spot_imgspot_img

Statiegeld op drankblikjes voor een duurzame toekomst

Vanaf 1 april 2023 wordt er in Nederland 15 eurocent statiegeld gerekend per blikje. Het doel is om zwerfafval te verminderen en bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Het is namelijk schokkend om te weten dat een aluminium blikje er meer dan vijftig jaar over doet om af te breken in de natuur.

IT-problemen

In eerste instantie was het plan om het statiegeldsysteem al vanaf 1 januari 2023 te implementeren. Helaas werden er IT-problemen en een tekort aan persmachines geconstateerd, waardoor het proces vertraagd werd. Vanaf april 2023 is het echter wel mogelijk om blikjes in te leveren bij 5000 supermarkten en 22.000 andere innamepunten, zoals tankstations, NS-stations en sportclubs.

Het doel is om het aantal blikjes dat in het milieu belandt met 70 tot 90 procent te reduceren. Momenteel zijn er nog zo’n 150 miljoen blikjes die in de natuur rondslingeren, wat een ernstige bedreiging vormt voor de flora en fauna. Het invoeren van statiegeld zou deze problematiek kunnen aanpakken en de natuur beschermen.

Horeca

Kleine bedrijven en de horeca zijn vrijgesteld van de inname van blikjes. De kosten voor het statiegeldsysteem worden gedragen door de producenten van blikjes en de supermarkten die deze op de markt zetten. Het is aan hen om dit systeem vorm te geven en de randvoorwaarden die door de overheid gesteld worden te implementeren.

Duurzamere wereld

Het is belangrijk om bewust te zijn van de gevolgen van ons eigen gedrag op de natuur en onze leefomgeving. Door ons afval te scheiden en het gebruik van eenmalige verpakkingen te verminderen, kunnen we bijdragen aan een duurzamere wereld.

Nederland sluit zich met statiegeld op drankblikjes aan bij onder andere Duitsland, Finland, Noorwegen en Denemarken. Het invoeren van statiegeld op blikjes is een belangrijke stap in de goede richting en hopelijk zullen er in de toekomst meer initiatieven volgen om onze planeet te beschermen.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
bewolkt
15.4 ° C
17.3 °
14.5 °
87 %
2.7kmh
98 %
za
15 °
zo
20 °
ma
19 °
di
23 °
wo
18 °
spot_imgspot_img