spot_imgspot_img

Start van de turborotonde en fietstunnel in Breda

De kruising aan de Leursebaan – IABC in Gemeente Breda is overbelast door het vele vrachtverkeer op de kruising. Daarbij zit er ook een oversteek bij voor de fietsers, die door veel verkeersdeelnemers als gevaarlijk wordt ervaren.

Er is eerst gekeken naar het plaatsten van stoplichten. Daar verwacht de gemeente en projectontwikkelaar van dat veelal door rood gereden zal worden in de nacht.

Verkeersdrukte

De doorstroming van het verkeer op en rondom de kruising Leursebaan – IABC leidt in de ochtend- en avondspits tot problemen. Er ontstaan wachtrijen op de Leursebaan en de drukte zorgt ook voor problemen voor de veiligheid van de fietsoversteek over de Leursebaan.

Gemeente

Om deze problemen op te lossen is in het voorjaar van 2020 een voorlopig ontwerp voor een turborotonde met daarnaast een fietstunnel gemaakt. Dit ontwerp is verwerkt en het college van burgemeester en wethouders heeft het definitieve ontwerp in oktober 2020 vastgesteld.

Afgelopen jaar is er gestart met de werkzaamheden. Voordat de gemeente van start ging met de werkzaamheden, zijn de nutsbedrijven aan het werk gegaan om kabels en leidingen te verleggen.

Werkzaamheden

De werkzaamheden van de turborotonde en fietstunnel bij IABC zijn gestart in Breda. Er is gekozen voor een turborotonde met twee rijbanen zodat verkeer beter zal doorstomen. De gemeente verwacht dan ook geen problemen meer met verkeersdrukte tot 2030.

Er is gekozen om als eerste te beginnen met de fietstunnel en daarvoor moet heel de kruising worden afgesloten. Dat komt omdat de aannemer bouwruimte nodig heeft voor de machines en materialen.

De nieuwe kruising zal anderhalve meter hoger komen te liggen omdat ze dan met de fietstunnel niet zo diep hoeven. Zo kunnen ze een mooie hellingshoek maken en wordt deze niet te stijl zodat je met een gewone fiets ook gemakkelijk omhoog kan fietsen.

De extra reistijd voor omrijden door de werkzaamheden op de kruising is ongeveer 2 minuten. De werkzaamheden aan de kruising in Breda duren tot eind juli 2022.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
lichte regen
8.9 ° C
9.5 °
8 °
91 %
9.2kmh
100 %
wo
9 °
do
13 °
vr
7 °
za
7 °
zo
9 °
spot_imgspot_img