuwe missies, met als doel verdere verkenning van het heelal en toekomstige bemande Marsreizen.