Staatswiet bij tien coffeeshops in Nederland

Het legale staatswietexperiment begint: Zeven door de overheid aangestelde telers, bouwen nu hun stadskwekerij voor dit wietexperiment. Er kunnen nog drie telers worden toegevoegd. Coffeeshops in tien deelnemende steden gaan deze wiet verkopen.

Staatswietexperiment

Dit legaal geoogste wiet zal in de tweede helft, van volgend jaar in verschillende coffeeshops te koop zijn. Het kabinet in Den Haag, en demissionaire ministers Fred Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Hebben een brief verstuurd aan de Tweede Kamer.

De telers gaan legaal hennep en hasj produceren. Het is nog niet zeker wanneer deelnemende coffeeshops de staatswiet exact kunnen verwachten. Later is de bedoeling  alleen nog deze legale wiet te verkopen.

Coffeeshops in de buurt

Zo moet het aanbod eerst voldoende zijn, om een ​​coffeeshop te bevoorraden. Minister Grapperhaus wil graag dat de kwaliteit, en het aanbod van de producten op orde moet zijn. Dit verkopen ze dan naast de gedoogde illegaal wietteelt.

In de toekomst zullen ze alleen nog maar legale wiet gaan verkopen. De proef duurt vier jaar, maar kan worden verlengd. Als het kabinet zeer tevreden is over de proef, en volledig wil overstappen op legale hennepteelt. Kan de proef nog anderhalf jaar doorgaan om de overgang te regelen.