Kamerplanten: spint, trips en wittevlieg

Spint

De spint is te herkennen doordat een veel kleine geel /witte /bruine beestjes aan de onderkant van de bladeren zitten. Spint of spintmijten zijn plantenparasieten die sap uit het blad zuigen, om zich te voeden. Hierdoor verkleuren de plantencellen geel en zie je vaak bovenaan het blad als gele puntjes. Dit vermindert de fotosynthese van het blad en maakt de plant zwak. Spint is meestal tussen de 0,2 en 0,5 mm groot en er bestaan vele soorten mijten. Een volwassen spint kan ‘s winters overwinteren en gaan zodra de temperaturen lager worden in een winterslaap. De vrouwtjes zijn dan oranje – rood in plaats van de gebruikelijke geel.

Tasten planten aan die door de droogte zijn verzwakt

Spintmijten gedijen onder warme, droge omstandigheden en tasten vooral planten aan die door de droogte zijn verzwakt. Ze steken de cellen aan van de bladeren, knoppen, bloemen en vruchten, en zuigen deze leeg. Daardoor zijn deze niet meer in staat voldoende voedingsstoffen op te nemen, met de gekende gevolgen.

Bestrijding

Je kan de spint bestrijden met een spint roofmijt. Deze zijn via internet te bestellen. Een volwassen spint roofmijt bestrijd alle soorten spint ook als ze nog in de eitjes zitten. Ze eten de eieren op.

Knoflook

Spint kun je voorkomen door een teentje knoflook naast de plant te planten. De plant neemt een klein beetje van de knoflookgeur op. Hierdoor zal de spint wegblijven. Spint kan een hardnekkig fenomeen zijn maar knoflook biedt een simpele oplossing.

Water, zeepsop met spirutus

Belangrijk is ook dat de plant of boom voldoende vocht krijgt, waardoor hij vitaal genoeg is om spint nog enigszins te weren. Als je een aantasting ontdekt, verwijder dan zo spoedig mogelijk de aangetaste delen. Spoel vervolgens de plant grondig af met een oplossing van spiritus en zeepsop. Herhaal deze behandeling enkele keren per week.

De Trips is een kleine gevleugelde insect

De Trips legtzijn vele eieren in het bladmoes aan de onderkant van een blad. De uitgekomen larven voeden zich met plantendelen. Hierdoor ontstaan zilverachtige vlekjes op de bladeren. Als de larf volgroeid is ontwikkelen zich vleugeltjes  en kunnen ze vliegen.

Tripsen zijn niet hele goede vliegers. Ze maken slim gebruik van de thermiek en windomstandigheden en zijn zodoende in staat om tot grote hoogtes te komen. Volwassen tripsen zijn opvallend overdwars gestreept en hebben een lichte vleugeltekening.

kamerplanten

Bestrijding

De trips is lastig te bestrijden, hij is in de afgelopen decennia immuun geworden tegen veel pesticiden en insecticiden. Gebruik een biologisch bestrijdingsmiddel om zo zeker te zijn dat het gif niet op je bord komt.

De huis tuin en keuken tip tegen trips is als volgt; Spoel de plaag met water en een oplossing van zachte gele zeep (20g per liter water) en 10 cc brandspiritus of methanol. Tripsen houden niet van een hoge luchtvochtigheid, om van trips af te komen wordt er aangeraden de luchtvochtigheid te verhogen of de plant regelmatig te besproeien met water. Een tuinslang met koud water kan ook effectief zijn. Herhaal het spuiten met koud water een aantal keer met een krachtige straal.

Witte vlieg

Op de onderzijde van het blad bevinden zich talrijke witte insecten, die bij het aanraken van de plant direct opvliegen. De ongeveer 2 mm lange, wit bepoederde dieren beschadigen de plant door zuiging, zodat de bladeren vergelen en later verdrogen. Naast de volgroeide insecten zijn ook de eieren goed zichtbaar. Hierna ontstaan platte, ovale nimfen. Zowel de nimfen als de witte vlieg produceren grote hoeveelheden kleverige afscheiding waarop zich roetdauw ontwikkelt die de bladeren volledig kan bedekken.De witte vlieg is ongeveer 2 mm lang. De witte vlieg komt meestal voor bij warme en droge weersomstandigheden.

Bestrijding

De beste bestrijding voor de witte vlieg is de sluipwesp. Ook deze is te bestellen via internet. Dit beestje ziet de witte vlieg niet alleen als een voedselbron maar ook als voorplanting. De sluipwesp legt in het eitje van de witte vlieg zelf een ei. Als de sluipwesp uitkomt eet hij het ei van de witte vlieg leeg en gaat dan naar buiten toe. Zo worden alle eitjes leeggegeten door de sluipwesp en is er geen voortplanting meer.

Binnenshuis

Witte vlieg laat zich binnenshuis over het algemeen gemakkelijk bestrijden. Door de plant of het blad te schudden wordt de voortplanting verstoord. Afvallende insecten kunnen opgezogen worden met een kruimeldief. Ook kunnen ze van de bladeren afgeveegd worden. De plant kan om de 4 dagen een keer bespoten worden met water waarin per 4 liter een flinke theelepel afwasmiddel is opgelost. Ook kunnen de vliegen weggelokt worden. Ze worden aangetrokken door de kleur geel. Door geel kleurige stroken papier of plastic in te smeren met een kleverige substantie en deze in de buurt van de plant op te hangen of te leggen kunnen de vliegen weggevangen worden.

Voorkomen

Maar bestrijding van de oorzaak van de plaag verdient enige aandacht. Planten die te veel bemest worden met stikstof, zouden aantrekkelijk worden voor witte vlieg. Planten die te nat gehouden worden (water op de schotel of in de pot) of die op de tocht staan zijn eveneens vatbaar. Witte vlieg heeft een voorkeur voor droge en warme omstandigheden. De bestrijding combineren met het tijdelijk veranderen van de standplaats van de plant (koeler zetten, of de luchtvochtigheid verhogen) maakt de plant minder aantrekkelijk voor zijn belager. Ook hier helpt een tuinslang met een krachtige koude straal. Dit een aantal dagen achtereen herhalen.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen